Közélet

Németország átmeneti határellenőrzést vezet be (FRISSÜL)

Németország átmeneti határellenőrzést vezet be (FRISSÜL)

2015. szeptember 13., vasárnap
Németország átmeneti határellenőrzést vezet be (FRISSÜL)
Illegális bevándorlás - Röszke

Simicskó István honvédelmi miniszter szerint a Magyar Honvédség az elmúlt napokban felkészült arra, hogy a jogszabályváltozások hatályba lépésétől kezdődően, magas szakmai színvonalon képes legyen segíteni a rendőrség munkáját - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a tárcavezető és

Benkő Tibor

vezérezredes, a vezérkar főnöke szombaton meglátogatták a Határozott Fellépés 2015 gyakorlat vezetési pontját Hódmezővásárhelyen és a magyar-szerb határ térségében az ideiglenes biztonsági határzár építési munkálatait Bácsborsódnál.

Simicskó István

Hódmezővásárhelyen megtekintette a gyakorlaton részt vevő katonák bemutatóját, beleértve a rendőrökkel közösen végrehajtandó tömegkezelési feladatokkal összefüggő felkészítést. A miniszter a látogatás során rámutatott: az elmúlt napokban jelentősen megnövelték a magyar-szerb határon szolgálatot teljesítő katonák létszámát, amely immár mintegy 4300 főre emelkedett. A közlemény szerint a honvédelmi miniszter azt is mondta, hogy a rendvédelmi feladatok megkezdése előtt a katonák felkészítése során külön hangsúlyt fektetnek a pszichológiai alkalmasság fokozására.

Migránsokért tüntettek a Keletinél - ONLINE:

21.40: EMIH: Magyarország küzdelmét nácizmusnak nevezni sértő

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szerint Európa egészére és a magyar, valamint európai zsidóságra nézve is sértő nácizmusnak nevezni Magyarország küzdelmét a menekültválság kezelésére. A hitközség ezt a Der Spiegel című német lapban megjelent Werner Faymann osztrák kancellárral készült interjúra reagálva írta a lap szerkesztőségéhez német nyelven eljuttatott levelében, amelynek magyar változatát az MTI-hez is eljuttatták vasárnap. Az interjúban a kancellár azt mondta, "kontinensünk legsötétebb korszakának emlékét idézi", amikor menekülteket vonatra helyeznek abban a hitben, hogy "teljesen máshova" fognak majd utazni. Az EMIH levelében azt írta, "gyáva és szándékos károkozó az, aki az ipari méretű tömeggyilkosságot ugyanabban a mondatban képes említeni korunk menekültkrízisének akár egyetlen epizódjával is". Hozzátették: Európa a mai álláspont szerint, a lehetséges humanitárius katasztrófát elkerülő megoldásként 730 napban 160 ezer bevándorló befogadására kíván kötelezettséget vállalni. A helyzet megítélése nem tartozik a magyarországi zsidó közösségek vezetőinek kompetenciakörébe, de - mint írták - a felelősségi körükbe tartozik ennek a folyamatnak és a hetven évvel ezelőtt megtörtént, az európai zsidóság kiirtására tett sajnálatosan sikeres kísérletnek a párhuzamba állítása. Közölték továbbá: "a holokauszt eseményeinek bagatellizálása közismert toposz" az elmúlt 30 év európai politikájában, és jól ismert a krízishelyzetek súlyának érzékeltetésére a holokauszt kifejezés ("Európa legsötétebb időszakát idéző") használata, amelyet "veszélyes játéknak" neveztek. "Mindaddig, amíg Európa nem érti meg, hogy a szavakkal, címkékkel való felelőtlen játszma emberéletek ezreibe kerül és került (...), nincs remény egy élhető Európa megteremtésére sem bevándorlók, sem őshonosak, sem pedig a zsidó közösség számára" - olvasható a szerkesztőségnek küldött levélben.

20.50: Németország és Ausztria között hétfő reggelig szünetel a vasúti közlekedés

Németország és Ausztria között hétfő reggel 6 óráig szünetel a vasúti közlekedés - közölte vasárnap este a Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság. A közlemény szerint a forgalmat a német szövetségi hatóságok utasítására állították le. Az intézkedés érinti egyebek között a München-Salzburg-Wien-Budapest útvonalon közlekedő, Railjet 90-es járatot - áll a DB közleményében.

Joachim Herrmann

bajor belügyminiszter vasárnap este Münchenben megerősítette, hogy 18 órától 12 órai időtartamra leállították a Németország és Ausztria közötti vasúti közlekedést. Közölte, hogy mindkét ország vasúttársasága megkapta a hatóságoktól az erre vonatkozó utasítást. Előzőleg Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter bejelentette, hogy a menekültválság miatt Németország ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzést a határain. Az intézkedés "súlypontja" a német-osztrák határ. Joachim Herrmann Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az intézkedés egyelőre határozatlan időre szól. Hozzátette: amennyiben "kitérő mozgásokat" tapasztalnak, megfontolják, hogy más határszakaszokra is áthelyezik az intézkedés súlypontját.

20.30: Osztrák kancellár: nem szigorítják határellenőrzést az osztrák-magyar határon

Az osztrák kormány nem akar további ellenőrzést bevezetni az osztrák-magyar határon - mondta

Werner Faymann

kancellár a kormány vasárnap tartott válságülését követően. Eddig csupán szúrópróbaszerű ellenőrzések voltak a magyar határon, ezt az eljárást akarják folytatni. A kancellár szerint azonban azt nem lehet megjósolni, hogy a Németország által bejelentett határellenőrzés milyen hatással lesz az ausztriai helyzetre. Faymann szerint a német ellenőrzés jelzés az embercsempészeknek, azonban nem szabad, hogy ez a lépés a menedékjogot befolyásolja. A kancellár fontosnak nevezte, hogy az Ausztria által biztonságosnak nyilvánított országokból érkezőkben Németország se keltsen hamis reményeket. A politikus egyúttal arra figyelmeztetett, hogy el kell kerülni a káoszt.

Reinhold Mitterlehner

osztrák alkancellár ugyanakkor az ülés után az osztrák oe24 hírportál beszámolója szerint azt mondta, Ausztria is megerősíti keleti és déli határának ellenőrzését. Az alkancellár szerint "bizonyos megértéssel vannak" az iránt, hogy most jelzés érkezett a korlátlan és szervezetlen menekültáradat miatt. A politikus úgy vélte, ez érinti természetesen Ausztriát is, emiatt az alkancellár szerint Ausztria fenn kívánja tartani a magyar határon folytatott ellenőrzést és a kapacitás függvényében erősíteni akarja azt. Az alkancellár szerint a következő napokban Horvátországgal és Szlovéniával is fontos, hogy együttműködés jöjjön létre.

Angela Merkel

német kancellár és Werner Faymann kedden találkozik Berlinben, a találkozón ott lesz az osztrák alkancellár valamint a német és az osztrák belügyminiszter.

20.27: Seehofer: szükség van Magyarországra a megoldáshoz

A menekültválság megoldásához szükség van Magyarországra, a schengeni határállamokat pedig segíteni kell, és nem démonizálni őket - mondta

Horst Seehofer

bajor miniszterelnök vasárnap este Münchenben, miután a német szövetségi belügyminiszter bejelentette, hogy Németország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést. Horst Seehofer elmondta, hogy telefonon beszélt

Orbán Viktor

magyar miniszterelnökkel. Hangsúlyozta: Orbán Viktor és "Magyarország nélkül nem lehetséges a problémák megoldása". Kijelentette: mindenkinek ki kell szabadulnia az "álomgyárból", mert "szükségünk van Orbánra a téma megoldásához". Hozzátette: "az európai jog és a jogállamiság szabályaiból" kiindulva tárgyalt erről a magyar miniszterelnökkel, és a párbeszédet a következőkben "elmélyítik" majd. A schengeni határállamokra, Görögországra, Olaszországra, Magyarországra hárul a legnagyobb feladat, segíteni kell őket - mondta Horst Seehofer. Beláthatatlan következményei lesznek, ha a tagállamok egymás támogatása helyett "egymásnak esnek" - húzta alá.

20.05: Csehország is beerősít a határon - összeomlóban Shcengen?

Csehország megerősíti az osztrák–cseh határ ellenőrzését a menekültválság miatt – közölte

Milan Chovanec

cseh belügyminiszter vasárnap. A miniszter szerint az Ausztriában tartózkodó migránsok Csehországon keresztül próbálhatnak továbbjutni Nyugat-Európába, mivel Németország átmeneti határellenőrzést vezet be. Chovanec megjegyezte, a cseh intézkedés is átmeneti. További lépéseket a menekülthelyzet fejleményeinek függvényében hoznak – mondta.

19.35: Orbán Viktor üdvözölte Németország döntését a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról

Orbán Viktor miniszterelnök a Bild című német lapnak nyilatkozva üdvözölte a német kormány vasárnap este bejelentett döntését a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról. A miniszterelnök a Bild online kiadásában megjelent beszámoló szerint azt mondta: "nagy megértéssel viszonyulunk Németország döntése iránt, és kinyilvánítjuk szolidaritásunkat". Hozzátette: "megértjük, hogy Németország és Európa (...) értékeinek védelmében szükség volt a döntésre. Természetesen készen állunk az együttműködésre minden formában". A beszámoló szerint a miniszterelnök kifejezte meggyőződését, amely szerint a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása Németországban "csak az első lépés", hiszen "Görögországban is a lehető leggyorsabban meg kell védeni Európa határait", valamennyi uniós tagország és intézmény összefogásával. Magyarország ezt már az uniós belügyminiszterek legutóbbi találkozóján világossá tette - áll a Bild beszámolójában.

18.45: Juncker nagyobb szolidaritást szorgalmaz a nyitott határok megőrzése érdekében

A nyitott határok megőrzéséhez több Európára és szolidaritásra van szükség a menekültválság kezelésében - fogalmazott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnap az egyik népszerű közösségi oldalon közzétett szöveges üzenetében. Juncker azt is közölte, hogy telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral. Mindezt a luxemburgi politikus mintegy félórával azt megelőzően tette közzé az interneten, hogy Thomas de Maiziere német belügyminiszter bejelentette: Németország a menekülthullám miatt ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a német-osztrák határon. Nem sokkal korábban Martin Selmayr, Jean-Claude Juncker kabinetfőnöke azt az üzenetet tette közzé ugyanezen a közösségi oldalon, hogy a schengeni övezeten belüli szabad mozgás kerül veszélybe, ha a tagállamok nem működnek együtt egymással gyorsan és a szolidaritás szellemében a menekültválság kezelésében. Hétfőn a tagállamok belügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartanak a migrációs krízisről Brüsszelben. A megbeszélések középpontjában az a javaslat áll, melyet Juncker a héten jelentett be hivatalosan. E szerint a tagországoknak összesen 160 ezer menedékkérőt kellene elosztaniuk egymás között kötelező kvóták alapján Olaszországból, Görögországból és Magyarországról. Vasárnap Juncker a közösségi médián keresztül azt is tudatta, hogy telefonbeszélgetést folytatott a magyar, a lengyel, a cseh, a szlovák, a lengyel, a lett és a román állam- illetve kormányfővel.

18.30: Ausztria megerősíti a keleti és a déli határának ellenőrzését

Ausztria megerősíti a keleti és a déli határának ellenőrzését - jelentette be

Reinhold Mitterlehner

osztrák alkancellár a kormány vasárnap tartott rendkívüli válságülését követően az osztrák oe24 hírportál beszámolója szerint.

18.25: Brüsszel: a német intézkedés első látszatra szabályosnak tűnik

Első ránézésre megfelel a schegeni kódexben lefektetett szabályoknak, hogy Németország ideiglenesen ismét bevezeti a határellenőrzést az osztrák határon - közölte vasárnap este az Európai Bizottság. A brüsszeli testület emlékeztet, hogy a schengeni szabályok értelmében a tagállamok közötti határellenőrzés ideiglenes visszaállítása rendkívüli lehetőség, amelynek alkalmazására az előírások válsághelyzet esetén adnak felhatalmazást.

18.10: Hivatalos bejelentés a német határellenőrzésről

A menekültválság nyomán Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be - jelentette be vasárnap esti, rendkívüli nyilatkozatában

Thomas de Maiziere

német belügyminiszter Berlinben. Az intézkedés "súlypontja" a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek "áradatának korlátozása", és az, hogy ismét rendezett keretek között történő folyamat legyen a belépés az országba. Erre "biztonsági okokból is sürgősen szükség van", és "kifejezetten ezt írja elő a schengeni határkódex"- mondta a német belügyminiszter, utalva a Schengeni határ-ellenőrzési kódex 23. cikkére, amely szerint a tagállamok a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén legfeljebb 30 napos időtartamra - illetve a komoly veszély várható időtartamára, ha az meghaladja a 30 napos időszakot - visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határaikon. Németország továbbra is betartja a menekültek védelmére vonatkozó európai és nemzeti előírásokat - mondta Thomes de Maiziere. Aláhúzta: "az érvényes európai jog szerint Németország egyáltalán nem illetékes" az EU-ba érkező, "menedéket kereső emberek legnagyobb részének" ügyében. A menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírások "változatlanul" érvényesek. "Felszólítom valamennyi tagállamot, hogy a jövőben ismét tartsák magukat ehhez" - mondta a német belügyminiszter. A dublini rendelet szabályai alapján "az illetékes tagországnak a menedékkérőt nemcsak regisztrálnia kell, hanem le kell folytatnia a menekültügyi eljárást" - tette hozzá. A menedéket kereső embereknek is el kell fogadniuk: nem tehetik meg, hogy "egyszerűen kiválasztanak egy tagállamot, ahol menedékjogot kérnek" - hangsúlyozta Thomas de Maiziere, hozzátéve, hogy ez akkor is érvényes lesz majd, amikor bevezetnek egy "európai elosztási rendszert". A határellenőrzés ideiglenes visszaállítására azért is szükség volt, mert a németek hatalmas mértékű segítőkészségét "nem szabad túlerőltetni". Az intézkedés egyben "jelzés Európának", üzenete az, hogy Németország "vállalja humanitárius felelősségét, de a menekültek nagy számával járó terheket szolidárisan meg kell osztani Európán belül" - jelentette ki a német belügyminiszter. Az ideiglenes határellenőrzés nem old meg minden gondot, "de egyszerűen szükségünk van valamivel több időre és bizonyos mértékű rendre a határainkon" - mondta. A menekültválság kezelésében döntő jelentőségű a segítség a válságövezetekben, hogy ne induljon el még több ember a menekülttáborokból, illetve Szíriából vagy Irakból. Ez is súlyponti elem lesz az uniós belügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán. Ezen kívül "a lehető leggyorsabban meg kell valósítani a várakozási övezetek európai koncepcióját Görögországban, Olaszországban, adott esetben Magyarországon", és ez is szerepel a napirenden a belügyminiszteri ülésen - ismertette Thomas de Maiziere. Hozzátette: a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról egyetértésben döntöttek a koalíciós pártok - a CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) - , és az intézkedéssel a tartományi belügyminiszterek is egyetértettek. Az intézkedésről tájékoztatták a parlamenti (Bundestag) ellenzéki pártokat és konzultáltak Ausztriával.

