Közélet

Georg Spöttle: Az embercsempészek és a migránsok már keresik az új útvonalakat

Georg Spöttle: Az embercsempészek és a migránsok már keresik az új útvonalakat

2015. szeptember 15., kedd
Georg Spöttle: Az embercsempészek és a migránsok már keresik az új útvonalakat
george_spottle02_gs

Georg Spöttle biztonsági szakértő szerint a mai napot követően a szerbeknek is lépniük kell. A szír polgárháború még évtizedekig eltarthat, így nem építhetünk arra, hogy ott hamarosan rend lesz. A kvótarendszert nem tartja megoldásnak, s azt tapasztalja, hogy az együttműködési hajlandóság hiánya miatt szinte egyik tagállamban sem fogadják szívesen az illegális migránsokat.

Új helyzetet teremtett a kerítéssel és tolókapuval létrejött fizikai határzár és a mai napon életbe lépett jogi határzár a szerb-magyar határon. A SZEGEDma

Georg Spöttle

biztonsági szakértőt kérdezte meg az ügyben, hogy mi fog történni a jelenleg is a Balkánon tartózkodó többtízezer illegális migránssal, milyen új útvonalak kerülhetnek elő, mit fognak cselekedni a szerb, görög hatóságok és vajon megoldás-e a szocialisták és Juncker által annyira preferált „kvótarendszer.” Spöttle szerint a nyugati államok még csupán most tapasztalják meg, hogy mit jelent az illegális migráció, de a bevándorlóknak együtt kell működniük az Európai Unió hatóságaival, ellenkező esetben inkább csomagoljanak és induljanak haza.

Már most keresik az embercsempészek az új útvonalakat

„Az bizonyos, hogy a határzár befejezésének hatására csökkenni fog a felénk áramló migránsok száma, hiszen Viberről, Facebookról rendszeresen tájékozódnak, így az embercsempészek vagy a migránsok által fenntartott közösségi oldalas csoportokban azonnal reagálnak az aktuális helyzetre, keresnek új útvonalakat, Röszkénél sem véletlenül szűnt meg a korábbi többezres tömeg” – nyilatkozta portálunknak Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. „Nyilvánvalóan Horvátország vagy Bosznia-Hercegovina irányába fognak kerülni a migránsok, mert mindig a legrövidebb útvonalat keresik, habár itt az alföldinél nehezebb tereppel kell megküzdeniük, miután folyók, hegyek állják útjukat. Feltételezem, hogy egy új útvonal is kialakulhat Görögország irányából, ahol az embercsempészek tengeri szállítással próbálják eljuttatni a célországokba a migránsokat.

Illegális bevándorlás - Horgos

Magyarországtól északra sem lesz könnyebb a migránsok dolga, szigorúbb fellépést és akár Schengen felfüggesztését is kilátásba helyezte Lengyelország, Csehország, Szlovákia. Ezek az akadályok megnövelik az út hosszát, s egyben az embercsempészeknek fizetendő összegeket is” – vélekedett a lehetséges útvonal átrendeződésekről a szakértő.

Spöttle

egyetért

Mátraházi Tiborral

abban, hogy felmerülhet egy romániai útvonal vagy azon keresztül hazánkba belépés, de úgy tudja, hogy készülnek az ottani hatóságok is az illegális migránsok áradatára, ennek elkerülésére együtt kell működnünk velük. „Nem szeretnék a románok sem, ha többszázezer illegális határátlépő jönne be területükre, hiszen látták, hogy milyen áldatlan állapotokat okoztak nálunk a Keleti Pályaudvaron, vagy okoznak jelenleg is a bécsi Bahnhofon és a müncheni vasútállomáson” – indokolta álláspontját.

