Bulvár

Teljes pompában a mezopotámiai dám bika a Szegedi Vadasparkban

Teljes pompában a mezopotámiai dám bika a Szegedi Vadasparkban

2015. szeptember 24., csütörtök
Teljes pompában a mezopotámiai dám bika a Szegedi Vadasparkban
mezopotamiai_damszarvas

Párzási időszak, barcogás a ritka és veszélyeztetett szarvasok kifutójában.

A Szegedi Vadaspark közleménye a következőképp fogalmaz: “Aki most látogat el az egyre inkább őszi színekben pompázó Vadasparkba, teljes fegyverzetében és harcra készen láthatja a mezopotámiai dámszarvas bikánkat. Most zajlik ugyanis a barcogás, vagyis a dámok párzási időszaka. A magabiztosan lépdelő, erőteljes bika ekkor viselkedésével igyekszik a teheneket megnyerni, kifejlett agancsával pedig a lehetséges vetélytársakat elriasztani. A nemzetközi fajmegmentési program keretében tartott csapatban az utóbbitól nem kell tartania a bikának, és okkal számíthatunk ismét borjú, vagy akár borjak születésére a jövő év tavaszán. A mezopotámiai dámok a fennmaradásukat az állatkerteknek is köszönhetik, hiszen gyakorlatilag kihaltnak számított, mikor egy kisebb, 25 fős csapatát felfedezték Iránban. Ekkor került egy kisebb csapat a németországi Opel Zoo-ba, illetve Izraelben indult el a tenyésztésük - sikerrel. Ennek köszönhetően ma már visszatelepítésük is elindult, és talán már remélhetjük, hogy a faj megmenekül a kipusztulástól. A mezopotámiai dámbika agancsa nagyobb, mint európai rokonáé, de nem annyira lapátos. A párzási időszakuk körülbelül egy hónappal előbb kezdődik, augusztustól szeptemberig tart. A természetben a bikák külön, vagy úgynevezett agglegénycsapatokban élnek együtt az év nagy részében, ekkor viszont egyedül foglalnak el egy kisebb territóriumot, ahová igyekeznek vonzani a teheneket. A területekért, ezáltal a tehenekért folyik közöttük a versengés, amelyben az erre az időszakra teljesen kifejlődő agancsa is nagy szerepet kap – bár nem jellemzők az olyan heves küzdelmek, mint a gímek esetében. A hímek jellegzetes barcogó hangot hallatnak ilyenkor, amelyet a látogatók is megfigyelhetnek a kifutó mellett elhaladva. A Szegedi Vadasparkban mezopotámiai dám csapatában eddig sem maradt el a „borjúáldás”, idén egy bika született, jövőre várhatóan még többre számíthat a faj nemzetközi fajmegmentési programja (EEP).

Állatok világnapja kétszer, örökbefogadók napja egyszer

Október 4-én, Assisi Szent Ferenc emléknapján, mint a világon mindenütt, a Szegedi Vadasparkban is, az állatok világnapját ünnepeljük. Mivel sok oktatási intézményben tematikus nap keretében foglalkoznak ilyen tájt az állatok felelős ház körüli tartásával, vagy a vadon élők védelmével, így nálunk, hagyományainkhoz híven, most is lesz állatok világnapi program hétköznap is. Jelesül október 2-án, pénteken szervezünk óvodákból, iskolákból érkező csoportoknak játékos, interaktív programot. Vasárnap a családokat várjuk izgalmas programmal, valamint - az elmúlt évek gyakorlatához híven – az örökbefogadóinkat is szívesen látjuk egy jó hangulatú szülői értekezletre. Pénteken a nap egyik főszereplője, a gyerekek nagy kedvence Sün Balázs lesz, de rajta kívül más élő kisállat is színre lép majd, amelyek kertbéli, vagy lakásbéli elhelyezésébe próbálunk játékos módon a nebulóknak segíteni. Október 4-én szintén lehet majd ugyanezen állatokkal, sőt a Vadaspark más érdekes lakóival is testközelben találkozni egy izgalmas, komoly nyereményeket is felvonultató, vetélkedő keretében. Látványos állatetetések egész nap zajlanak majd, emellett a most 90 éve született amatőr természetbúvárra, a XX. század egyik legnépszerűbb angol zoológusára Gerald Malcolm Durrellre is emlékezünk. Sokan a humorosan szórakoztató, de egyben komoly ismereteket is nyújtó szépirodalmi könyvei révén ismerik. Mások az európai állatvilágot és az egzotikumokat lelkesen és érdekfeszítően bemutató filmjei miatt csodálják. Aki pedig állatkertrajongó, az a Jersey szigetén létrehozott állatkertjében máig példaértékűen működő, a veszélyeztetett állatok megmentését célzó sikeres tenyészprogramjait értékeli nagyra. A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár segítségével betekintést nyújtunk életművébe. A Hagymatikum Gyógyfürdő CsopBandit hozza újra el hozzánk, aki nyereményjátékra hív, s a legszerencsésebbeket ingyen látja majd vendégül egy makói strandlátogatásra. A programunkat a National Geographic Magyarország (Central Médiacsoport Zrt.) is támogatja előfizetés nyeremény felajánlásával. Örökbefogadóinknak már kimentek a meghívók, de, ha esetleg nem jutott el mindenkihez a hír, most szólunk, hogy vasárnap 13 órára várjuk őket a Természetvédelmi Oktatóközpontba, ahol, többek között aranyos állatmeglepetés is várja majd őket. Mindkét állatok világnapi rendezvényünk ennél részletesebb programját jövő heti híranyagainkban tesszük közzé."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.