17.15: Nem jár vonat Ausztria és Németország között

Vasárnap 17 órától Németország leállítja a vasúti közlekedést Ausztria felé – jelentette be az osztrák vasúttársaság (ÖBB). Az ÖBB szerint a Németország felé irányuló vasúti közlekedést ugyancsak leállítják.

17.00: Németország átmeneti határellenőrzést vezet be

Németország déli határain átmenetileg ismét határellenőrzést vezet be - értesült vasárnap délután internetes kiadásában a Der Spiegel. A Spiegel Online szerint mindezt még a nap folyamán bejelenti Thomas de Maiziere belügyminiszter. Az intézkedés válasz a kialakult menekültválságra, és egyben azt jelenti, hogy Németország átmenetileg felfüggeszti a schengeni megállapodást - fogalmazott a Spiegel Online.A lap internetes kiadása szerint a szövetségi rendőrséget riadókészültségbe helyezték. Ennek keretében valamennyi mozgósítható rendőrt Bajorországba küldik "a határ lezárásának" biztosítására. Mindezt megerősítette - ugyancsak internetes kiadásában - a Bild című lap is. Az újság szerint az ideiglenes határellenőrzés bevezetése csak a német-osztrák határra vonatkozik. A Bild szerint 21 készenléti rendőrszázadot vezényelnek azonnal hatállyal Bajorországba. Feladatuk a határ biztosításának segítése. Ugyancsak a Bild információi szerint a szövetségi rendőrség a határ közeli térségekben - azaz a határ mentén maximum 30 kilométeres szélességben - különleges "mobil, ellenőrző és megfigyelő egységek" közreműködésével folytatja majd az embercsempészek utáni kutatást. Ez a német-cseh, illetve a német-lengyel határrégiókra terjed ki, célja pedig az, hogy ily módon akadályozzák meg az osztrák-német határon bevezetett határellenőrzés megkerülését. A schengeni megállapodás tartalmazza annak lehetőségét, hogy a közrend vagy a belbiztonság súlyos veszélyeztetése vagy fenyegetése esetén ideiglenesen ismét határellenőrzést vezessen be egy tagállam a belső határon. Az intézkedés 30 napra korlátozódhat, vagy olyan hosszú időre, ameddig a fenyegetettség fennáll. Az Európai Bizottságot és a többi tagállamot előzetesen tájékoztatni kell.

16.20: Juncker telefonon egyeztetett több kormányfővel

Több kormányfővel, köztük

Orbán Viktor

magyar miniszterelnökkel egyeztetett telefonon a menedékkérők elosztásáról

Jean-Claude Juncker

, az Európai Bizottság elnöke - közölte vasárnap délután a politikus kabinetfőnöke. A

Martin Selmayr

által az egyik népszerűbb közösségi oldalon közzétett rövid üzenet tanúsága szerint a luxemburgi politikus a magyar miniszterelnök mellett

Robert Fico

szlovák,

Laimdota Straujuma

lett,

Bohuslav Sobotka

cseh,

Ewa Kopacz

lengyel kormányfővel és

Klaus Iohannis

román elnökkel beszélt. "A cél: szolidaritás 160 ezer menekült számára" - írta üzenetében Selmayr. Hétfőn a tagállamok belügyminiszterei tartanak rendkívüli tanácskozást Brüsszelben, arról a javaslatról, amelyet Jean-Claude Juncker hivatalosan a héten jelentett be. E szerint a tagállamoknak kötelező kvóták alapján összesen 160 ezer menedékkérőt kellene befogadniuk Olaszországból, Görögországból és Magyarországról.

16.00: Fidesz-frakció: milliókat indíthat el a baloldal bevándorláspárti politikája

A Fidesz-frakció szerint a baloldal bevándorláspárti politikája milliókat indíthat el, és a vasárnapi ellenzéki tüntetések "nyílt meghívók" a migránsok millióinak. A kormánypárt frakciónak vasárnap az MTI-nek eljuttatott közleménye szerint a baloldali politikusok felelőtlen szónoklatai egyre bátorítják a bevándorlókat, az embercsempészeket, és bevándorlók millióit indíthatják el Európa felé. Véleményük szerint a baloldal csak súlyosbítani képes a válságot azzal, hogy mindenkit beengedne az országba és az Európai Unióba. "Ez pedig nem megoldás, hanem maga a probléma. Európa nem képes mindenkit befogadni" - olvasható a közleményben. Vasárnap délután nagygyűlést tart Budapesten a Demokratikus Koalíció Vigyünk emberséget Magyarországba! elnevezéssel, ahol beszédet mond Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, és szintén tüntetést tartanak az Együtt szervezésében "Szégyelld magad, Orbán!" elnevezéssel. Utóbbi megmozdulásról Juhász Péter, az Együtt - a Korszakváltók Pártja alelnöke pénteken tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a menekülthelyzettel összefüggésben rendezett demonstráció célja, hogy mindenki figyelmét felhívják, "szégyelljük Orbán Viktor politikáját, szégyelljük azt, amilyen helyzetbe hozta Magyarországot és ezáltal a magyar népet, a magyar embereket".

15.05: Beteltek a németek

Németország teherbírásának határához érkezett a menekültek befogadása terén – jelentette ki vasárnap Berlinben

Alexander Dobrindt

közlekedési miniszter. A bajor politikus – aki a konzervatív CDU/CSU pártszövetség kisebbik párta, a CSU egyik vezetője – a dpa német hírügynökség által ismertetett nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy Németországnak félreérthetetlenül ezt a jelzést kell küldenie. Dobrindt szerint hosszú idő kell ahhoz, hogy a kialakult jelenlegi nehéz helyzeten úrrá legyenek. „Hatékony intézkedésekre van szükség a menekültek áradatának megfékezésére” – jelentette ki.

14.25: Bolognai érsek: nem minden plébánia képes bevándorlókat befogadni

Egyes olaszországi plébániák számára lehetetlenség megnyitni kapuikat a bevándorlók előtt

