Közélet

Mindszenty-szobrot avattak Kecskemét főterén

Mindszenty-szobrot avattak Kecskemét főterén

2015. szeptember 27., vasárnap
Mindszenty-szobrot avattak Kecskemét főterén

Mindszenty József bíboros, Magyarország utolsó hercegprímása bronz mellszobrát avatták fel Kecskemét főterén, a Nagytemplom előtt vasárnap.

Máté István

csongrádi szobrászművész mellszobra előtt

Lezsák Sándor

, az Országgyűlés alelnöke úgy fogalmazott:

Mindszenty bíboros

életútja a keresztény Magyarország 20. századi szenvedéstörténetét példázza. Hangsúlyozta, Mindszenty bíboros "eddig is jelen volt (...) a szívekben, imákban és sóhajokban, múltat idéző gondolatokban és az aggodalmas jövőt látó képekben". "Magyarországon a jelenkorban nemcsak a magyar egyház, nemcsak a magyar vallás, nemcsak Magyarország sorsa forog kockán, hanem elsősorban a katolicizmusnak az ügye az egész világon" - idézte a bíboros 1945-ben papírra vetett, szavai szerint ma is "kegyetlenül időszerű", gondolatait Lezsák Sándor. A Mindszenty Társaság elnöke kitért arra, hogy "a félelmetes és fenyegető hírek hatása alatt, a migránsáradat feszültségében kérdezik" ma az emberek a közeli és a távoli jövőt kutatva, hogy "mi lesz itt". Lezsák Sándor szerint "rendkívüli erőforrás kell ahhoz, hogy a +mi lesz itt+ kérdésre, a mi leszünk itt válasz" rendíthetetlen hitével és biztonságával tegyük a "történelmi hazánk érdekében dolgainkat". Az Országgyűlés alelnöke kiemelte, a magyar katolikusoknak erőforrás a szentek élete és "erőforrás minden olyan történelmi, nemzeti sikerélmény, amely mögött közösségek munkája, összefogása, küzdelme van". "Történelmünkből megtanulhattuk", hogy csak olyan törekvés jut diadalra, amelynek mártírjai vannak - hangoztatta Lezsák Sándor. A szoboravatás előtt a Mindszenty Társaság szervezésében

Bábel Balázs

kalocsa-kecskeméti érsek szentmisét tartott. A Mindszenty-szobrot Kecskemét önkormányzata és a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány közösen állította. A szobrot Bábel Balázs, Lezsák Sándor,

Szemereyné Pataki Klaudia

, Kecskemét polgármestere és a város két alpolgármestere,

Szeberényi Gyula Tamás

és

Mák Kornél

közösen leplezte le. Lezsák Sándor a Mindszenty-szobor előtt, a Szent Család ereklyéinek jelenlétében adta át a Mindszenty Emlékérmet a Magyar Pálos Rend képviselőjének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.