Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egyház

Jövő héten veszi át Ferenc pápa a kézzel másolt Bibliát + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

SZS20151008_kezzel_masolt_biblia_008

Több mint 5000 oldalból áll, a szegedieken kívül anyaországbeli magyarok, határon túli magyarok és külföldiek is részt vettek benne. A pápa október 14-én veszi át az ökumenikus összefogással elkészült munkát.

A kezdeményezésről, amelyben közel ötezren vettek részt, korábban többször írtunk. A szegedieken kívül belföldi és határon túli magyarok, sőt külföldiek is részt vettek. A kezdeményezéshez olyan Szegeden ismert személyiségek is csatlakoztak, mint Biernacki Karol, a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója, Papp Károly rendőr ezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatója, Petrovics Kálmán, az EDF Démász Szeged Vízisport Egyesület igazgatója, világbajnok kajakozó. Magyarországon korábban ekkora ökumenikus összefogás még nem jött létre Biblia-másolásra, „világi értelemben” Guinness-rekordnak is nevezhető lenne.

„Utólag úgy gondolom, jól tettük, hogy e kezdeményezés mellé álltunk” – vélekedett Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója. Kiemelte, sokan vidékről keresték meg a könyvtárat, hogy részt vehessenek a projektben, Érdről, Budapestről is utaztak Szegedre a cél érdekében.

„A teljes mű 5061 oldal lett, ebből 4250 lap az Ószövetség, 811 az Újszövetség volt. Magyarországon először másoltak katolikus kezdeményezésre Bibliát” – mondta Benyik György teológus, a Tátra téri Szent Gellért templom plébánosa. Az első lapok 1983-tól 1988-ig készültek, a munkát tavaly kezdték újra. Céljuk az volt, hogy tarjáni plébánia 40 éves jubileumára készüljön el a másolás, ezt sikerült elérni. 151 másolói csapat vett részt a munkában, többek között Belgiumból, Olaszországból, Szerbiából (Délvidékről és Belgrádból is).

SZS20151008_kezzel_masolt_biblia_001

11 határon túli magyar gyermek adja át Ferenc pápa számára a szerdai nyilvános audenciáján a kézzel másolt Bibliát. Ezt követően feladatuk lesz, hogy közösségeik számára beszámoljanak az élményről.

Zólyomi Norbert, a nemzetközi hálózat felépítője kiemelte, hogy milyen haszonnal tudták alkalmazni az online világ adta lehetőségeket, az információkat egy honlapra töltötték fel, jelentkezni Google-táblázat segítségével lehetett. Májusra készült el az Újszövetség, a nyár folyamán pedig az Ószövetség másolása is befejeződött. Hittantanárként bevonta tanítványait is a tevékenységbe, akik örömmel vettek részt benne.

Élete legnagyobb feladatának nevezte Kádár László könyvkötő az öt kötet bekötését, amelyet munkatársaival vitt véghez. Nehéz volt az esztétikumot és a kivitelezhetőséget összeegyeztetni, még a jelzőszalag is kézzel készült.

„1984-ben csatlakoztam a munkához, akkor még nem sejtettem, hogy a JATEPress vezetője leszek” – mondta Szőnyi Etelka, a kiadó irányítója. Az egyetemi könyvtár szkennelte be az összes lapot, de eredetileg csupán egy faximile példányt szándékoztak megjelentetni. A legnagyobb munka az első 200 oldallal lesz, amelyek az 1980-as évek óta eltelt idő alatt besárgultak, s a fekete-fehér megjelenés miatt az összes digitalizált részt meg kell tisztítani. Ha ez sikerül, karácsonyra megjelenhet a munka, amelyet rendelésre gyártanak le, az Újszövetség körülbelül 14 ezer forintos bolti áron jelenik meg, a kiadótól 25 százalék kedvezménnyel rendelhető majd meg.

Több mint 5000 kézzel írt oldal – a pápának adják át a Szegedről indult kezdeményezésként másolt bibliát! Részletek fotókkal ITT: http://szegedma.hu/?p=578266

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 8.

Tovább olvasom

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál