Leveszi a műsorról az Übü a királyt a szegedi színház

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szinhaz_sajttaj01kfMégsem állítja színpadra Alfred Jarry darabját Bodolay Géza rendező jövő januárban, a produkció helyett Szigligeti Ede vígjátékát tűzik műsorra. A bejelentést már októberben megtette a Szegedi Nemzeti Színház. Novemberben viszont négy premierrel, köztük Egressy Zoltán Szimpla szerda című színművének ősbemutatójával várják a közönséget.

Aktuálpolitikai kérdések miatt döntött úgy Bodolay Géza, hogy harminc évvel ezelőtti németországi bemutató után mégsem rendezi meg a közönségpukkasztó “frenetikus patafizikus hagyományőrző komédiát”, az Übü a királyt. Helyette a rendezői életművéből eddig kimaradt Liliomfit állítja színpadra – jelentette be maga a rendező az október 15-i sajtótájékoztatón. Bár a darabot csak jövő januárban vették volna műsorra, a várt Übü-trilógia (Übü király, A láncravert Übü, A fölszarvazott Übü) elmaradásáról a Szegedi Nemzeti Színház minél előbb tájékoztatni akarta a közönséget.

Az októberi és novemberi műsorkínálatban azonban nem történt változás. Ősbemutatóval, vígjátékkal, gyermekdarabbal, balettal és meg nem ismételhető produkciókkal is készül a Tisza-parti teátrum. Október 30-án ősbemutatóval zárul a hónap, ekkor tűzik műsorra Egressy Zoltán Szimpla szerda című darabját, amit a rendező, Tóth Miklós ismertetett. Az előadás egy fiatal lány visszaemlékezéseiből építkezik, így a filmszerű darabban megismerjük szülei szerelmét, megromlott kapcsolatukat, végül a válás körülményeit is. Tóth szerint a Szimpla szerda példázat, “így rontottuk el mi, okuljatok belőle ti” útravalóval engedi szabadjára a nézőket.

szinhaz_sajttaj04kf

A szegedi kötődésű Gimesi Dóra, a Budapesti Bábszínház dramaturgja írta – Arany János, Arany László és Lakatos Menyhért művei alapján – a Rózsa és Ibolya című mesejátékot, melyet november 6-án mutatnak be Barnák László rendezésében. A darabot bábszínházban már korábban műsorra tűzték, élőszereplős feldolgozásban azonban most először láthatja a közönség. A rendező elmondta, a mű sokat merít Shakespeare Rómeó és Júliájából, itt azonban a tündérek és emberek világa csap össze, szerencsés kimenetelű befejezéssel. Fábri Géza zeneszerzőtől azt is megtudtuk, az egyszerű népdalbetétekkel fűszerezett élő zene illusztrálja a történetet, miközben nemcsak a kisiskolások, hanem a nagyok és a gyermeklelkű felnőttek is jól szórakozhatnak az előadáson. A főszerepekben nem mellesleg a Szása i Szása című tragikomikus fantáziálásban bemutatkozott új tagokat, Ferencz Nándort és Vass Zsuzsannát láthatják.

November 20-án tartja első szegedi bemutatóját a Szegedi Kortárs Balett társulata is, méghozzá a Catulli Carmina és a Moderato Cantabile című előadásokkal készülnek a balett szerelmeseinek. A társulat 2015 áprilisában mutatta be a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Juronics Tamás Carl Orff művére készült táncjátékát. Az este második felében Enrico Morelli olasz koreográfus előadását mutatják be, mely mű zenei anyagát olasz klasszikus zeneszerzők szerzeményeiből és kortárs elektronikus művekből állította össze. A sajtótájékoztatón elmondta, egy kortárs táncegyüttes és egy vendég koreográfus közös munkájának kölcsönös bizalmon és együttműködési szándékon kell alapulnia. A szegedi társulat tagjai rendelkeznek a megfelelő technikai tudással, hatalmas odaadással dolgoznak, és nyitottak ötleteire.

szinhaz_sajttaj07kf

A tavalyi csere után november 27-én műsorra tűzik Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátékát. Bagó Bertalan rendezőtől megtudtuk, Budapest VIII. kerületében játszódó történet a gettókörülményeket hozza el a szegedi kisszínházba. Adél kisasszony szerepére Kubik Annát kérték fel, aki eddig nem lépett színpadra a Szegedi Nemzeti Színházban. A színésznő elmondta, a csaknem százéves darab ma is aktuális kérdéseket feszeget, ráadásul különleges élmény felfedezni,hogy a vígjáték milyen sok ponton kapcsolódik Molnár Ferenc saját életéhez, hogy jelenik meg benne például viharos szerelme Fedák Sárival.

Megismételhetetlen programokból sem lesz hiány a Szegedi Nemzeti Színház falai között. November 21-én Gregor József emlékére és a Szegedi Operabarátok Egyesületének 25. évfordulója alkalmából gálakoncertet szerveznek. Ekkor osztják ki az operaénekeseknek járó plakettet is. A Gregor 75 operagálát követően november 23-án a Szegedi Első Lions Klub ad jótékonysági koncertet a Csík Zenekarral karöltve, míg a hónap utolsó napján a Napfényes Gyermekarcok szervezésében és az SZTE Universitas Szimfonikus Zenekar közreműködésével érkezik a színházba Érdi Tamás zongoraművész. Az est szintén jótékonyság jegyében zajlik majd, a szervezet a GEMMA Fejlesztő Nevelés- oktatást Végző Iskola fenntartóját, a Szivárvány Autizmus Egyesületet támogatja a bevételből.

no images were found

Novemberben viszont négy premierrel, köztük Egressy Zoltán Szimpla szerda című színművének ősbemutatójával várják a közönséget.http://szegedma.hu/?p=580348

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 15.

Default thumbnail
Előző sztori

Helyettes államtitkár: stratégiai cél a közfoglalkoztatás

Default thumbnail
Következő sztori

Nemzeti Emlékezet Hete az Emlékpontban

Legutóbbi hasonló cikkek