Ferenc pápa

felszólítása szerint - jelentette ki

Carlo Caffarra

az olaszországi Bologna városának érseke, aki a többi esetben is kizárólag a plébánosok által ismert és regisztrált bevándorlókat fogadná be. Carlo Caffarra körlevélben adott útmutatást a hozzá tartózó plébániáknak, hogy miként valósítsák meg a gyakorlatban az egyházfő felhívását az Olaszországba érkezett bevándorlók befogadása érdekében. Ferenc pápa szeptember 6-án arra szólította fel egyházát, hogy a plébániák és más egyházi intézmények bevándorlókat fogadjanak be. Azt is mondta, hogy az a templom, amely nem nyitja meg kapuit, nem nevezhető templomnak, hanem múzeumnak. A Corriere della Sera olasz napilap vasárnapi számában idézett érseki levél azonban feltételekhez köti a bevándorlók befogadását. A bolognai egyházat 2003 óta vezető Caffarra bíboros úgy fogalmaz, hogy Ferenc pápa kérésének megvalósításához "improvizáció" helyett "rendezett cselekvésre" van szükség. Az olasz érsek szerint nem mindegyik plébániának áll módjában a rászorulókat befogadni és ilyenkor "fájdalommal tudomásul kell venni" a befogadás lehetetlenségét. A bíboros hangsúlyozta, hogy a papokat sem lehet teljesen egyedül hagyni: ha a parókia nem képes a befogadásra, a plébániához tartozó közösségnek kell segítenie. Carlo Caffarra hozzátette, hogy a plébániákon nem az éppen Olaszországba érkezett menekülteket kell elhelyezni, azoknak először az olasz befogadó-állomásokra kell menniük. A plébániáknak a már regisztrált és az adott plébános által már ismert bevándorlókat kell befogadni, egyéneket vagy családokat. Éppen ezért a bevándorlók egyházi befogadása "elkerülhetetlenül lassú és megfontolt lesz". Az érsek azt is hangsúlyozta, hogy "igazi" befogadást kell adni, ami szerinte az integráció lehetőségét is jelenti. Az északkelet-olasz Savona közelében levő egyik kistelepülés plébánosa egy nyilatkozatban azt hangoztatta, hogy inkább felgyújtja a parókiát, minthogy bevándorlókat fogadjon be. Később mérsékelte kijelentését, hangsúlyozva, hogy a plébániáján már egy rászoruló olasz családnak teremtettek otthont, de ennél többre sem hely, sem anyagi lehetőség nincsen.

Angelo Bagnasco

, az olasz püspöki kar (Cei) elnöke Ferenc pápa felhívását követően úgy nyilatkozott, hogy ha a több mint 27 ezer olaszországi plébánia mindegyike befogad egy bevándorló-családot, több mint százezer embernek tudnak segíteni.

14.15: Az LMP egy hónap után nyomkövetőket tenne a menedékkérőkre

Az LMP vasárnap 24 pontból álló javaslatcsomagot mutatott be a menekülthelyzet javításáért, amelyek egyebek mellett lehetővé tennék, hogy válsághelyzet esetén nyomkövető berendezéssel figyeljék meg azokat a menedékkérőket, akiknek egy hónap alatt nem sikerült lefolytatni a menekültügyi eljárását.

Schiffer András

, az ellenzéki párt társelnöke és frakcióvezetője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, javaslataik közül 15 vonatkozik a probléma belföldi kezelésére, egy részük a rendőrség, valamint a menekültügyi intézményrendszer kapacitásainak növelését célozza, míg a továbbiak a jelenleginél szélesebb tájékoztatási kötelezettséget írnak elő az államnak, valamint lehetővé teszik a menedékkérők hatékonyabb nyomon követését. Az LMP - az MTI-hez eljuttatott részletes tájékoztatása alapján - például a háromszorosára, mintegy 25 milliárd forintra emelné a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) költségvetését, a BÁH-nak egyúttal előírnák, hogy nyújtson kötelező egészségügyi ellátást a meneküttáborokban. A rendőrségnek további plusz tízmilliárd forintot biztosítanának, a pénzből háromezer rendőrrel lenne bővíthető az állomány. Az LMP emellett új táborok építését is szükségesnek tartja az érintett közösségek beleegyezésével, Schiffer András ugyanakkor azok számáról, illetve költségeiről nem fogalmazott meg konkrétumokat. Az ellenzéki párt szeretné továbbá azt is elérni, hogy a menekülteket lehetőség szerint anyanyelvükön tájékoztassák, továbbá köteleznék a kormányt, hogy félévenként tegyen menekültügyi jelentést az Országgyűlésnek. Az LMP nemzetbiztonsági megfontolásból szélesebb hatáskört biztosítana a hatóságoknak a menedékkérők ujjlenyomatának és arcképének rögzítéséhez, továbbá - a korábban említett feltételek szerint - lehetővé tennék a menedékkérők nyomkövetését, mivel megengedhetetlennek tartják, hogy az állam nem tud semmit a hollétükről. Schiffer András kérdésre válaszolva erről azt mondta: lehet, hogy egyelőre csak átlagosan egy hetet töltenek el Magyarországon a leginkább "átvándorlóként" jellemezhető menedékkérők, ugyanakkor nem lehet tudni, a jövőben "miként változik a széljárás". A fentieken kívül az ellenzéki párt a tranzitzónák és Ausztria között közlekedő tranzitjáratokkal tenné lehetővé a menedékkérők közlekedését, valamint szigorítaná az embercsempészek büntetését. Az LMP emellett kizárólag a bejegyzett egyházaknak tenné lehetővé a tranzitzónákba történő bejárást, ezzel is megakadályozva a "szélsőséges szekták, garázsmecsetek" befolyását - mondta Schiffer András, aki mindezek mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a menekültválság kezelésének az Európai Unió határain túl kell kezdődnie. A párt szerint ezért elvárható, hogy a NATO biztosítson védelmet a törökországi, jordániai és libanoni, több millió embert befogadó táboroknak. Szeretnék továbbá elérni, hogy a menekültek kvóták szerinti elosztásába az Egyesült Államok és Kanada is kapcsolódjon be, az unió pedig egységesítse a menekültkérelmek kezelésének gyakorlatát, valamint a biztonságosnak tekinthető országok listáját. Az EU-nak és az Egyesült Államoknak emellett célzott fejlesztési stratégiát kellene kialakítania a menekülteket kibocsátó országok megsegítésére - fejti ki a párt tájékoztatásában, amelyben arra is kitérnek, cseh mintára a jelenlegi 23 millió forintról 10 milliárd forintra kellene növelni a nemzetközi fejlesztésre szánt magyar forrásokat. Az LMP elnöke kiemelte, javaslataik a kormány lépéseivel szemben nem a káosz további növelését célozzák, hanem olyan nemzeti minimum kialakítására törekednek, amely valóban segíthet megoldani a menekültügyi válsághelyzetet. Közölte, javaslataikat hétfőn a parlament elé terjesztik.

13.00: Osztrák bűnügyi hivatal: keddtől új útvonalat keresnek az embercsempészek

Az embercsempészek keddtől várhatóan új útvonalat fognak keresni - nyilatkozta osztrák bűnügyi hivatal illetékese vasárnap.

Gerald Tatzgern

szerint az embercsempészek lehetséges útvonala Belgrádon és Horvátországon át, az Isztambul-München vagy az Athén-München közötti vasútvonalon vezetne vagy akár a román-magyar határon át, azonban ez utóbbi szerinte nem valószínű, mivel akkor Magyarország ezt a határszakaszt is szigorúbban ellenőrizné. Úgy vélte, hogy a magyarországi kerítés alig fogja megállítani a menekültek áradatát, az embercsempészek alkalmazkodni fognak az új helyzethez. Az osztrák belügyminisztérium szóvivője az APA osztrák hírügynökségnek vasárnap azt mondta, számításaik szerint kedden, miután lezárul Magyarország déli határszakasza, a szlovén-osztrák átkelőkre, Stájerországra kell összpontosítaniuk. Erre az esetre is vannak már tervek - közölte

