Kultúra

Borbás Edina: A hullámok összecsapnak minden szereplője én vagyok + FOTÓK

Borbás Edina: A hullámok összecsapnak minden szereplője én vagyok + FOTÓK

2015. október 8., csütörtök
Borbás Edina: A hullámok összecsapnak minden szereplője én vagyok + FOTÓK
borbas_edina27_gs

Alig fél éve még arról érdeklődtek a rajongók, mikor jelenik meg Arabella történetének folytatása, mostanra viszont akár dedikálhatják is kedvenc írónőjükkel a Hullámok csapdája második kötetét. Borbás Edina két éve robbantott a szerelmes regények polcain: 2013 meglepetés sikerkönyvének könyvelték el a strandregénynek ígérkező valóságshow kalandot. A történet túlnőtte magát, a szerző szerint intrikáktól, fordulatoktól és természetesen túlcsorduló érzelmektől sem mentes mű meglepetést tartogat az olvasóknak.

"Mintha első bálozó lennék!" Némi izgalom tükröződött

Borbás Edina

arcán, amikor szembetalálkozott olvasóival a Somogyi-könyvtárban a szerdai könyvbemutatón. Pedig a hódmezővásárhelyi írónő már nem első alkalommal ragadott tollat, a New York-i zongorista lány, Arabella nem mindennapi kalandjairól szóló Hullámok csapdájának ugyanis mostanra készült el a folytatása, s több gyermekmese és novella is fűződik Borbás Edina nevéhez. Kezdeti zavartságát azonban hamar hátrahagyva belemerült az első kötetben megkedvelt (vagy éppen kiutált) valóságshow szereplők történetébe. A 2013-as könyv folytatását tűkön ülve várták a könyvek szerelmesei, a szerző ugyanis egy éles csavarral nyitva hagyta a befejezést. Mindenki tudni akarta, "hová ugrik Arabella", azonban az időhiány és a szegedi Telin Televízió stúdióvezetőjeként rá háruló munkahelyi feladatok nem tették lehetővé, hogy hamarább kiadja a beígért második részt. Idén tavasszal megérett az elhatározás, nem csigázza tovább olvasóit, még ebben az évben leüti az utolsó karaktereket a billentyűzeten és nyomtatásba küldi a regényt. "Mondhatnám, hogy könnyen ment, de az nem lenne teljesen igaz" - mondta nevetve beszélgetőpartnere,

Kodácz Csengele

kérdésére, amikor arról faggatta, könnyedén sikerült-e felvennie a fonalat két év után. Kiderült, Borbás Edinának (is) újra kellett olvasnia a történetet, hogy ott folytatódhasson a valóságshow, ahol abbamaradt. A kéthetes családi nyaralás alatt csak az írással foglalkozott, napi 14 órákat görnyedt a számítógép előtt, hogy eleget tegyen a szigorú szerkesztői határidőknek.

borbas_edina30_gs

"Ha nagyban álmodom, akkor Amerikával álmodom." Így történt, hogy már az első könyv borítójáról sem egy Kati, hanem egy Arabella nevű lány nézett vissza az olvasókra. Az írónő szeret a magyar fül számára idegen neveket szőni a történeteibe és egzotikus helyekre kalauzolnia rajongóit, melyek egyébként mind valóságon alapuló leírást kapnak. "Ne csak egy fej jelenlen meg az olvasók képzeletében és mellette egy buborék, hanem legyen a szereplők körül valódi világ" - fogalmazta meg ennek jelentőségét a szerző. A Hullámok csapdája minden szereplője egy cseppnyi Borbás Edina, ez igaz a duci főszereplő lányra, a kirekesztő afro-amerikai férfira és a gettólady-re is. Bevallása szerint távol áll tőle az intrika, konfliktuskerülő személyisége révén pedig a veszekedés sem bevett szokás nála, mégis kénytelen volt erőszakot alkalmaznia önmagán, hogy kellően izgalmas helyzeteket és pörgő párbeszédet adhasson imádott és gyűlölt karaktereinek. Ugyanis az írók sem szeretik feltétel nélkül képzeletük szüleményeit, volt, hogy ki is írt szereplőt azért, mert idővel ellenszenvesnek találta. "Ösztönből írok. Utólag mindig úgy érzem, hogy máshogy kellene súlyoznom. Nem könnyű rátalálni a receptre" - mondta, amikor kiderült, az új résszel egy agresszívabb, határokat feszegető kötetet fognak kezükben az olvasók, viszont megmaradt az edinás stílus. A hullámok összecsapnak című regényben megjelenik a homoszexualitás, de csak "diszkréten és szépen" - ahogy az írónő fogalmazott. Talán éppen az új hangvétel miatt sok utómunkát igényelt a kötet, volt, hogy egész oldalakat kellett átírnia a szerkesztő javaslatára. A tőle megszokott fejezetvégi "lelki horgonyok" azonban továbbra sem eresztik az olvasót, akár a világ egy távol eső szegletén nyaral, akár bekuckózva forró kakaóját szürcsöli a kanapén, nem fogja tudni letenni Arabellát. Na, még egy utolsó fejezetet lefekvés előtt! Hát ilyen Borbás Edina legújabb könyve, A hullámok összecsapnak. Alámerül, nem ereszt.

A történet túlnőtte magát, Borbás Edina szerint intrikáktól, fordulatoktól és természetesen túlcsorduló érzelmektől sem mentes második kötet meglepetést tartogat az olvasóknak.http://szegedma.hu/?p=578164

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 7.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.