Közélet

Bringásbarát hídért tekertek a Critical Mass biciklisei + FOTÓK

Bringásbarát hídért tekertek a Critical Mass biciklisei + FOTÓK

2015. szeptember 27., vasárnap
Bringásbarát hídért tekertek a Critical Mass biciklisei + FOTÓK
cm29kf

„Bringázható hidakat Szegednek” - ezzel a mottóval indultak neki az idei őszi kerékpáros-felvonulás résztvevői Szeged utcáinak vasárnap délután.

A Széchenyi térről indult meg a huszadik szegedi Critical Mass, a menet a Huszár Mátyás rakparton, a Kossuth Lajos sugárút lámpás körforgalmánál, a Bertalan és a Belvárosi hídnál is kerékpáremeléssel hívta fel magára figyelmet, majd a Dóm téren zárul a megmozdulás. A menet pontos útvonaláról és a Critical Mass miatti útlezárásokról

ITT

olvashat bővebben. Az újabb kerékpáros felvonulás miértjéről korábban így írtak a szervezők: "Szegeden a város méretéhez képest elég kevés, mindössze kettő híd van. A Bertalan hídon 2 x 2 sávon, sokszor a megengedett sebességet túllépve halad a gépjárműforgalom, a bringával járók pedig félnek, ezért szinte mindenki szabálytalanul, a járdán teker, a gyalogosokat és a villanyoszlopokat kerülgetve. A Belvárosi hídon van kerékpársáv és kerékpárút, de a kerékpárút a járdára lett kijelölve, sok a gyalogos rajta, a szegedi hídfőben pedig mindennapos a káosz. Egy tavaszi forgalomszámlálás adatai szerint egy óra alatt 694 (!) kerékpáros haladt át a Belvárosi hídon a reggeli csúcsban, ugyanekkor az áthaladó gépjárművek száma 1203 volt. A hídfő Stefánia felőli oldalát 874 (!) kerékpáros érintette egy óra alatt, míg ugyanott csak 403 gépjármű állt a lámpánál. Az adatok alapján bizonyosan állíthatjuk, hogy ez Magyarország legnagyobb kerékpárforgalmú kereszteződése. Ehhez képest a kerékpárosok helyzete lehetetlen, elhanyagolt, sokszor életveszélyes. Az elmúlt években többször megtörtént, hogy a biciklizést érthetetlen módon megtiltották a Belvárosi hídon, lehetetlenné téve, hogy a szegediek bringával érkezzenek a belváros szívébe. A Critical Mass most azért teker, hogy mindkét jelenlegi, és a később megépülő harmadik hídon valóban bringásbarát utakat alakítsanak ki, és hídfelújításoknál ne pont a kerékpáros közlekedést tiltsák meg, vagy csak akkor, ha valóban szükséges."

Ismét bringások sokasága vonult utcára Szegeden.Hajtás után fotóözön: http://szegedma.hu/?p=574987

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 27.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.