Az Európai Unió üdvözli az ENSZ 2030-ig érvényes fenntartható fejlődési programtervét

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Unió pénteken üdvözölte az ENSZ 2030-ig érvényes programtervezetét, amelyet aznap fogad el az ENSZ rendkívüli csúcstalálkozója New Yorkban. A program általános keretet nyújt minden országnak a szegénység felszámolásához és a fenntartható fejlődés megvalósításához.

A 2030-ig tartó időszakra szóló menetrend az eddigi első és egyetlen globális megállapodás, amely egyetemes, átfogó cselekvési programot határoz meg – áll az Európai Bizottság brüsszeli közleményében. A világ valamennyi országát érintő terv tizenhét nagy ívű fenntartható fejlesztési célt és százhatvankilenc kapcsolódó konkrét célkitűzést tartalmaz, valamint ezek megvalósítására ösztönöz az egyes országokban.

Az Európai Bizottság honlapjának tanúsága szerint az unió a kezdetektől vezető szerepet vállalt e folyamat kialakításában. Most a menetrend megvalósítása mellett kötelezi el magát, úgy a tagországok, mint – hatékony külpolitikája révén – az arra leginkább rászoruló államok erőfeszítéseinek támogatásával.

Frans Timmermans, a fenntartható fejlődésért felelős első alelnök, a bizottsági küldöttség vezetője – Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nevében – elmondta, hogy a megállapodás megszületése történelmi jelentőségű és fontos lépés a fenntartható fejlődés érdekében tett globális fellépés érdekében. Hangsúlyozta, hogy az unió elszánt a 2030-ig tartó időszakra szóló programterv végrehajtása mellett.

A 2030-as menetrendet elfogadó ENSZ-csúcstalálkozóra az Egyesült Nemzetek Szervezete New York-i központjában kerül sor szeptember 25-27-én, a világ minden tájáról érkező több mint 150 állam- és kormányfő vesz részt rajta. Az Európai Bizottságot Timmermans, Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a Bizottság alelnöke, valamint Neven Mimica, a nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős EU-biztos képviseli.

Előző sztori

Konferencia a bevándorlásról: „Úgy kell kialakítanunk a véleményünket, hogy később se szégyelljük azt” (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Cinizmus és a semmittevés politikája – a közgyűlés a Fidesz, a KDNP, az LMP és a Jobbik olvasatában