Közélet

Az Európai Unió üdvözli az ENSZ 2030-ig érvényes fenntartható fejlődési programtervét

Az Európai Unió üdvözli az ENSZ 2030-ig érvényes fenntartható fejlődési programtervét

2015. szeptember 25., péntek
Az Európai Unió üdvözli az ENSZ 2030-ig érvényes fenntartható fejlődési programtervét

Az Európai Unió pénteken üdvözölte az ENSZ 2030-ig érvényes programtervezetét, amelyet aznap fogad el az ENSZ rendkívüli csúcstalálkozója New Yorkban. A program általános keretet nyújt minden országnak a szegénység felszámolásához és a fenntartható fejlődés megvalósításához.

A 2030-ig tartó időszakra szóló menetrend az eddigi első és egyetlen globális megállapodás, amely egyetemes, átfogó cselekvési programot határoz meg - áll az Európai Bizottság brüsszeli közleményében. A világ valamennyi országát érintő terv tizenhét nagy ívű fenntartható fejlesztési célt és százhatvankilenc kapcsolódó konkrét célkitűzést tartalmaz, valamint ezek megvalósítására ösztönöz az egyes országokban. Az Európai Bizottság honlapjának tanúsága szerint az unió a kezdetektől vezető szerepet vállalt e folyamat kialakításában. Most a menetrend megvalósítása mellett kötelezi el magát, úgy a tagországok, mint - hatékony külpolitikája révén - az arra leginkább rászoruló államok erőfeszítéseinek támogatásával.

Frans Timmermans

, a fenntartható fejlődésért felelős első alelnök, a bizottsági küldöttség vezetője -

Jean-Claude Juncker

, az Európai Bizottság elnöke nevében - elmondta, hogy a megállapodás megszületése történelmi jelentőségű és fontos lépés a fenntartható fejlődés érdekében tett globális fellépés érdekében. Hangsúlyozta, hogy az unió elszánt a 2030-ig tartó időszakra szóló programterv végrehajtása mellett. A 2030-as menetrendet elfogadó ENSZ-csúcstalálkozóra az Egyesült Nemzetek Szervezete New York-i központjában kerül sor szeptember 25-27-én, a világ minden tájáról érkező több mint 150 állam- és kormányfő vesz részt rajta. Az Európai Bizottságot Timmermans,

Federica Mogherini

, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a Bizottság alelnöke, valamint

Neven Mimica

, a nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős EU-biztos képviseli.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.