Közélet

Elemző: a baloldali pártok lehetséges szavazókat látnak a bevándorlókban, de a veszélyeket nem mérlegelik

Elemző: a baloldali pártok lehetséges szavazókat látnak a bevándorlókban, de a veszélyeket nem mérlegelik

2015. szeptember 6., vasárnap
Elemző: a baloldali pártok lehetséges szavazókat látnak a bevándorlókban, de a veszélyeket nem mérlegelik

A Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint a baloldali pártok lehetőséget, potenciális szavazókat látnak az illegális bevándorlókban. Lánczi Tamás az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorfolyamában ugyanakkor kiemelte: a baloldali pártok csak rövid távon gondolkodnak, s nem látják a migráció hosszú távú biztonságpolitikai, gazdasági veszélyeit.

Az elemző felidézte: a Visegrádi országok - Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország - elutasítják az Európai Unió által javasolt kvótarendszert, ahelyett a schengeni határok hatékonyabb védelmét szorgalmazzák. Az utóbbi hetekben, napokban - ahogy egyre súlyosabbá vált a migránskérdés - a nyugat-európai országokban is törés alakult ki a jobb- és baloldali pártok között. Ugyanis - mint Lánczi Tamás kifejtette - az Európába újonnan érkezők, a harmadik világból érkezők inkább a baloldali, és nem a jobboldali, inkább hagyományos, nemzetpolitikai ideológiájú pártokra szavaznak. Ennek nyomán a baloldali pártok a mostani bevándorlókra is úgy tekintenek, mint "szavazóbázisuk utántöltésére". Ezzel együtt viszont nem mérlegelik a migráció hosszú távú hatásait. Nem látják az érkező tömegekkel járó biztonságpolitikai kockázatokat, az együttélés problémáját, és a gazdasági veszélyeket sem - vélekedett. Lánczi Tamás az M1 Híradójában arról is beszélt, hogy a migránsok integrációjához szükséges javakat a konzervatív pártok szavazóbázisa termeli meg. Az elemző szerint meg kell nézni, hogy korábban is mennyibe kerültek a nyugat-európai országoknak a bevándorlók, és kiderül, hogy gazdasági hasznuk nem volt belőle. Lánczi Tamás kiemelte: a politikai vezetők nem érzelmi alapon döntenek, hanem az ország érdekeit figyelembe véve racionálisan kell intézkedniük. Európa évi egymillió bevándorlót nem tud befogadni - szögezte le az elemző, hozzátéve: nem is kell, mivel annak gazdasági és biztonságpolitikai kockázatai felmérhetetlenek és így vállalhatatlanok is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.