Kultúra

A szegedi balett-társulat nyitott Enrico Morelli elképzeléseire

A szegedi balett-társulat nyitott Enrico Morelli elképzeléseire

2015. október 25., vasárnap
A szegedi balett-társulat nyitott Enrico Morelli elképzeléseire
fotos_proba23kf

Már javában zajlanak a próbák a Szegedi Kortárs Balett háza táján Enrico Morelli vendégkoreográfus közreműködésével. A szegedi csapat hamar megtalálta a közös hangot a művésszel, akik így teljes odaadással dolgoznak a Marguerite Duras regénye nyomán készült Moderato cantabile című produkción.

Három új bemutatóval és számos továbbjátszással vág a 28. évadnak a Szegedi Kortárs Balett – derült ki még

szeptemberben a társulat évadnyitó sajtótájékoztatóján

. Akkor

Juronics Tamás

művészeti vezető örömmel jelentett be, hogy szeptember 22-én a Tisza-parti városba érkezik

Enrico Morelli

olasz koreográfus, hogy együtt dolgozzon a szegedi társulattal Moderato cantabile című előadásán. Enrico Morellit

Marguerite Duras

1958-ban megjelent könyvének címe inspirálta, ami egy gazdag francia hölgyről és férjéről szól. A regény alapja az a vívódás, amivel akkor szembesül az egyébként nyugodt, már-már sivár jómódban élő nő, amikor életébe beköszönt az igaz szerelem. Az anyagi biztonságot vagy a boldogságot válassza? Ezek között őrlődik annak a könyvek a főszereplője, melynek címét Morelli saját darabjához kölcsönözte.

szinhaz_sajttaj07kf

A vendégkoreográfus nyolc évig tanult Rómában klasszikus balett szakon, később azonban elhagyta a tánc univerzális nyelvéről ismert műfajt a különféle technikákkal dolgozó kortársért. Enrico Morelli saját bevallása szerint eleinte tartott attól, milyen lesz az együttműködés a szegedi társulattal, kételyei azonban az első próbák és előadások alkalmával alaptalannak bizonyultak. A vendégművész azt mondta, hamar kialakult a bizalom közte és a táncosok között, s kiderült, a társulat egyéniségében ott rejlik mindaz, amit a Moderato cantabile című produkcióban elképzelt. Munkájuk a kölcsönös bizalmon alapul, a szegedi csapat pedig hatalmas odaadással dolgozik vele, mindannyian nyitottak az ötleteire. Enrico Morelli a mű zenei anyagát olasz klasszikus zeneszerzők szerzeményeiből és kortárs elektronikus művekből állította össze; innen a cím is, ami egy zenei műszó. Az olasz vendégkoreográfus játékát

Carl Orff

Catulli Carmina című művével együtt állítják színpadra november 20-án. A Catullus verseiből építkező előadást egyébként idén áprilisban mutatták be a MÜPA-ban, ami (ismét) óriási sikert hozott a Szegedi Kortárs Balettnak.

Már javában zajlanak a próbák a Szegedi Kortárs Balett háza táján Enrico Morelli vendégkoreográfus közreműködésével - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=581728

Szerző: Szegedma Hírportál2015. október 25.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.