Karl-Heinz Grundböck

. A vonat-összeköttetés ebben a régióban azonban kevésbé kiépített - tette hozzá. Arról is beszámolt, hogy Nickelsdorfban (Miklóshalmán) a menekültek ellátásának és elszállításának megszervezése ugyan "rutinszerűem" zajlik, szombat este óta gyakorlatilag megszűnt minden kommunikáció a magyar hatóságokkal. Szerinte a közreműködő szervezetek részéről több rugalmasságra van szükség. A szóvivő megerősítette: reggel hét óra óta csaknem óránként érkeznek vonatok az osztrák-magyar határhoz, mindegyiken 500 emberrel, továbbszállításuk ugyanolyan ütemben történik, mint az előző napokban. Nickelsdorfba vasárnap reggel hét órától 1500 menekült érkezett, a hatóságok becslése szerint vasárnap hatezer és nyolcezer között lesz azok száma, akik vonatokkal Hegyeshalomra utaznak és gyalogosan lépik át az osztrák-magyar határt. A burgenlandi rendőrség szóvivője szerint hétfőn szintén hatezer és nyolcezer között lesz az érkező migránsok száma, azonban egyelőre nem kívánt becslésekbe bocsátkozni, hogy ez a szám kedden, a magyarországi határzár életbelépését követően miképpen fog megváltozni. Elmondta: feltehetően a menekültek más útvonalat fognak választani. Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) vasárnap öt különjáratot indít, négy Németország irányába tart majd, egy vonat Nickelsdorf és Bécs között ingázik. A társaság tájékoztatása szerint számos utasuk a rendkívüli helyzetre való tekintettel a vonat helyett egyéb közlekedési lehetőséget választott. Felső-Ausztriában szombat este 1200, péntek éjszaka csaknem háromezer menekültet láttak el a segélyszervezetek. Wels város egyik csarnokában 400, a linzi posta egyik épületében 700, az ÖBB üresen álló ingatlanában száz menekült éjszakázott, vasárnap dél körül azonban már mind elutazott Németország fele.

12.50: Vasárnap délig több mint kétezren szálltak vonatra a Keleti pályaudvaron

Vasárnap délig több mint kétezer migráns hagyta el vonaton a Keleti pályaudvart, a hatóságok napról napra egyre szervezettebben kezelik a helyzetet - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről. Beszámolója szerint vasárnap délben sokkal többen voltak a pályaudvaron, illetve az aluljáróban, mint szombaton, az aluljáró tele van, de a rendőrség és az önkéntesek két sorba állították őket, hogy rendben közelíthessék meg a vonatokat. A tudósító szerint napról napra szervezettebben kezelik a hatóságok a helyzetet, a rendőrök folyamatosan együttműködnek az önkéntesekkel, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban szállhassanak vonatra a bevándorlók.

12.45: A győri vasútállomásra mennek migránsok a vámosszabadi befogadóállomásról

Több mint száz migráns vár a vámosszabadi befogadó állomás előtt arra, hogy taxival, vagy gyalog a győri vasútállomásra jusson - tájékoztatta a település független polgármestere vasárnap az MTI-t.

Lizákné Vajda Lívia

elmondta, hogy szombatról vasárnapra virradó éjszaka több busz is érkezett tele migránsokkal a befogadó állomáshoz. Egy részük már taxival, vagy mintegy száz fős csoportokban rendőri kísérettel gyalogolt a győri vasútállomásra a 14-es úton. A polgármester kifogásolta, hogy a befogadóállomás előtt napok óta gyűlik a migránsok által hátrahagyott szemét. Közben továbbra is folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli vonatok a hegyeshalmi vasútállomásra - mondta a település független polgármestere az MTI érdeklődésére.

Szőke László

hozzátette: éjszaka nyugalom volt a városban, de hajnal óta, ahogy érkeznek a vonatok, mintegy ötszázas csoportokban rendőri kísérettel gyalogolnak a migránsok a határra. Elmondta azt is, hogy a Magyar Vöröskereszt önkéntesei mellett a település több lakója is meleg étellel segít az úton lévőknek.

11.30: Bukarest: nem büntethetők az előírt számú menekült befogadására képtelen tagállamok

Az Európai Unió egyetlen tagállama sem büntethető azért, mert objektív okok miatt nem képes befogadni és integrálni előírt számban menedékkérőket - szögezte le vasárnap a román külügyminisztérium az Agerpres hírügynökségnek. Bukarest az osztrák kancellárnak a Der Spiegelben szombaton megjelent állításaira reagált. Werner Faymann úgy vélte: az uniós támogatások - például a strukturális alapok - csökkentésével kellene büntetni azokat a tagállamokat, amelyek nem hajlandók elfogadni azokat a kvótákat, amelyeket az Európai Bizottság szabott meg. A román külügyminisztérium rámutatott: a strukturális alapok kérdése nem kapcsolható össze a migrációs problémával és azzal, hogy az egyes államok miként veszik ki részüket a menekültek szétosztásában. "Az Európai Unió szerződései szerint nincs semmilyen összefüggés a belügyminiszterek szeptember 14-ei tanácskozásán megjelenítendő román álláspont és az országunk számára elkülönített strukturális alapok között" - szögezte le a bukaresti szaktárca. Faymannn felvetését a román jobbközép ellenzék vezető politikusa,

Alina Gorghiu

, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke is "meglepőnek" nevezte és elutasította. Úgy vélte, Románia nem büntetethető azért a "jogos álláspontért", hogy az Európába érkező menedékkérők elosztását csak önkéntes alapon tartja elfogadhatónak és elutasítja a kötelező kvótákat.

Klaus Iohannis

román államfő pénteken azt mondta: Románia nem tartja megoldásnak, hogy "bürokratikus módon kiszámított" kötelező kvóták alapján, "könyvelői stílusban" osszák szét a menedékkérőket, ezért az unió igazságügyi és belügyminisztereinek hétfői rendkívüli tanácskozásán Románia nem fogja támogatni az Európai Bizottságnak a kötelező kvótákra vonatkozó javaslatát.

11.00: Nickelsdorfnál több mint 6600 ember lépte át a határt szombaton

Nickelsdorfnál (Miklóshalma) szombaton több mint 6600 illegális bevándorló lépte át a határt szombaton. Nyugodt éjszaka után vasárnap reggel hat órakor csaknem negyven menekült tartózkodott a településen. A burgenlandi rendőrség vasárnap reggeli közlése szerint 4-500 menekültet várnak délelőtt a határhoz, a nap folyamán pedig nagyjából annyit, mint szombaton. Pénteken csaknem 7000, csütörtökön pedig 7500 menekült érkezett Miklóshalmára. Szombaton csaknem ötezer embert négy különvonattal és számtalan buszjárattal vittek Bécsbe, a járatok még az esti órákban is közlekedtek. Szombat délután a bécsi Westbahnhofon 700, a Hauptbahnhofon 300 menekült tartózkodott. Szombat este a menekültek melletti kiállásáért, a határok megnyitásáért és az emberséges menekültpolitikáért tüntettek az osztrák fővárosban. A megmozduláson 1500 ember vett részt. Az akciót Európa 30 országában és 110 városában egy időben tartották, Londonban százezren, Koppenhágában harmincezren, Prágában pedig több száz ember vonult utcára.

Gerhard Zapfl

, Miklóshalma szociáldemokrata polgármestere nyílt levelet intézett a kancellárhoz és belügyminiszterhez, amelyben arról írt, hogy jelenleg "igazi népvándorlás" zajlik, amely az 1700 lelkes települést nagy aggodalommal és félelemmel tölti el. A polgármester szerint ez a folyamat előre látható volt, ennek megelőzésére a politikai döntéshozók nem tettek semmit. Úgy vélte, nem lehet, hogy a felelősök kudarcát Miklóshalma és Burgenland tartomány viselje.

