Írjon nekünk

Közélet

Migrációs válság: kiálltak Magyarország mellett a visegrádi kormányfők

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Orbán Viktor; KOPACZ, Ewa; SOBOTKA, Bohuslav; FICO, Robert

Kiállt Magyarország mellett a cseh, a lengyel és a szlovák kormányfő abban a közös nyilatkozatban, amelyet a négy visegrádi ország miniszterelnökének a migrációs válsággal foglalkozó pénteki rendkívüli prágai találkozóján fogadtak el.

“Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek leginkább ki vannak téve a migrációs hullám nyomásának, és amelyeket leginkább érintenek annak következményei. Csehország, Lengyelország és Szlovákia miniszterelnökei tehát újra teljes támogatásukról biztosítják Magyarországot azon igyekezetében, hogy legyőzze a kihívást. Szolidaritásuk jeléül a kormányfők készek további segítséget nyújtani Magyarországnak” – olvasható a közös nyilatkozatban, amelynek szövegét a találkozó után hozták nyilvánosságra Prágában.

Csehország, Lengyelország és Szlovákia teljes támogatásáról biztosította Magyarországot az országot érő hatalmas migrációs nyomásra való tekintettel – szögezte le Bohuslav Sobotka cseh kormányfő a csúcstalálkozó utáni sajtóértekezleten. Azt mondta, hogy a kötelező menekültbefogadási kvóták kérdésében egységesen elutasító a V4-ek álláspontja.

Magyarország számára rendkívül fontos volt a visegrádi négyek pénteki prágai találkozója – jelentette ki a tanácskozást követő sajtónyilatkozatában a magyar kormányfő.

Orbán Viktor köszönetet mondott Csehország, Szlovákia és Lengyelország miniszterelnökeinek a kinyilvánított szolidaritásért, hangsúlyozva, hogy erre a jövőben konkrét formában is szükség lesz. A miniszterelnök méltatta a cseh és a szlovák belügyminiszter pénteki nyilatkozatát is, miszerint Csehország és Szlovákia kész vasúti folyosót létesíteni, amelyen keresztül a migránsok Magyarországról Németországba jutnának.

Ehhez azonban szükség van Németország nyilatkozatára, hogy hajlandó-e befogadni a menekülteket, hajlandó-e vízumot adni nekik – fejtette ki Orbán Viktor az MTI tudósítójának kérdésére.

Az MTI azon felvetésére reagálva, van-e forgatókönyvük a visegrádiaknak, ha a kötelező menekültbefogadási kvóták kérdésében egységes álláspontjuk kisebbségben maradna, Orbán leszögezte: nem legyőzni kell egymást, hanem közös megoldást kell találni a migrációs válságra.

A miniszterelnök a sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben jól jönnek a barátok, a Prágában elfogadott nyilatkozat komoly és jó dokumentum, amely kifejezi Magyarország törekvéseit.

Ewa Kopacz lengyel kormányfő a közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy országa az európai szolidaritás mögött áll, és nem fordít hátat európai partnereinek, sem pedig azoknak, akik életüket kockáztatva jutnak el Európába. “A problémamegoldás vállalásának mértékéről a tagállamoknak önállóan kell dönteniük” – vélekedett Kopacz.

Robert Fico szlovák miniszterelnök kijelentette, hogy a visegrádi négyeknek érdekük a schengeni rendszer megőrzése. “Ha megszűnne a schengeni övezet, az az európai politika nagy vereségét jelentené” – szögezte le a szlovák politikus. Kifejtette: jelenleg mind a négy visegrádi országban Európa-orientált politikai szubjektumok vannak hatalmon, de ha Európa-ellenes erők kerülnének kormányzati pozíciókba, nem nehéz elképzelni, mi következhetne.

A jelenlegi migrációs válság összeurópai probléma, amelyet európai szinten, közös erőkkel kell megoldani – hangsúlyozta a négy visegrádi ország kormányfője a közös nyilatkozatban.

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák miniszterelnök a dokumentumban fájdalmát fejezte ki a migrációs hullám áldozatai miatt, és síkraszállt amellett, hogy a menekültek problémáit ott rendezzék, ahol azok keletkeztek. Ugyanakkor szükségesnek tartják a schengeni övezet külső határai védelmének megerősítését is.

A kormányfők ismételten elutasították a menekültek kötelező befogadási kvótáit, ahogy azt Brüsszel javasolta, mert szerintük ez az elképzelés nem old meg semmit.

A közös nyilatkozatban a miniszterek megerősítették, hogy országaik készek aktívan részt venni a migrációs válság megoldásában. Véleményük szerint ezt alapvetően ott kell megoldani, ahol a probléma gyökerei vannak.

“Ahogy az orvosok mondják: először a betegség forrását kell kezelni, és csak azután a tüneteket” – hangsúlyozta Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök.

Korábban írtuk:

A jelenlegi migrációs válság volt az egyetlen témája annak a rendkívüli visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozónak, amelyet pénteken tartottak Prágában.

Bohuslav Sobotka cseh, Ewa Kopacz lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő azért találkozik, hogy megvitassa a migrációs válság legújabb fejleményeit, és egyeztesse álláspontját az európai uniós tanácskozások előtt.

“Nagyon fontos találkozóról van szó arra való tekintettel, hogy szükséges egyeztetnünk a visegrádi országok álláspontját a migrációs válság közepette” – szögezte le a találkozó előtt Sobotka.

A tanácskozáson a miniszterelnökök várhatóan közös nyilatkozatot fogadnak el, amely pontosítja egyeztetett álláspontjaikat a migrációs problémákkal kapcsolatban.

A visegrádi kormányfői migrációs csúcstalálkozó iránt rendkívül nagy a sajtóérdeklődés. Martin Ayrer, a cseh miniszterelnök szóvivője az MTI tudósítójának azt mondta, hogy rekordszámú, több mint 160 újságíró akkreditáltatta magát a rendezvényre, amely sajtótájékoztatóval zárul.

A Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap pénteki kiadása szerint a migrációs válság kezelésének kérdésében ellentét keletkezett a nyugat-európai és a visegrádi országok között, ezért a prágai tanácskozás Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia számára nagyon fontos.

“A V4-ek fontos csoportosulás, közös álláspontunknak nagyobb a súlya, mintha külön-külön szólalunk meg” – mondta Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter.

A prágai CTK hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Orbán Viktor a találkozón valószínűleg felveti egy rendkívüli uniós csúcstalálkozó megrendezésének ötletét is migrációs ügyben.

Kiálltak Magyarország mellett a visegrádi kormányfők

A Visegrádi országok kormányfői azért találkoznak, hogy megvitassák a migrációs válság legújabb fejleményeit, és egyeztesse álláspontját az európai uniós tanácskozások előtt.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=565705

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 4.

Hírzóna

Négynapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A képviselők hétfőn szavazhatnak a származási hely lakcímkártyára történő felvezetéséről.

Tovább olvasom

Közélet

Operatív törzs: félő, hogy berobban a járvány Budapesten

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Sok fiatal bandázik továbbra is.

Tovább olvasom

Hírzóna

Bajba került a vásárhelyi állatvédő egyesület

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egyebek mellett élelemhiánnyal küzd a szervezet.

Tovább olvasom

Aktuál