/

A Fidelitas és a HÖOK egyetért a fiatalok lakhatásának támogatásában

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A fiatalok lakhatási problémáinak kezeléséről, az egyetemi, főiskolai és kollégiumi ingyenes wifiről, valamint a politikai ifjúsági szervezetek felsőoktatási jelenlétéről egyeztetett a Fidelitas és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK): bár az utóbbi ügyben eltérő az álláspontjuk, a lakhatás és az internetelérés fejlesztésében – mint azt a szervezetek vezetői szerdán elmondták – közös nevezőre jutottak.

Böröcz László, a Fidesz ifjúsági társszervezetének elnöke a fővárosban tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a lakhatási problémák kezelését célul tűző, a teljes állással nem rendelkező felsőoktatási hallgatóknak szóló Gólyaház-programjuk lényege a jelenlegi kollégiumok felújítása és újak építése. Az erre épülő Fecskeház-programban pedig a már teljes állással rendelkező fiatalok vehetnének részt akár az egyetemi éveik alatt, akár az után, illetve azok is, akik a középiskola után dolgozni kezdenek.

A HÖOK elnök, Gulyás Tibor arról beszélt, hogy több városban – például Budapesten, Győrben és Sopronban – is szükség lehet kollégiumi kapacitásbővítésre, emellett fontosnak nevezte a kollégiumi lakhatás feltételeinek javítását. A HÖOK támogatja továbbá, hogy az úgynevezett fecskeházak fejlesztése “jobban reflektorfénybe kerüljön” főként “a felsőoktatáson belüli párkapcsolatok” segítéséért – közölte.

Az egyetemeken, főiskolákon és kollégiumokban elérhető ingyenes wifi érdekében indított Fidelitas-kezdeményezéssel szintén egyetért a HÖOK – jelezte Gulyás Tibor.

A két szervezet emellett tárgyalt a politikai pártok ifjúsági szervezeteinek felsőoktatási jelenlétéről, ebben azonban nem jutottak egyetértésre. Böröcz László közölte: a Fidelitas szerint Magyarországon is szükség lenne arra, hogy a politikai ifjúsági szervezetek részesei lehessenek az egyetemek közösségi életének. A Fidelitas azzal sem ért egyet, hogy nem lehet hallgatói önkormányzat tagja az, aki pártnak, politikai ifjúsági szervezetnek vagy szakszervezetnek a tagja – tette hozzá.

A HÖOK álláspontja a kérdésben az, hogy “közéleti vitákra szükség van a felsőoktatásban”. Ennek mikéntjében azonban eltérőek a vélemények – mondta Gulyás Tibor.

Előző sztori

Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? – könyvbemutató a Katolikus Házban

Következő sztori

Kézilabda: két játékost is igazol a Pick Szlovéniából