Az állami embercsempészek

„A szerb hatóságok semmit nem tettek, ők voltak gyakorlatilag az állami embercsempészek, akik a macedón-szerb határról a magyar-szerb határra szállították vonatokkal, buszokkal a migránsokat. Arra törekedtek, hogy 72 órán belül mindenki hagyja el az országot” – mutatta be a szeptember 15. előtti állapotokat Spöttle, majd áttért arra, hogy mit tenne az ottani hatóságok helyében.

„Úgy gondolom, hogy sürgősen koordinálniuk kell intézkedéseiket Macedóniával, s egy közös határzárat kell felhúzniuk a görög-macedón határon, nem engedve át senkit. Így az EU és schengeni tagállam Görögország rá lenne kényszerítve arra, hogy tegyen valamit” - tanácsolta.

migransok_roszkei_hataratkelo_0915_03_gs

„Ezzel Görögországnál lenne a Fekete Péter, ugyanis ott léptek a migránsok először schengeni területre, ezért van rá esély, hogy nagyon sokakat oda toloncolnak vissza. Viszont az kérdéses, hogy ezt mely országok hajtsák végre, milyen utat választanak (vasúti, közúti, légi stb.), s ez milyen politikai problémákat okoz majd az érintett államoknak” – mondta a görög helyzetről a biztonságpolitikai szakértő.

Már most többszáz migránsok által elkövetett bűncselekményt tártak fel a német hatóságok

„A nyugati államok most értik meg, hogy mit jelent a migráció. Kijöttek az első német tapasztalatok, ezek szerint több mint ötszáz migránst vettek őrizetbe kisebb-nagyobb bűncselekményekért: lopás, utcai rablás, nemi erőszak kísérlete, ezek az adott országnak és a helyi városvezetésnek is nagyobb problémákat okoznak. Jelenleg Németország is arra törekszik, hogy minél kevesebb bevándorlót kelljen befogadnia” – mutatta be a

Merkel

által vezetett ország helyzetét Spöttle. „Információim szerint a Peloponnészoszi-félszigeten és a görög szigeteken továbbra is tömegek várakoznak és érkeznek, Kos szigetére már nem csak éjszaka, hanem fényes nappal is szállítják az illegális bevándorlókat az embercsempészek. Bonyolítja a helyzetet, hogy a görögöknél választásra is készülnek, habár a határvédelmet és a migránskérdést eddig sem vették komolyan, teljesen nyitott a határ a parti őrség jelenléte ellenére.

Egyes illegális bevándorlók már hónapok óta ott vannak Kos és Leszbosz szigetén, egyre türelmetlenebbek, többször összecsaptak már a rohamrendőrökkel. A lakosság is megszenvedi ezt, mindkét sziget kormányzója kijelentette, hogy a turizmus szinte meghalt.

Eközben a hatóságok nem veszik őrizetbe az embercsempészeket, nem fordítják vissza a hajókat, nem rombolják le a csónakokat” – magyarázta a biztonságpolitikai szakértő arról, hogy mit tesznek a probléma megoldásáért a görögök.

Európa nem az a Kánaán, amit az illegális bevándorlóknak ígértek

george_spottle01_gs

Spöttle szerint nagyon sok migráns rájött, hogy az embercsempészek átverték őket, nem az várja az illegális bevándorlókat Európában, mint amit ígértek nekik. Hónapokig, vagy akár hosszú évekig nem lesz munkájuk, amíg a német nyelvet legalább alapszinten nem sajátították el. Észlelték, hogy nagyon komoly a német regisztrációs rendszer, minden biometrikus adatot rögzítenek, amelyet fel is töltenek az Interpol adatbázisaiba. Többségük sátrakban és konténerlakásokban él, elmúltak azok az idők, amikor minden politikai menekültstátuszt kapónak saját bérlakás járt. Ilyen tömeggel azonban ez utóbbi nem működik, ezért is tüntettek Lübeckben már a migránsok, hogy tovább akarnak vonulni Dánia, Norvégia irányába, azonban ezekben az országokban is regisztrálják őket.

