Hencz Péter: A só és cukor fogyasztása orvosi szemmel

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hencz_PeterA túlzott, tartós asztali só fogyasztás az egészségre káros. Emeli a vérnyomást, mely károsítja az ereket, különösen az agyban, szívben, vesében. Súlyos esetekben stroke, szív- és veseelégtelenség léphet fel.

Amerikai statisztikák szerint a só fogyasztás és a halálozás mértéke egyenesen arányos, a világtérképen a kettő eloszlása fedi egymást. Hazánkban a W. H. O. által javasolt sómennyiség 2-3 szorosát fogyasztjuk, így messze megelőzzük az európai országokat. Ez meg is látszik a halálozási statisztikáinkon: elsők vagyunk a szív- ér-rendszeri halálozásban is. Így népegészségügyi feladat az asztali só fogyasztásának csökkentése. Könnyen megtanulható ajánlás: az asztalnál ne sózzunk, mert ételeink elegendő sót tartalmaznak. A sószegény étrendet meg lehet szokni.

Hasonló a helyzet a cukor és szénhidrátok túlzott fogyasztásával, melyek súlyfelesleget okoznak. Az elhízás nálunk sajnos szintén népbetegség, melynek következménye szintén magas vérnyomás, kísérő jelensége a vércukor, vérzsírok megemelkedése. A kimenetel hasonló a túlzott só fogyasztáshoz. Hazánkban hagyományosan jelentős a szénhidrát (liszt, kenyér, tészták stb.) fogyasztása, így csökkentése több mint kívánatos.

A só és szénhidrát fogyasztás csökkentése magas vérnyomásos betegek esetében gyógyító hatású is lehet.

A fentiek figyelembe vétele mellett együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, legalább napi ½ kilogrammot. Igyunk meg napi fél liter tejet. Húsok közül előnyben részesítendők a tengeri halak, szárnyasok. Zsír helyett használjunk növényi olajat, margarint.

A gyerekekre fokozottabban érvényesek ezek az étrendi szabályok: minél kevesebb sót, édességet és cukrozott italt, annál is inkább, mert minden harmadik gyermek túlsúlyos.

És ne feledjünk mozogni! A hét legtöbb napján napi fél óra közepes intenzitású mozgás betegség megelőző és gyógyító hatású.

Hencz Péter
orvos

Előző sztori

Eltűnt Szent István kardjának egy darabja + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

EU-csúcs - Orbán: féleredményt értünk el

Legutóbbi hasonló cikkek