Közélet

NAV: jövőre már minden harmadik adózó szja-bevallását az adóhatóság készítheti el

NAV: jövőre már minden harmadik adózó szja-bevallását az adóhatóság készítheti el

2015. október 7., szerda
NAV: jövőre már minden harmadik adózó szja-bevallását az adóhatóság készítheti el
adonyilatkozat01kf

Nagyjából minden harmadik adózó helyett az adóhatóság készítheti el a személyijövedelemadó-bevallást már 2016-ban, a 2015-ben szerzett jövedelmekre vonatkozóan - közölte az MTI érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

Az az 1,6 millió adózó élhet a lehetőséggel, akik 2015-ben kizárólag munkáltatótól szereztek jövedelmet, semmilyen kedvezményt nem érvényesítenek és nem tesznek önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, valamint nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot. Az érintett magánszemélyeknek azon a nyomtatványon, amelyet munkáltatójuktól kapnak idei jövedelmükről, egy jelöléssel kell 2016. január 31-ig nyilatkozniuk, hogy felhatalmazzák az adóhivatalt a bevallás elkészítésére. Ezen felül nincs egyéb kötelezettségük az szja-bevallással kapcsolatban. Amennyiben 2016. január 31-én a magánszemélynek nincs munkáltatója, ezt a nyilatkozatot közvetlenül a NAV-nak is megteheti. Természetesen valamennyi magánszemélynek lehetősége van adója 1+1 százalékának felajánlására munkáltatóján keresztül, vagy közvetlenül az adóhivatalnak papíron, illetve elektronikus úton megküldött nyilatkozattal - olvasható a válaszban. A NAV által készített bevallás ügyfélkapus bejelentkezés után megtekinthető, és ha annak tartalmával nem ért egyet az adózó, önellenőrzéssel módosíthatja. Az elkészített bevallásról kizárólag azok kapnak közvetlenül tájékoztatást a NAV-tól, akiknek visszaigényelhető, vagy befizetendő adójuk keletkezik, de külön kérésre a NAV bárkinek megküldi szja-bevallását papír alapon. Az adótörvények számos adó-, illetve adóalap-kedvezményre (első házasok-, családi-, súlyos fogyatékos-, lakáscélú hitel-, tandíj) nyújtanak lehetőséget. Akik ezeket igénybe vehetik, azok szja-bevallásukat továbbra is a megszokott formában, illetve munkáltatójuk segítségével nyújthatják be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.