Közélet

Czomba: már 31. hónapja nőnek a reálkeresetek

Czomba: már 31. hónapja nőnek a reálkeresetek

2015. szeptember 18., péntek
Czomba: már 31. hónapja nőnek a reálkeresetek

Már 31. hónapja folyamatosan nőnek a reálkeresetek Magyarországon, a legnagyobb emelkedést a pénzügyi szektorban mérték - kommentálta Czomba Sándor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett adatait pénteken az M1 aktuális csatornán.

A KSH pénteken publikált adatai szerint júliusban 3,1 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó keresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 3,8 százalékos volt a növekedés. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kiemelte: jól teljesít a feldolgozóipar, a kereskedelem, a járműgyártás és a vendéglátás is. Látszik annak az innovációs tevékenységnek a hatása is, amelyet az elmúlt időszakban Magyarországon tapasztalhattunk - tette hozzá. Az államtitkár hozzátette: a bérek emelkedése elsődlegesen a gazdasági növekedésnek köszönhető, de közrejátszott az alacsony infláció is, a vizsgált időszakban mínusz 0,3 százalék volt az áremelkedés mértéke. Az államtitkár ugyanakkor kedvezőtlennek nevezte a szektorok közötti nagy különbséget. Elmondta, leginkább a pénzügyi szektor húzza felfelé az átlagot, itt az 500 ezer forintot is meghaladják a bruttó keresetek. A legkevesebbet, bruttó mintegy 150 ezer forintot a vendéglátás, kereskedelem, valamint a szociális ellátás területén dolgozók keresnek - ismertette

Czomba Sándor

, hozzátéve, hogy ennek az ollónak szűkülnie kell. Területi szórás is van, hosszú ideje nagy a különbség az ország középső, nyugat-dunántúli területei, valamint például Borsod, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye között, ahol bruttó 150 ezer forint körül van az átlagkereset. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a KSH adataiból a feketegazdaságra nem, vagy nehezen lehet következtetni. Kétségtelen, hogy a kereskedelem, vendéglátás, szolgáltatások területén sokan vannak minimálbéren bejelentve, azaz nem biztos, hogy a keresetek szinkronban vannak a ténylegesen kézhez kapott összeggel - mondta. A reálkeresetek növekedése már hónapok óta 3,5 százalék körül van - ismertette, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy "jól lőtték be" a minimálbér növekedésének 3,4 százalékos, a bérajánlás emelkedésének 3-4 százalékos szintjét a munkaadókkal és munkavállalókkal múlt év végén. Az NGM közleménye szerint tartósan nőnek a reálbérek Magyarországon a vállalkozói szektor és a közszféra béremeléseinek, a továbbra is alacsony inflációnak és az évről-évre emelkedő minimálbérnek köszönhetően, ami nagyban hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.