Közélet

Drónokat kezdtek használni az orosz katonák Szíriában

Drónokat kezdtek használni az orosz katonák Szíriában

2015. szeptember 21., hétfő
Drónokat kezdtek használni az orosz katonák Szíriában

Felderítő drónokat kezdtek el röptetni a Szíriába vezényelt orosz egységek, ami az orosz légi tevékenység kezdetét jelenti a polgárháborús sújtotta országban - közölték a sajtóval hétfőn névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők.

A Fox News amerikai tévécsatorna kormányzati forrásokból származó értesülései szerint Szíriába a korábban jelentett négy Szu-27-es harci gépen felül huszonnégy Szu-24-es és Szu-25-ös érkezett.

Ashton Carter

amerikai és

Szergej Sojgu

orosz védelmi miniszter pénteken állapodott meg arról, hogy tanulmányozni fogják a véletlenszerű konfliktusok elkerülésének lehetőségét. A pilóta nélküli orosz repülőgépek alkalmazásának megkezdése nyomán ez az egyeztetés sürgőssé vált. A két rivális hatalom egyaránt ellenségének tekinti a Szíria és Irak jelentős területeit megszálló Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetet. Moszkva ugyanakkor támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét, Washington viszont a vezető távozását sürgeti. Az orosz drónok a latakiai légi bázisról kezdték meg tevékenységüket. Oroszország harci repülőket és helikoptereket, légvédelmi rakétákat, tüzérségi ütegeket, harckocsikat és páncélozott szállító harci járműveket, valamint tengerészgyalogosokat vezényelt oda. A The Washington Times című napilap hétfőn ismertette a Kongresszusi Kutatószolgálat egy, a törvényhozás tagjai számára a szíriai helyzetről elkészített elemzését. Eszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök - szíriai szövetségesének támogatása és az orosz haditengerészeti jelenlétnek az arab országban való fenntartása révén - kihívást intéz az amerikai Szíria-politika ellen. Ugyanakkor Oroszország déli, kaukázusi szárnyát is védelmezi, ahonnan egyébként sok iszlamista fegyveres érkezett Szíriába. "Oroszország közelmúltbeli szíriai fellépését az a következtetés is motiválhatja, hogy a szíriai hadsereg kevésbé ütőképes, és az iráni támogatás nem elegendő az Aszad-rezsim fenntartásához" - állította az elemzés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.