Közélet

A Fidelitas és a HÖOK egyetért a fiatalok lakhatásának támogatásában

A Fidelitas és a HÖOK egyetért a fiatalok lakhatásának támogatásában

2015. október 28., szerda
A Fidelitas és a HÖOK egyetért a fiatalok lakhatásának támogatásában

A fiatalok lakhatási problémáinak kezeléséről, az egyetemi, főiskolai és kollégiumi ingyenes wifiről, valamint a politikai ifjúsági szervezetek felsőoktatási jelenlétéről egyeztetett a Fidelitas és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK): bár az utóbbi ügyben eltérő az álláspontjuk, a lakhatás és az internetelérés fejlesztésében - mint azt a szervezetek vezetői szerdán elmondták - közös nevezőre jutottak.

Böröcz László

, a Fidesz ifjúsági társszervezetének elnöke a fővárosban tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a lakhatási problémák kezelését célul tűző, a teljes állással nem rendelkező felsőoktatási hallgatóknak szóló Gólyaház-programjuk lényege a jelenlegi kollégiumok felújítása és újak építése. Az erre épülő Fecskeház-programban pedig a már teljes állással rendelkező fiatalok vehetnének részt akár az egyetemi éveik alatt, akár az után, illetve azok is, akik a középiskola után dolgozni kezdenek. A HÖOK elnök,

Gulyás Tibor

arról beszélt, hogy több városban - például Budapesten, Győrben és Sopronban - is szükség lehet kollégiumi kapacitásbővítésre, emellett fontosnak nevezte a kollégiumi lakhatás feltételeinek javítását. A HÖOK támogatja továbbá, hogy az úgynevezett fecskeházak fejlesztése "jobban reflektorfénybe kerüljön" főként "a felsőoktatáson belüli párkapcsolatok" segítéséért - közölte. Az egyetemeken, főiskolákon és kollégiumokban elérhető ingyenes wifi érdekében indított Fidelitas-kezdeményezéssel szintén egyetért a HÖOK - jelezte Gulyás Tibor. A két szervezet emellett tárgyalt a politikai pártok ifjúsági szervezeteinek felsőoktatási jelenlétéről, ebben azonban nem jutottak egyetértésre. Böröcz László közölte: a Fidelitas szerint Magyarországon is szükség lenne arra, hogy a politikai ifjúsági szervezetek részesei lehessenek az egyetemek közösségi életének. A Fidelitas azzal sem ért egyet, hogy nem lehet hallgatói önkormányzat tagja az, aki pártnak, politikai ifjúsági szervezetnek vagy szakszervezetnek a tagja - tette hozzá. A HÖOK álláspontja a kérdésben az, hogy "közéleti vitákra szükség van a felsőoktatásban". Ennek mikéntjében azonban eltérőek a vélemények - mondta Gulyás Tibor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.