Kultúra

A Szimpla szerda a válás modellje

A Szimpla szerda a válás modellje

2015. október 22., csütörtök
A Szimpla szerda a válás modellje
kozonsegtalalkozo04kf

Őszinte közönségtalálkozó egy családi drámáról. A Szimpla szerda alkotói az ősbemutató kapcsán a válásról, a kapcsolat felbomlásáról és a családtagok viszonyáról beszélgettek.

Lassan ugyan, de nő a házasságkötések száma, ráadásul egyre kevesebben válnak el, mégis egyre többen választják az egyedüllétet. Nem, ezek az adatok nem egy szociológiai előadás felvezetőjeként hangoztak el a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat olvasójában, hanem

Egressy Zoltán

legújabb színművének, a Szimpla szerda közönségtalálkozóján olvasta fel

Tóth Miklós

rendező. Nem mindennapi módon indult tehát a beszélgetés egy mindennapos dologról: az izzó szerelem elmúlásáról, a válás szándékáról. A Szimpla szerda egy családi dráma, melyben egy fiatal lány szemszögén keresztül ismerhetik meg a nézők, hogyan romlott meg a szülők viszonya, hogyan szólt bele az anyós a kapcsolatba, s mindezt hogyan élte meg az akkor 12 éves gyermek. Ahogy korábban Egressy Zoltánnal készült interjúnkban is elhangzott, két izgalmas csavar vár a színház szerelmeseire az október 30-i ősbemutatón, ugyanis az író szándéka szerint a Réka nevű kislány kalauzolja el a nézőket visszaemlékezéseiben a családi életébe, ráadásul a válás mint szándék nem teljesül be a darab végére.

Szabó Gabi

szerint, aki Réka édesanyját játssza, éppen a válás után következnének "az érzelmileg gyötrőbb részek". A Szimpla szerdában egy olyan nőt alakít, akinek élete lányként, feleségként és anyaként egyaránt kompromisszumokból áll és állt, ez pedig akkor üt vissza, amikor házasságában megkísérti őt a szerelem. Élete egyik fő befolyásolója az anyja, az anyós, vagyis

Fekete Gizi

, aki bár jót akar lányának, tanácsai inkább parancsként, terelgetései pedig áskálódásként csattannak a házasokon. Fekete Gizi úgy véli, az anyósok - mint az előadásban is - alapvetően nem rossz szándékúak, csak tapasztaltságukra hivatkozva azt hiszik, ők mindent jobban tudnak.

kozonsegtalalkozo09kf

Borovics Tamás

a közönségtalálkozón azt mondta, szerencsésnek érzi magát, amiért a való életben imádni valóan bolondos anyósa van, a színpadon azonban egy olyan idős hölggyel kell megküzdenie, aki egyszerűen csak bolond. Szerinte a kapcsolatok, házasságok alapvetően tele vannak apró füllentésekkel, bizonyos dolgokat ugyanis muszáj lenyelnie a pároknak. Ellenben ha ezek hazugságba csapnak át, azok képesek megmérgezni a kapcsolatot. A rendező arra számít, a Szimpla szerda című darabban mindenki megtalálja a hozzá legközelebb álló karaktert. A történet drámaiságát voltaképp az adja, hogy egy olyan nő visszaemlékezéseiből építkezik, aki gyermekként élte át szülei kapcsolatának megromlását. A kortárs írók között is ritkaságszámba megy, hogy ilyen, egyébként valós és aktuális témához nyúljanak a színházakban. Tóth Miklós úgy fogalmazott, az egyik legnehezebb feladat az előadásban, hogy nem egyetlen félrelépés vagy félreértett szó miatt megy tönkre a család élete, hanem a felölelt 12 év alatt számos olyan apróságot (ha úgy tetszik, modellt) mutat be, melyek idáig vezettek.

kozonsegtalalkozo12kf

Az alkotók filmszerű előadást ígérnek a színház szerelmeseinek, ugyanis több helyszínen, mégis egyetlen térben történnek majd az események. A színpad voltaképpen nem tartogat meglepetést, az összes helyszín a kezdetekről fogva jelen van, a színészek csak átsétálnak egyik szobából a másikba, miközben a fiatal lány narrálja a látottakat. A Szimpla szerda ősbemutatója október 30-án lesz a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában. A főszerepben és a főbb szerepekben

Borsos Beátát

(Réka), Szabó Gabit (az orvosi asszisztens anya), Borovics Tamás (a buszsofőr apa), Fekete Gizit (anyós), Csorba Katát (a sofőrt megkísértő csinos nő) és Gömöri Krisztiánt (az asszisztenst behálózó orvos) láthatjuk.

Válás, egy kapcsolat felbomlása és a családtagok viszonya - komoly témákat feszeget a Szegedi Nemzeti Színház legújabb bemutatója. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=582490

Szerző: Szegedma Hírportál2015. október 22.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.