Közélet

Egészségügyi szűrés a roma tanodákban + FOTÓK

Egészségügyi szűrés a roma tanodákban + FOTÓK

2015. október 2., péntek
Egészségügyi szűrés a roma tanodákban + FOTÓK
egeszsegnap008

Egészségnapot tartottak felvilágosító előadásokkal a cigány kisebbségnek az alsóvárosi és a dorozsmai tanodákban lelkes orvostanhallgatók közreműködésével.

Immáron ötödik alkalommal szervezett romáknak egészségügyi szűrést támogatásból és az önkormányzat által kiírt pályázati pénzből a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és az „Elszalasztott 1000 év” Közhasznú Egyesület.

Nagy Mihály

elnök arról tájékoztatott, hogy a rászoruló roma emberek vizsgálatát és egészségügyi felvilágosítását ezúttal is a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete (SZOE) Általános Egészségfejlesztő szekciójának lelkes csapata vállalta, a munkában

Sági Gina

,

Porkoláb Dorottya

,

Siklósi Kata

,

Koczor Márta

,

Fürtön Sarolta

,

Maár Boglárka

,

Breiner Fanni

és

Le Vivien

vett részt. Nagy Mihály tapasztalatai szerint sok roma nem törődik az egészségével kellőképpen, nem megy el például a háziorvosához, de amikor egy-egy ilyen szűrésen szembesülnek a problémával, és rádöbbennek, hogy akár az életükbe is kerülhet nemtörődömségük, akkor komolyan veszik. Az egészségnevelő orvostanhallgatók testtömegindexet, vérnyomást mértek a helyszínre érkezőknek, majd az értékeiknek és állapotaiknak megfelelő tanácsadásban és prevencióban részesítették őket. Az egyesület tagjainak célja, hogy minél több embertársukhoz fontos, egészségügyi alapismereteket juttathasson el, és a betegségeket egy új megközelítésből, a megelőzés szögéből mutathassa be. A szűrések mellett, akárcsak a korábbi esztendőkben, most is tisztasági csomagot kaptak a résztvevők. Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és az „Elszalasztott 1000 év” KHE elnöke portálunknak elmondta, az idén is számos adománnyal és programmal kedveskedtek a mély szegénységben élő családok számára. Többek között a Katolikus Karitász, a Máltai Szeretetszolgálat, a Szeged Csanádi-Egyházmegye, és számos civil ember adományát osztottak ki a rászoruló családoknak, továbbá nyári tábort szerveztek ötven gyerek számára teljes ellátással, és az általuk rendezett kulturális és ifjúsági roma napon is több mint 300-an vettek részt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.