Sok migráns már teljesen illegális státuszban van, hiszen sehol nem kíván regisztrálni, ujjlenyomatot adni, személyi dokumentumot bemutatni, elmondani honnan jött, milyen nemzetiségű.

„Ez oda vezet, hogy már egyik tagállamban sem látják őket szívesen, ráadásul nagy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hogy nem tudjuk, hogy ki lehet a terrorista közülük. Magam is találkoztam a Keleti Pályaudvaron két új szír útlevéllel rendelkező fiatallal, akiket arabul szólítottam meg, de ők csak pislogtak, végül kinyögte az egyikük: Afghanistan. Tudjuk, hogy sok hamis úti okmány készül Szíriában, s arról is vannak információk, hogy az Iszlám Állam több ottani kormányhivatalt elfoglalt, így bármikor lehetőségük van biankó útleveleket kitölteni terroristáik számára. Valószínűleg igyekeztek is kihasználni azt a lehetőséget, hogy az Európai Unió tízezreket engedett be bármilyen irat nélkül” – vélekedett a terrorveszélyről Spöttle.

A kvótarendszer nem megoldás

„Juncker kvótarendszere nem megoldás, hiszen a migránsok csak Norvégiába, csak Németországba kívánnak menni, ahol gazdag segélyeket kapnak, céljuk nem a közvetlen életveszélyből való kikerülés” – mondta a szakértő, s hozzátette például az előbb említett skandináv állam havi 220 ezer forintos segélye attraktívvá teszi az országot.

Azonban Spöttle álláspontja szerint az nem lehetséges, hogy a menekült státuszért folyamodó nem működik együtt a hatóságokkal, vagy regisztráljon azon a ponton, ahol ő és gyermekei már biztonságban vannak, vagy menjen haza, ha ezt nem tudja elfogadni. A kvótarendszer azonban azt üzeni, hogy akármennyien jöhettek, elosztunk titeket, azután majd úgyis oda mentek, ahova akartok.

„Sürgősen hotspotokat kellene felállítani a görög tengerpartokon, mert innen könnyebb lenne visszatoloncolni az illegális bevándorlókat, ha szükséges. Politikai és részben katonai megoldások szükségesek, akár le lehet porolni a Poszeidón-hadművelet tervét, amelynek keretében őrizetbe kell venni az embercsempészeket, visszavinni az illegális migránsokat Szíriába, Líbiába” – vélekedett a kvótarendszer helyetti alternatívákról a biztonságpolitikai szakértő.

VOA_Arrott_-_A_View_of_Syria,_Under_Government_Crackdown_08

A szíriai polgárháború akár évtizedekig eltarthat

„Látva a harminc éve zajló szomáliai és a több mint tíz éve tartó iraki háborút attól félek, hogy a szíriai helyzet sem oldódik meg hamar, akár évtizedekig is eltarthatnak a harcok” – mondta Spöttle. „

Bassár El-Aszadból

meglepő módon lett „diktátor”, hiszen mindkét Öböl-háborúban biztosított (ő, illetve apja) támaszpontokat az angolok és amerikaiak számára, volt itt titkos CIA börtön is. Maximálisan biztonságos, külföldi barát, szekuláris államként ismertem meg, amikor ott jártam, ahol senkinek vallása, bőrszíne soha nem volt probléma, s egyáltalán nem jelent meg a terrorizmus. Ez a helyzet azonban megfordult az ún. „Arab tavasz” kezdete után, a Szabad Szír Hadsereg támogatása és a polgárháború kialakulása ahhoz vezetett, hogy mindenki odament, aki az amerikaiakat akarta lőni – legyen szó irakiról, pakisztániról, afgánról, vagy csecsenről” – zárta szavait a SZEGEDma hírportálnak adott interjújában Spöttle.

"Nyilvánvalóan Horvátország vagy Bosznia-Hercegovina irányába fognak kerülni a migránsok, mert mindig a legrövidebb ú...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 15.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.