Közélet

Czibere: az államnak segítő kezet kell nyújtania az időseknek és segítőiknek

Czibere: az államnak segítő kezet kell nyújtania az időseknek és segítőiknek

2015. szeptember 29., kedd
Czibere: az államnak segítő kezet kell nyújtania az időseknek és segítőiknek

Az államnak segítő kezet kell nyújtania az időseknek és segítőiknek, ezért lényeges, hogy az elmúlt években 8,9 milliárd forintból mintegy háromezer szociális intézményi férőhelyet korszerűsítettek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Bácsborsódon.

Czibere Károly

a Bács-Kiskun megyei településen 140 millió forintból felújított, korszerűsített és akadálymentesített "Őszi Napfény" integrált szociális intézmény átadásán beszélt erről. A minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében az államtitkárt idézve azt írta: Czibere Károly az idősek világnapja alkalmából mondott köszöntőjében úgy fogalmazott, a nyilvánosságban sokszor egyáltalán nem, vagy negatívan jelennek meg az idősek. Ezen változtatni kell, hiszen "egy összetartó társadalomban fontos az időskori értékek megjelenítése". Hangsúlyozta: a kormány időskori stratégiája aktív, egészséges időskort céloz meg, amelynek kiemelt része az időskori méltóság megőrzése is. Az államnak segítő kezet kell nyújtania az időseknek és segítőiknek, ezért lényeges, hogy az elmúlt években országszerte 8,9 milliárd forintból mintegy háromezer férőhelyet korszerűsítettek, és további háromszáz modern férőhellyel bővült a szolgáltatások befogadóképessége is - mondta Czibere Károly. Hozzátette: a fejlesztéseknek köszönhetően jobb körülmények között dolgozhatnak a szakemberek, valamint kialakult egy szakmai párbeszéd, amelyben meghallgatják a véleményüket és beépülnek tapasztalataik a szociálpolitikába. Emlékeztetett arra is, hogy a kormány első lépésként, 2014 januárjában, 12 milliárd forintos bérpótlékot folyósított az ágazat dolgozóinak. Ezután állt fel az életpálya-munkacsoport, harmadik lépésként pedig 7,6 milliárd forintos bérkiegészítésről döntött a kormány.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.