Kultúra

Gandhit festették az Indiában élő magyar művésznők

Gandhit festették az Indiában élő magyar művésznők

2015. szeptember 23., szerda
Gandhit festették az Indiában élő magyar művésznők
India02

Indiában élt, magyar származású festőművésznők alkotásaiból nyílik kiállítás a Móra-múzeumban: az anya, Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet olyan indiai történelmi szereplőket is megfestettek, mint Mahatma Gandhit, India kultikus politikusát és szellemi vezetőjét. A tárlatot szeptember 25-én, pénteken 18 órakor India Magyarországi Nagykövete nyitja meg.

1930-ban költözött Indiába a nagykanizsai

Sas Brunner Erzsébet

és lánya,

Brunner Erzsébet

képzőművész egy látomás hatására. A két nő egész további életét Indiában töltötte: megismerkedtek

Mahatma Gandhival

, az indiai függetlenségi harc vezetőjével, akiről később portrét is festettek. A lány

Indira Gandhi

, India miniszterelnöknőjének közeli barátja lett, akit 1984-ben tragikus körülmények között saját testőrei gyilkoltak meg. A szegedi múzeumban a két festőművésznő alkotásait ismerhetik meg most az érdeklődők: a közel negyven festményen csendéletek, tájképek, a buddhizmussal kapcsolatos látomások elevenednek meg. Emellett bemutatják a nagy indiai közéleti személyiségekről, politikusokról készült portréikat, valamint a festőnők használati tárgyait, ékszereit és buddhizmussal kapcsolatos emlékeit is. Az „India arcai” című kiállítást szeptember 25-én, pénteken 18 órakor India Magyarországi Nagykövete nyitja meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.