Közélet

Félezer facsemetével gazdagodik az ősz folyamán Szeged + FOTÓK

Félezer facsemetével gazdagodik az ősz folyamán Szeged + FOTÓK

2015. szeptember 30., szerda
Félezer facsemetével gazdagodik az ősz folyamán Szeged + FOTÓK
kornyezetgazdalkodas_parkok08_gs

Míg idén tavasszal négyszáz, most az őszi időszakban ötszáz facsemete ültetését tervezi a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Makrai Lászlótól megtudtuk, hogy az őszi virágültetést október közepe előtt kezdi meg a társaság.

A levélhullástól a fagyok beálltáig lehet facsemetéket ültetni, idén – a faiskoláktól függően – a tavaszi mintegy 400 darab után további 500 csemete ültetését tervezi a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. – tájékoztatott

Makrai László

, a társaság ügyvezető igazgatója. Ahogyan

tavasszal

és

nyáron is virágpompába öltözik Szeged városa

, nincs ez másként ősszel sem, az önkormányzati társaság az őszi virágültetést az október 6-ai emléknapot követően tervezi. Makrai Lászlótól megtudtuk, hogy az őszi virágosítást az október 23-ai ünnepnapra befejezi a társasság, addig több mint 30 ezer darab tulipánt terveznek kiültetni, melyek már a cég raktárában vannak. A több mint 63 ezer árvácska palántát pedig már a kiültetésre készítik elő a kertészetben. A környezetgazdák tapasztalatai szerint a kislevelű hárs és a nyírfa fajok nehezen viselik a mostani klímát, ezen fajtáknál fokozottabb kiszáradást tapasztaltak a nyár folyamán. „Az aszályos időszakban intenzívebb locsolást végeztünk mind a fiatal ültetésű fák, mind a virágok és cserjék vonatkozásában, ez utóbbi esetben minden nap locsoltunk. Az időjárást inkább a növényvédelem területén éreztük, megjelent az amerikai gyapjas kabóca és a cserjéken a puszpángmoly, melyek ellen fokozottabban kellett védekezni” – ismertette az idei nyár tapasztalatait a cégvezető. Ahogy korábban is írtuk, igyekezett a cég alkalmazkodni a változó klímához, szárazságtűrő egynyári virágokkal díszítették például Szeged köztereit, illetve a fák pótlásánál is szem előtt tartották, hogy egyre forróbb, aszályosabb nyarak elé nézünk.

A Föld Napja alkalmából tartott faültetéskor

is arról számolt be a SZEGEDma.hu-nak Makrai, hogy a normál, fehér virágú vadgesztenyét egy piros virágúra cseréik ahol szükséges, az ugyanis jobban tűri a szárazságot és az aknázó molyokkal szemben is ellenállóbb. Ezen kívül a közterületen pompázó egynyári és évelő virágokat is olyanokra cserélték, amelyeknek mélyebbre nyúlik a gyökere, ezzel igazodnak a klímaváltozáshoz. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. újabb területeket is bevon a virágosításba, illetve lesznek olyan helyek, ahol az eddigi egynyári virágok voltak, ám ezentúl évelőket ültetnek ki. „Változást jelent, hogy a kerti árvácskák (Viola wittrockiana) közül szeretnénk egy számunkra új fajtát kiültetni, a Padana-sorozatot, illetve az apró virágú árvácskák (Viola cornuta) közül a Kitty-sorozatot” – mondta el Makrai László hozzátéve, remélik, ezek a fajták jobban beválnak majd, mint a tavaly ősszel kiültetett százszorszépek. A tervezett virágültetésen és fásításon kívül is akad munka a társaság háza táján, a növényzettől függően folyamatosan nyírják a füvet a városban a cég munkatársai, illetve a Szeged Napján átadott partfal mentén a Stefánián folyamatosan öntözik a gyepszőnyeget, ott ugyanis nincs automata rendszer kiépítve. A körtöltés fűnyírása már megtörtént szeptember közepén, jelenleg foltokban a kétszikű gyomok, így például a libatop, a disznóparéj és a kakaslábfű még hajtanak, valamint a lucerna is található a területen. Makrai László elmondta, a tél beállta előtt még szeretnék egyszer lenyírni a cég kezelésében lévő teljes felületet, természetesen összekötve a lombgyűjtéssel.

Míg idén tavasszal négyszáz, most az őszi időszakban ötszáz facsemete ültetését tervezik a szegedi környezetgazdák - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=575655

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.