10.40: Nemzetpolitikai államtitkárság: a nyugat-európai magyar szervezetek kiálltak a magyar kormány mellett

A Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének közgyűlésén a szervezet minden tagja egységesen kiállt a magyar kormánynak a migránshelyzet kezeléséért végzett munkája mellett - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság vasárnap az MTI-vel. A hétvégén Frankfurtban rendezett tanácskozáson a kormányt

Grezsa István

, a Miniszterelnökség határon átnyúló beruházásokért felelős miniszteri biztosa és Szilágyi Péter, a nemzetpolitikai államtitkárság kabinetfőnöke képviselte. A szövetség szervezetei megerősítették, hogy Nyugat-Európában nem egyezik a lakosság, illetve a kormányzatok álláspontja a migránshelyzet kezelésével kapcsolatban. A közgyűlés külön nyilatkozatban foglalt állást az utóbbi időben Magyarországot ért méltánytalan támadásokkal szemben, ebben elutasították a valóság "szelektív bemutatását", és a jogi kettős mérce alkalmazását. Mint írták, meggyőződésük, hogy a magyar hatóságok igazságosan és jogszerűen járnak el, miközben a nemzetközi egyezményeknek érvényt szereznek. Egyúttal felszólították a médiát és a felelős európai vezetőket, hogy térjenek vissza a tárgyilagos megközelítéshez, és ne veszélyeztessék a közös Európa egyensúlyát, a kontinens polgárainak biztonságát - olvasható az MTI-hez eljuttatott dokumentumban. A tanácskozáson a közlemény szerint

Szilágyi Péter

beszámolt az idei Magyar Diaszpóra Tanács ülésének előkészületeiről, valamint a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége szervezeteit érintő támogatások alakulásáról. A közgyűlés résztvevői tájékoztatást nyújtottak a Franciaországi Magyarok Szövetségének megalakulásáról, ezzel már tizennégy tagúvá bővült a szervezet, amely - mint a közleményben olvasható - jelzi a nyugat-európai magyarság további erősödését. A tanácskozás résztvevői kiemelték, hogy kérésüknek megfelelően a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasai kilenc hónapon át dolgozhatnak.

10.20: Keddtől várhatóan hosszabb ideig tartózkodnak majd a migránsok Szerbiában

Várhatóan hosszabb ideig tartózkodnak majd Szerbiában a migránsok szeptember 15. után, amikor Magyarország szigorít határvédelmén - jelentette ki

Vladimir Petronijevic

, egy migránsokat segítő szerbiai civil szervezet igazgatója a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS) vasárnap. Emlékeztetett arra, hogy keddtől börtönbüntetés is kiróható arra, aki megrongálja a határzárat, vagy illegálisan lép Magyarország területére. Szerinte Brüsszelnek határozottabb politikára van szüksége a probléma megoldása érdekében. Aleksandar Vucic szerb kormányfő néhány napja aggodalmának adott hangot, hogy míg a migránsok eddig 2-3 napot töltöttek Szerbiában, ez az idő a magyar lépések után 5-10 napra nőhet. A tél közeledtével az országon átvonulóknak elhelyezést kell biztosítani, és számítani lehet arra is, hogy többen kérnek majd egészségügyi segítséget, de megnő a víz, az élelmiszer és a ruhanemű iránti igény is - mondta. Az RTS presevói tudósítójának jelentése szerint a szerb-macedón határon fekvő településre az utóbbi 24 órában mintegy 3 ezer migráns érkezett, a közvetlenül a határ mellett felállított miratovaci sátortáborban jelenleg körülbelül 1500-an vannak. Várhatóan vasárnap további ezrek lépnek be Szerbiába, a Görögországból és Macedóniából származó információk szerint ugyanis tízezrek tartanak Nyugat-Európa felé. A migránsok fő célja továbbra is Németország, de nagyon sokan szeretnének eljutni Svédországba is. A szabadkai Pannon RTV arról számolt be, hogy a határ mellett fekvő Magyarkanizsára pénteken 5700, szombaton pedig 6 ezer migráns érkezett. A településen felállított pihenőhely viszont legfeljebb ezer fő befogadására alkalmas. A migránsok nem egyszerre, hanem csoportosan érkeznek, de sokan már be sem mennek a pihenőhelyre, igyekeznek minél hamarabb átkelni a határon. Emellett az egyre hűvösebb időjárás is gondot jelent, a migránsok tüzet gyújtanak, de nemcsak a sátrakon kívül, hanem azokon belül is. Emiatt tűzveszélyessé vált a tábor, és így további tűzoltó egységeket kellett a tábor biztosításához rendelni - közölte a Pannon RTV. A migránsok félnek attól, mi vár rájuk a magyar határon, hiszen már Belgrádban értesültek a kerítésről, a regisztrációs pontokról és a szigorodó törvényekről. A szabadkai televíziónak nyilatkozók nem értettek egyet a magyar szabályok szigorításával. "Szerintem nem tisztességes. Nem látják, hogy milyen háború van Szíriában?" - fogalmazott az egyik nyilatkozó. Egy másik arról beszélt, hogy Görögországtól Szerbiáig nem volt nehéz az út. "Vonattal, vagy taxival jöttünk, és a rendőrség támogatott bennünket. Magyarországra hogyan jutunk át, azt nem tudom, nehéz lesz. Ott a határon nagyon sok ember van, abban reménykedem, hogy valahogy sikerül majd átjutnunk, és nem történik semmi baj" - mondta a Pannon RTV-nek.

10.00: Migránsokat fogtak a magyar-horvát határon is

Az egyiptomi sofőrön kívül 11 külföldi, köztük hat gyerek volt abban a személyautóban, amelyet szombat este a letenyei magyar-horvát határátkelőn tartóztattak fel a rendőrök. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnapi közlése szerint szombaton nem sokkal 20 óra előtt egy francia rendszámú személyautó jelentkezett kilépésre a letenyei határátkelőn. Az autót egy egyiptomi férfi vezette, de a kocsiban egy iraki, valamint öt szír és öt afgán állampolgár, köztük hat gyerek is utazott. Az ellenőrzésen a szír és az afgán állampolgárok magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni, a rendőröknek azt mondták, hogy Szlovéniába akartak eljutni. A sofőr ellen embercsempészés megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás, az illegális bevándorlókkal szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek a rendőrök. A bűncselekmény elkövetéséhez használt járművet lefoglalták.

9.35: Máltai Szeretetszolgálat: szolidáris a társadalom

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke szerint "elképesztő" szolidaritást vállal a civil társadalom az országba érkező migránsokkal, ugyanakkor sokszor a segítséget a menekültek nem tudják elfogadni.

Győri-Dani Lajos

az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában azt mondta, vigyázni kell arra, hogy ne adjanak olyan használati eszközöket, ételt a migránsoknak, amikre nincs szükségük. Ezek között említette a ruhát, illetve az ételek közül azt, amelyik az iszlám előírásoknak nem felelnek meg. A jó szándék megvan, de a helyismeret sokszor hiányzik - kommentálta a helyzetet az ügyvezető alelnök, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a tél beálltával nekik is át kell alakítani munkájukat: a legfontosabb a melegedő pontok kialakítása lesz.

9.30: 4330 ember lépte át illegálisan a határt szombaton

A rendőrség 4330 emberrel szemben intézkedett tiltott határátlépés miatt szombaton - mondta

Balázs László

ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője a rendőrség és a bevándorlási hivatal vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Illegális bevándorlás - Röszke

Balázs László közölte: eddig 186 ezer 50 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt, közülük 4330-cal szemben szombaton. Éjféltől vasárnap reggel 8 óráig 1604-en lépték át jogellenesen a magyar államhatárt. A hatóságok ebben az évben 1088 embercsempésszel szemben jártak el - mondta a főosztályvezető.

