/

Bringásbarát hídért tekertek a Critical Mass biciklisei + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

cm29kf

„Bringázható hidakat Szegednek” – ezzel a mottóval indultak neki az idei őszi kerékpáros-felvonulás résztvevői Szeged utcáinak vasárnap délután.

A Széchenyi térről indult meg a huszadik szegedi Critical Mass, a menet a Huszár Mátyás rakparton, a Kossuth Lajos sugárút lámpás körforgalmánál, a Bertalan és a Belvárosi hídnál is kerékpáremeléssel hívta fel magára figyelmet, majd a Dóm téren zárul a megmozdulás. A menet pontos útvonaláról és a Critical Mass miatti útlezárásokról ITT olvashat bővebben.

Az újabb kerékpáros felvonulás miértjéről korábban így írtak a szervezők: “Szegeden a város méretéhez képest elég kevés, mindössze kettő híd van. A Bertalan hídon 2 x 2 sávon, sokszor a megengedett sebességet túllépve halad a gépjárműforgalom, a bringával járók pedig félnek, ezért szinte mindenki szabálytalanul, a járdán teker, a gyalogosokat és a villanyoszlopokat kerülgetve. A Belvárosi hídon van kerékpársáv és kerékpárút, de a kerékpárút a járdára lett kijelölve, sok a gyalogos rajta, a szegedi hídfőben pedig mindennapos a káosz.

Egy tavaszi forgalomszámlálás adatai szerint egy óra alatt 694 (!) kerékpáros haladt át a Belvárosi hídon a reggeli csúcsban, ugyanekkor az áthaladó gépjárművek száma 1203 volt. A hídfő Stefánia felőli oldalát 874 (!) kerékpáros érintette egy óra alatt, míg ugyanott csak 403 gépjármű állt a lámpánál. Az adatok alapján bizonyosan állíthatjuk, hogy ez Magyarország legnagyobb kerékpárforgalmú kereszteződése. Ehhez képest a kerékpárosok helyzete lehetetlen, elhanyagolt, sokszor életveszélyes.

Az elmúlt években többször megtörtént, hogy a biciklizést érthetetlen módon megtiltották a Belvárosi hídon, lehetetlenné téve, hogy a szegediek bringával érkezzenek a belváros szívébe. A Critical Mass most azért teker, hogy mindkét jelenlegi, és a később megépülő harmadik hídon valóban bringásbarát utakat alakítsanak ki, és hídfelújításoknál ne pont a kerékpáros közlekedést tiltsák meg, vagy csak akkor, ha valóban szükséges.”

no images were found

Ismét bringások sokasága vonult utcára Szegeden.Hajtás után fotóözön: http://szegedma.hu/?p=574987

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 27.

Előző sztori

Először szerveztek autómentes napot Párizsban

Következő sztori

Szeptember utolsó napjaiban is folytatódik a borús, esős idő