Kultúra

Kultúrkörök és klubélet az IH Rendezvényközpontban

Kultúrkörök és klubélet az IH Rendezvényközpontban

2015. szeptember 15., kedd
Kultúrkörök és klubélet az IH Rendezvényközpontban
gitar

Az IH Rendezvényközpont az igen sokféle kulturális és rendezvénylebonyolító funkciója mellett egyre több figyelmet fordít a közösségi rendezvényformák kialakítására.

A nagyobb létszámú, immár hagyományos nagyrendezvények bizonyos összetartozó közösségeknek – művészeti iskolák, „öreg rockerek”, civil szervezetek, esélyegyenlőségi szervezetek stb. – biztosítanak találkozási lehetőséget. Ugyanakkor egyre kifejezettebb igény mutatkozik a kisebb létszámú, ugyanakkor nyitott klubprogramok iránt. Ezek alkalmasak lehetnek bizonyos helytörténeti, kulturális hagyományok gyűjtésére, de egyben hagyományteremtő szándékkal is szerveződnek. Harmadik éve működik igen sikeresen, a kifejezetten sok generációs zenerajongó közösség, amely a Dr. Rock Klubja néven vonult be a köztudatba. A nagyjából kéthetente, szerdánként működő klub kapcsolatos a szegedi egyetem rocktörténeti kurzusával, de a tizenévesektől a hetvenes korosztályig bezárólag látogatják visszatérő és újabb vendégek is. Az immár baráti körként is szerveződő klubban, az ismeretterjesztő beszélgetéseken túl, alkalmanként művész vendégek, fiatal tehetségek is bemutatkozhatnak. A mostani évadnyitó összejövetelre szeptember 16-án várják a vendégeket az IH Café hangulatos, igényes zeneélvezetre alkalmas környezetében. A színvonalas élő zene hasonló ízlésű és érdeklődési körű híveit várják az egyik kiérdemesült szegedi zenei formáció – a Blues Bell - által fémjelzett élő zenés sorozat rendezvényeire.

Blues-testvér-kör

# BB.Pribo.plax

Az ország egyik legszínesebb zenei világú blues formációja, a szegedi Blues Bell, több mint két évtizedes működése során állandó felállással dolgozik. Ezalatt a hazai és nemzetközi kiválóságok tekintélyes sorával szerepeltek már együtt. A most induló klubszerű sorozatban a házigazda zenekar őket hívja meg, alkalmanként a közönségnek is örömöt ajándékozó felszabadult zenélésre… Az első „hangszer-szkander” tiszteletbeli vendége a blues szájharmonika nemzetközileg is legelső notabilitásai közé tartozik. BLUES BELL & Pribojszki Mátyás koncert Közreműködik: Szász Ferenc (gitár)

szeptember 25. 19.30 – IH Café

Ez év májusában, egy alkalommal már igen kedvező volt a fogadtatása annak az ötletnek, hogy a szegedi zenei múltat társasági keretek között idézzék fel a „mindenkori ifjúság” házában...

Szegedi Zenészek Társasága

plesi_Stuff_2015_09_16

A Szeged könnyűzenei múltját, hagyományait és értékeit felidéző beszélgető estek sorozata októbertől folytatódik. Várják azokat, akik bármelyik időszakból emlékeiket, tárgyi rekvizitumokat, dokumentumokat, hangzó anyagokat, személyes relikviákat (autogram, fotó, hangfelvétel stb.) őriznek. A helyi kultúrtörténeti gyűjtőmunka alapja lehet rocktörténeti archívum kialakításának kiállítási anyagok összeállításának és további tudományos feldolgozásoknak. A programba a zenehallgatás és a többgenerációs közös élő zenélés is belefér... Házigazda: Pleskonics András (Plesi) kulturális menedzser

október 8. 19-00 IH Café

Az elsősorban fiatal tehetségek bemutatkozásának, illetve a különböző művészeti területek művelőinek találkozásának lehetnek kiváló alkalmai, az IH tereit negyedévente betöltő látványos, vidám kultúrparádék.

Őszi művészeti össztűz

A művészet legkülönbözőbb területeinek művelői találkoznak egymással az IH különböző tereiben és természetesen bemutatkoznak a közönségnek is. A múzsák randiznak tehát a házban és felmutatják mai kedveltjeiket – kiállítás, koncert, felolvasás, performance, tánc, színjáték, happening stb. keretei között. A megmutatkozáson túl, az alig megrendezett, laza, játékos és kreatív közös alkotás élményeit kipróbálhatják a résztvevők. Az első alkalom kísérlet – a továbbiak tanulmányok lesznek arra, hogy a különböző művészetek művelőinek milyen fontos és tanulságos egymásra (oda)figyelniük. A nyilvánosságnak pedig rájuk... (Részletes fellépő lista az IH honlapján és a szórólapokon.)

október 22. 16.00–01.00 IH Café

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.