Kiss Attila

, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója elmondta: a menekültügyi hatóság ebben az évben eddig 168 622 menedékkérelmet regisztrált, szombaton a regisztrációk száma 2547 volt, vasárnap reggel 6 óráig 578 menekültügyi kérelmet rögzítettek. A befogadó intézményekben 2034 migráns tartózkodik, az intézményekben mindenhol rend van. Jelezte: a körmendi objektum ideiglenes befogadó állomásként működik, ahová regisztrált menedékkérőket szállít a rendőrség. Mint mondta, mivel az intézmény nyitott, minden menedékkérő eldöntheti, hogy ott tartózkodik-e vagy eltávozik. Mint mondta, amennyiben eltávoznak az intézményből, úgy annak egyik következménye az lehet, hogy a kérelem ügyében megszüntetik az eljárást.

Makula György

, az ORFK kommunikációs szolgálatának főosztályvezető-helyettese cáfolta azt a hírt, hogy akadozna a rendőrök ellátása a déli határon. Emlékeztetett:

Csiszér-Kovács Viktória

, az ORFK szóvivője szombaton tudatta, a rendőrség ellátása folyamatos, a déli határszakaszhoz vezényelt rendőröknek biztosított a napi háromszori étkezés, és naponta mintegy 5000 kalóriát tartalmazó ételt kapnak. A főosztályvezető-helyettes egyelőre nem tudott válaszolni arra a kérdésre, terveznek-e a rendőrségnél szabadságstopot, amennyiben elrendelik a válsághelyzetet.

9.15: Szakértő: a kvótarendszer nem kivitelezhető

Az unión belüli, a menekültek szétosztásáról szóló úgynevezett kvótarendszer nem valósítható meg és nem életszerű - mondta

Tóth Norbert

nemzetközi jogász a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában vasárnap, amelyben szakértőket szólaltattak meg menekültügyben. A jogász, aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa is, hangsúlyozta: a "kvótásítás" dehumanizálja emberek tömegeit, vagyis emberi mivoltuktól fosztja meg őket. Rámutatott, hogy az unió egyik alapvetése az emberi méltóság tiszteletben tartása, viszont a kvótarendszer éppen ezzel megy szembe, hiszen "számokká degradálja" az embereket. Tóth Norbert szólt arról is: az 1951-es genfi egyezményben az áll, hogy a menekülteknek nemcsak jogaik, hanem kötelezettségeik is vannak: tiszteletben kell tartaniuk annak az országnak a törvényeit, szokásait, ahol éppen tartózkodnak, és nem veszélyeztethetik annak jogrendjét. Hozzátette, hogy az utóbbi napokban a nemzetközi, az uniós és a magyar jogszabályokkal ellentétes magatartásokat lehetett látni a menekültek részéről, és az alapvető együttélési szabályokat is megsértették. Példaként említette erre a gyaloglást az autópályákon és a forgalmas autóutakon, illetve azt, hogy a menekültek többnyire nem együttműködőek a hatóságokkal.

Kiszelly Zoltán

politológus, a műsor másik vendége szerint az embercsempészek nemcsak az utaztatást vállalják, hanem a szükséges háttér-információkkal is ellátják a migránsokat az aktuális országról, illetve arról, miként kerülhetik meg a szabályokat. Az úgynevezett "szívóhatást" erősítik a közösségi oldalakra feltett beszámolók és tippek, miként lehet bejutni egy adott országba - tette hozzá Kiszelly Zoltán.

9.10: Több száz migráns érkezett Körmendre

Több száz migráns érkezett szombat éjjel és vasárnap a reggeli órákban Körmendre, a helyi rendészeti szakközépiskolában létesített gyűjtőpontra - erősítette meg az MTI értesülését a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Kazmar Enikő

elmondta: a gyűjtőponton ismét nagyobb létszámú migránscsoport tartózkodik, az éjszaka érkezettek reggel kilenc óra előtt néhány perccel már továbbindultak Ausztria felé, ezután szinte váltotta őket egy hasonló létszámú csoport. Az MTI úgy értesült, hogy a migránsok létszáma jelenleg 300 körül van a 760 ember befogadására képes gyűjtőponton, ahol vizet, élelmet, takarókat osztanak szét közöttük. Az eddigi gyakorlat szerint a bevándorlók csupán néhány órát töltenek az ágyakkal, vezetékes vízzel, mobil illemhelyekkel felszerelt sátortáborban, ahol angol nyelven beszélő civilek is segítik őket, majd nagyobb csoportokban továbbindulnak Ausztria felé, és általában a legközelebbi határátkelőhelyen, Pinkamindszenten lépik át a határt. Kazmar Enikő elmondta: a szentgotthárdi gyűjtőpontra eddig még nem érkeztek migránsok, a sátrak felállításával a katasztrófavédelem munkatársai már szombat délután végeztek.

2.45: Szűkében vannak a szállásnak, ezért sátrakat állítanak fel a menekülteknek Münchenben

Sátrakat állítanak fel és az olimpiai csarnokban rendeznek be szükségszállást a menekültek számára Münchenben, miután egy nap alatt becslések szerint 13 ezren érkeztek a városba. Szombat éjjel müncheni illetékesek - a városba irányuló menekülthullám egy héttel ezelőtti kezdete óta először - azt közölték: nem biztos, hogy minden érkező azonnali elhelyezését meg tudják oldani. Önkéntesek beszámolói szerint néhányan a müncheni főpályaudvaron a földön, hálózsákban töltötték az éjszakát, mások a buszpályaudvaron éjszakáztak. "Bízunk benne, hogy legalább a legszükségesebb dolgokkal el tudunk látni mindenkit: takarókkal, vízzel, élelemmel" - mondta

Marina Lessing

, az önkéntesek koordinátora. Önkéntesek és tűzoltók sátrak felállításához kezdtek hozzá szombat éjjel. Az olimpiai csarnokban a hadsereg közreműködésével megkezdték az előkészületeket szükségszálláshely kialakítására. Miután tábori ágyakból így is túl kevés áll rendelkezésre, a közösségi médián keresztül intéztek felhívást a lakossághoz, hogy adományozzanak matracokat és takarókat.

Dieter Reiter

, München főpolgármestere ismét segítségnyújtásra szólította fel a többi német tartományt. Bírálta, hogy noha a helyzet alakulását napok óta előre lehetett látni, Észak-Rajna-Vestfália kivételével más tartomány eddig nem vett át migránsokat Bajorországtól. "Csalódással tölt el, hogy olyan helyzet felé haladunk, amikor azt kell mondanunk: nincs több helyünk az érkező menekülteknek". A bajor kormány vasárnap rendkívüli ülést tart, amelyen megvizsgálja a helyzetet és várhatóan további azonnali intézkedéseket hoz.

