Bulvár

Diákész: a tavalyinál 25 ezerrel több diák dolgozott idén augusztusig

Diákész: a tavalyinál 25 ezerrel több diák dolgozott idén augusztusig

2015. október 26., hétfő
Diákész: a tavalyinál 25 ezerrel több diák dolgozott idén augusztusig

Idén január és augusztus között csaknem 100 ezer, a tavalyinál 25 ezerrel több diák dolgozott a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Diákész) tagszervezetein belül - közölte az iskolaszövetkezeti piac csaknem felét lefedő szövetség hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a fiatalok mintegy 5 ezer megbízónak, csaknem 11 milliárd forintot termelve végeztek munkát az első nyolc hónapban, ami 10 milliárd forint személyes jövedelmet jelent a diákoknak, szemben a tavalyi 8 és fél milliárd forinttal. A növekedéshez hozzájárult, hogy a kormány döntése értelmében június 19-e után a mintegy 25 ezer félévhalasztó (passzív státuszú) diák is vállalhatott munkát kedvező feltételekkel az iskolaszövetkezeteken keresztül - derül ki a tájékoztatásból. A közlemény idézi

Fiák Istvánt

, a Diákész elnökét, aki elmondta: az iskolaszövetkezetek afféle hungarikumként, nemzetközi szinten is receptet kínálhatnak a pályakezdők munkanélküliségének csökkentésére. Jelenleg biztató kormányzati egyeztetések folynak arról, hogy az első munkahely megszerzésére új megoldást alakítsanak ki a diákok 25 éves koráig kiterjesztett iskolaszövetkezeti gyakornoki rendszer keretében - tette hozzá.

Hegedűs Csaba

, a Prodiák operatív igazgatója kiemelte: örömmel fogadta a piac összes szereplője, hogy a kormány kedvező döntése nyomán most már passzív nappali tagozatos hallgatók is vállalhatnak diákmunkát. Idén január és augusztus között a tavalyihoz képest több mint 50 százalékkal nőtt a szervezet diákjai által teljesített munkaórák és a munkát vállaló diákok száma is - mondta.

Szvoreny László

, a Biztos Kész cégvezetője arról számolt be, hogy mind a diákok, mind pedig a megrendelők sokkal nagyobb bizalommal vannak ezen atipikus foglalkoztatási rendszer iránt. A cégvezető arra számít, hogy a következő hónapokban is hasonló pozitív eredmények születnek majd, aminek vélekedése szerint a passzív jogviszonyú hallgatók bevonása lesz a fő mozgatórugója.

Bor Katalin

, a Mind-Diák cégvezetője a tájékoztatás szerint elmondta: az első fél évben legnépszerűbbek a fesztiválokon való munkalehetőségek, illetve a környezetvédelemmel, környezettudatossággal, szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos vetélkedők megszervezése, lebonyolítása volt.

Simon Balázs

, a Diákész általános alelnöke, a Fürge Diák igazgatója arról tájékoztatott, hogy a Fürge Diák az ország legnagyobb taglétszámú iskolaszövetkezeteként 2015 nyarán is több mint tizenkétezer diáknak tudott munkalehetőséget biztosítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.