A forradalom első lángjára emlékeztek Szegeden + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

56_megemlekezes11kf

Kiss Tamás, a MEFESZ alapító-elnöke, a mostani hallgatói önkormányzat és az egyetem vezetése együtt emlékezett meg 1956. október 16-ra. Átadták a hallgatói mozgalom kitüntetéseit.

A szemerkélő eső és az enyhén felázott talaj ellenére idén is sokan megemlékeztek a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségére a Tanulmányi és Információs Központ és Bölcsészettudományi Kar Egyetem utcai épülete közötti terület közepén álló emlékműnél. Az ’56-os hallgatók, a mostani hallgatói önkormányzat tagjai és az egyetem oktatói mellett megjelent többek között Haág Zalán, a KDNP városi képviselője és a Szegedi Történészhallgatók Egyesületének szervezői is.

Vakula Mariann, a Természettudományi és Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke beszédében elődökként és példaként említette az 1956-os MEFESZ tagjait, akik a jelenlegi körülményeknél sokkal nehezebb helyzetben tettek a hallgatók érdekképviseletéért.

Török Márk, az EHÖK elnöke Kiss Tamással, a MEFESZ alapító-elnökével koszorúzott, őket követte Szabó Gábor rektor. Huszti Zsuzsa szintén 1956-os társaira emlékezett, Döbör András és Fejős Sándor a Délvidék Kutatóközpont, Jancsák Csaba a Belvedere Alapítvány nevében rótta le tiszteletét.

Az ünnepi választmányi ülés vendége Hajtó Ödön volt, a Műegyetem ’56-os Emlékbizottságának elnöke. Kiss Tamás visszatérve az 59 évvel ezelőtti események első helyszínére azt mondta, az Auditorium Maximumba lépve megfiatalodik.

56_megemlekezes17kf

„Milyen jó dolog a közösségért, a társakért önzetlenül, tisztességesen segíteni” – mondta a teremben ülő HÖK-ösöknek a MEFESZ-elnök – „jobban megéri, mint egy pénzügyi befektetés”. Felidézte az 1956. október huszadikai nap eseményeit, amikor a szervezetük alapító ülésére más vidéki egyetemi városokból is érkeztek, míg a többi felsőoktatási intézményekből üdvözlő táviratokat hozott a postás, többek között a műegyetemistákét, amelyet hatalmas ováció fogadott. Két nappal később a legendás műegyetemi MEFESZ-ülésen ő maga is felszólalt, mint Szeged képviselője.

„Koszorúban hervad az emlékünk,
koszorúzunk, éltes MEFESZ tagok,
futó törhetetlenségben élünk,
s tetthírünk az Egyetemen ragyog.”

– szavalta saját versét Furák András 1956-os diákforradalmár.

A Hallgatói Mozgalomért Érdeméremmel jutalmazták hallgatói kategóriában Bernschütz Bálint egykori hallgatói önkormányzati képviselőt, oktatóiban Trényiné Rákóczi Zsuzsannát, a Sportközpont irányítóját, külső támogatói tagozaton Kovácsné Kiss Krisztinát, az EHÖK irodájának volt vezetőjét.

Hallgatói Mozgalomért Emlékplakettet adományoztak Fekete Helgának, Székely Annának, Gál Nellinek, Marjovszky Endrének és Varga Tamás Ottónak.

no images were found

1956. október 16-án lobbant fel a szegedi szikra, mely a forradalom kirobbanásához vezetett – erre emlékezett ma közösen…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. október 16.

Előző sztori

Szlovénia lesz a horvát C terv cinkosa

Következő sztori

Hétvégi programajánló: Múzeumok Őszi Éjszakája, Live Autumn Fest, Metallicum