0.30: Hollande látogatást tett egy menekültközpontban

Francois Hollande

francia államfő látogatást tett szombaton egy átmeneti szálláshelyen a Párizs közelében található Cergy-Pontoise-ban, ahol mintegy száz, Németországból átvett szíriai menekültet szállásoltak el - közölte a francia elnöki hivatal. A másfél órás látogatás alatt - amelyről előzetesen nem értesítették a sajtót - a köztársasági elnök elbeszélgetett a menekültekkel, és ígéretet tett arra, hogy menedékkérelmüket két héten belül elbírálja a francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA). "A cél az volt, hogy a média kizárásával találkozzon az elnök azzal a száz szíriai menekülttel, akiket befogadtak a központban, és akik alig két napja tartózkodnak ott, hogy az elnök saját szemével győződhessen meg azokról a körülményekről, ahogy fogadták és elszállásolták őket" - közölte az Elysée-palota, amelynek honlapján fotókat is közzétettek a látogatásról. Francois Hollande elsősorban arra volt kíváncsi, hogy amióta a szíriaiak elmenekültek a hazájukból, hogyan jutottak el Németországba, és onnan Franciaországba. Az elnök elbeszélgetett egy 11 éves fiúval és mozdonyvezető apjával, egy szájsebésszel, egy informatikus hallgatóval, egy vállalkozóval, egy villanyszerelővel, egy háztartásbeli anyával és egy építésvezetővel. Az államfőt a látogatásra elkísérte

Bernard Cazeneuve

belügyminiszter, az OFPRA vezetője, valamint civil szervezetek képviselői. A belügyminiszter délelőtt fejenként ezer eurós támogatást ígért azoknak a településeknek, amelyek szálláshelyeket hoznak létre 2017-ig annak a 24 ezer menekültnek, akiket az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszer alapján Franciaország hajlandó befogadni. A 36 ezer településvezető közül közel hétszázan vettek részt az egyeztetésen, köztük mind az ötven nagyváros képviselője, egyebek mellett Párizsból, Nantes-ból, Bordeaux-ból, Marseille-ből, Lyonból. Francois Hollande hétfőn jelentette be, hogy Franciaország 24 ezer menekültet befogad a következő két évben. A francia hatóságok még aznap jelezték, hogy szolidaritásból a következő napokban Franciaország átvesz ezer olyan menekültet Németországból, akik az elmúlt napokban érkeztek a szomszédos országba. A szíriai, iraki és eritreai menekülteket átmenetileg három, Párizs környéki településen szállásolták el a Francia Vöröskereszt és humanitárius szervezetek segítségével. A menekültkérelmek gyorsított elbírálása után önkormányzatok által önkéntes alapon felajánlott lakásokba költöztetik őket.

Szombat:

23.20: Lemondásának körülményeiről is beszélt Hende Csaba egy szombathelyi civil rendezvényen

Lemondásának körülményeiről is beszélt

Hende Csaba

Szombathelyen szombaton este a Polgári esték elnevezésű civil rendezvényen. A volt honvédelmi miniszter kijelentette: a hétfői kormányülésen súlyos kritika érte a honvédség tevékenyégét a műszaki határzár építésében, miután pedig meggyőződése, hogy az építést végző katonák nem hibáztak, úgy érezte, hogy a felelőséget miniszterként neki kell vállalnia, ezért ajánlotta fel a lemondását. Szavai szerint a katonák augusztus elsejétől az öt hőségriadó közepette is hősiesen végezték a munkájukat, építették az első védelmi vonalat, most pedig építik a másodikat. Megjegyezte: vannak a politikában olyan helyzetek, amikor egy miniszternek le kell mondania. Japánban például ha késnek a vonatok, lemond a közlekedési miniszter. Igaz ugyan, hogy nem ő állítja a váltókat és nem ő vezeti a mozdonyt, de az egészért mégiscsak ő felel - fogalmazott. Hozzáfűzte: Szombathely országgyűlési képviselőjeként büszke arra, hogy öt és fél éven keresztül honvédelmi miniszterként is szolgálhatta az országot. Elmondta, kormánypárti képviselőként választókerületében továbbra is Szombathelyért és a szombathelyiekért kíván dolgozni. A Kormányzati Információs Központ hétfői tájékoztatása szerint aznap ülésezett a kormány nemzetbiztonsági kabinetje, ahol áttekintették az illegális bevándorlással kapcsolatos helyzetet, ezen belül beszámolót hallgattak meg a magyar-szerb határon épülő ideiglenes biztonsági határzár készültségi állapotáról. A kabinet ülését követően Hende Csaba honvédelmi miniszter benyújtotta lemondását a miniszterelnöknek, amelyet Orbán Viktor elfogadott. A kormányfő ezek után a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására

Simicskó Istvánt

kérte fel.

19.25: Az alsó-ausztriai tartományfőnök helyteleníti az osztrák kancellár Orbánt bíráló nyilatkozatait

Élesen bírálta

Erwin Pröll

alsó-ausztriai tartományfőnök

Werner Faymann

osztrák kancellárt

Orbán Viktor

magyar kormányfővel szembeni kritikái miatt az Österreich című osztrák napilapnak adott interjújában, szombaton. "Egyáltalán nem tartom segítőnek azt, hogy a kancellár ebben a helyzetben konfrontálódott a magyar miniszterelnökkel, ahelyett, hogy egymás között tárgyalnának. Attól tartok, hogy bizonyos tanácsadók hamis irányba terelték a kancellárt, amely nem méltó egy államférfihoz, és a helyzetet nehezebbé teszi" - hangoztatta Pröll. A tartományfőnök megállapította, hogy az osztrák kormány hosszú ideig alábecsülte a menekülthelyzetet. "Az osztrák kormány nagyon megkésve reagált a helyzetre. Naiv volt az a feltételezés a kancellár részéről, hogy a problémát meg lehet oldani területi kvótákkal... Örülök annak, hogy a kormányban felismerték, a probléma időközben hihetetlen nemzeti kihívássá vált, amelyet csak közösen lehet megoldani." A kormány "túlságosan sokáig hátradőlt a menekültkérdésben, amelyet még ma is alábecsül. Ez helyet csinált egy harmadik erő számára" - magyarázta. Pröll különösen keményen bírálta az Európai Unió menekültpolitikáját. Hangoztatta ugyanakkor, hogy

Jean-Claude Junckernek

, az Európai Bizottság elnökének legutóbbi beszéde "egy lépést jelent a helyes irányban". Annak a véleményének adott hangot, hogy felül kell vizsgálni a menekültek elosztására javasolt kötelező kvóták nagyságát.

19.20: Európai szolidaritásért tüntettek civilek a Keleti pályaudvarnál

Európai szolidaritáson alapuló közös menekültpolitika kidolgozásáért, valamint egy Nyugat-Európába vezető magyarországi tranzitfolyosó kialakításáért tüntetett a Migráns Szolidaritás Csoport (Migszol) szombaton 16 órától Budapesten, a Keleti pályaudvar előtt. Az este nyolc óráig tartó demonstráció egy Európa-szerte összesen 80 helyszínen szervezett tüntetéssorozat keretében szorgalmazta a menekültek befogadását. A szervezők az eseményre megfogalmazott felhívásukban többek között követelték, hogy "senkit ne deportáljanak" Szerbiába.

Illegális bevándorlás - A Refugees Welcome - Szolidaritás na

A tüntetés elején több nyelven, a magyar mellett például angolul és arabul is köszöntötték a demonstráció néhány száz részvevőjét, majd koncertek következtek. A zenekarok fellépései között név nélkül felszólaló civil aktivisták elmondták, hogy "egy ember sem illegális, hiszen mindenki egyenlő". Kijelentették, hogy a civil társadalom képviselőiként nem félnek menekültektől, az eltérő kultúráktól és vallásoktól, továbbá az államtól sem. A szervezők egyike kiemelte, hogy a sok menekült érkezése lehetőséget adhatna az elöregedőben lévő országnak, hogy növeljék adóbevételeiket. A tüntetés résztvevői egyebek mellett Aki félelmet szít, az gyűlöletre uszít! és Jézus is egy migráns feliratú táblákat emeltek a magasba.

Simicskó István szerint a Magyar Honvédség felkészült arra, hogy szeptember 15-től kezdődően magas szakmai színvonalon képes legyen segíteni a rendőrség munkáját - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=569247

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 13.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.