Közélet

Elutasítja a Történelemtanárok Egylete az etikai kódex tervezetét

Elutasítja a Történelemtanárok Egylete az etikai kódex tervezetét

2015. október 4., vasárnap
Elutasítja a Történelemtanárok Egylete az etikai kódex tervezetét

A Történelemtanárok Egylete erkölcsileg illegitimnek tartja a Nemzeti Pedagógus Kar által készített pedagógus etikai kódex tervezetét.

A Történelemtanárok 25. Országos Konferenciája vasárnap fogadott el egy erre vonatkozó állásfoglalást. Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint szükségtelennek tartanak egy olyan kötelező etikai kódexet, amely minden állami és önkormányzati intézményben dolgozó tanárra érvényes. A konferencia állásfoglalást hozott a Pedagógus Önértékelési Csoportok (PÖCS) működtetéséről is, megtévesztőnek minősítve a megnevezést és kínosnak a betűszót. Szerintük nem önértékelésről van szó, hanem központi előírások alapján történő, több körben megvalósítandó ellenőrzésről. Álláspontjuk szerint az elvárások szakmailag vitathatók és együttes teljesítésük irreális. Azt írták: az értékelés adott rendszere tarthatatlan helyzetbe hozhatja a szakmai munkájukban önálló, autonóm pedagógusokat. A szervezet a tankönyvválasztásra mért újabb csapásként értékelte, hogy a 2015/2016-os tanévre több iskola a megrendelt történelematlasz helyett az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által készített "szakmailag kifogásolható" új állami atlaszt kapta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.