Közélet

Kövér: kész tényként kezelhető Montenegró meghívása a NATO-ba

Kövér: kész tényként kezelhető Montenegró meghívása a NATO-ba

2015. október 16., péntek
Kövér: kész tényként kezelhető Montenegró meghívása a NATO-ba

Az Országgyűlés elnöke szerint kész tényként kezelhető Montenegró meghívása a NATO-ba. Kövér László - aki Ranko Krivokapic montenegrói parlamenti elnökkel találkozott pénteken - reményének adott hangot, hogy Montenegró hamarosan az Európai Unióhoz is csatlakozhat.

A magyar házelnök a tanácskozás után, újságírók előtt kiemelte: noha Montenegró meghívása a NATO-ba valószínűleg csak decemberben fog megtörténni, ő ezt kész tényként kezeli. Mint mondta, a meghívást valószínűleg nem kiabálja el, semmilyen olyan körülményt nem lát sem Montenegró felkészültségében, sem a körülményekben, amely ezt megakadályozhatná. Különösen azután, hogy az Egyesült Államok alelnöke is megelőlegezte ezt a nyilvánosság előtt - tette hozzá. Magyarország a csatlakozást eddig is teljes szívvel támogatta és ezután is megad minden segítséget, amire igényt tartanak - közölte.

Kövér László

Montenegró uniós csatlakozási folyamatát úgy értékelte, méltán lehetnek büszkék, hogy el tudták kerülni azokat a csapdákat, amelyeket más országoknak a térségben nem sikerült. Példaként említette, hogy a belső egyetértést meg tudták teremteni a politikai osztályon belül, és az emberek támogatását is meg tudták szerezni a csatlakozási folyamathoz. Minden olyan munkát és feladatot elvégeztek, amely lehetővé tette, hogy a tényleges tárgyalások megkezdődjenek, és ezek a megfelelő ütemben, minden különösebb nehézség nélkül zajlanak - összegezte. A migránskérdésről szólva kiemelte: az ET ülésén úgy tűnik, most sem sikerült igazi megoldást találni, az unió külső határainak védelmét nem sikerült erősíteni, nem született megoldás. Azt ugyanakkor előrelépésnek nevezte, hogy Törökországgal sikerült "előrehaladni", viszont a görög határok közös megvédéséről ebben a pillanatban még nem lehet beszélni. A magyar kormány ezért bejelentette: elrendeli a részleges határzárat a magyar-horvát határon - közölte.

Ranko Krivokapic

azt mondta: kulcsfontosságú időszakról van szó, és szövetségeseik felismerték, Montenegró felkészült a NATO-tagságra, eleget tett az elvárásoknak. Az integráció további lépéseivel összefüggésben fontosnak nevezte a közvélemény támogatását és megnyerését a jövőben is. Ez azt fogja jelenteni, hogy "letették a vizsgát" és megbízható partnerként tagjai lehetnek az észak-atlanti szövetségnek - mondta és köszönetet mondott Magyarország támogatásáért, amely szavai szerint egyúttal kötelezettséget is ró rájuk. Pénteken Kövér László elnökletével az Országházban rendezték meg a nyugat-balkáni államok házelnökeinek konferenciáját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.