Egyetem

Az anyaság adott új lendületet a rangos elismerés szegedi díjazottjának

Az anyaság adott új lendületet a rangos elismerés szegedi díjazottjának

2015. szeptember 15., kedd
Az anyaság adott új lendületet a rangos elismerés szegedi díjazottjának
farkas_eszter02kf

Kétségtelenül Szeged a magyar tudósnők fővárosa, ugyanis Farkas Eszter immár az ötödik L’Oréal – UNESCO tudományos ösztöndíjjal kitüntetett kutatónő. A szegedi egyetem docense nemzetközi szinten is egyedülálló kutatásával arra keresi a választ, hogyan lehetne csökkenti a stroke okozta agykárosodás következményeit.

Hazajár Szegedre a L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért ösztöndíjprogram, hiszen a korábbi évekhez hasonlóan idén is szegedi kutatónő kiemelkedő munkáját tartotta elismerése méltónak a Magyar Tudományos Akadémia. A Tisza-parti városból ezúttal

Farkas Eszter

agyi keringés kutató, az SZTE Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet egyetemi docense vihette haza a rangos díjat.

Mi is az a stroke? Stroke-ról akkor beszélünk, mikor egy elszabadult rög miatt elzáródás történik az agyi érben, így az a terült nem kap vért. De az is előfordulhat, hogy az agyban megpattan egy ér, s ez gátolja a vérellátást. Legfőképp azért veszélyes, mert hirtelen lép fel, tüneteiről – ami többek között a kar, az arc és a láb hirtelen érzéketlensége, a mozgásszervi zavarok vagy az erős fejfájás – azonban idejében felismerhető, a beteg pedig megmenthető.

Magyarországon a stroke, ismertebb nevén a szélütés, második-harmadik helyen áll a vezető halálokok listáján. Csupán a stroke-ot kapottak negyedét tudják teljesen meggyógyítani, legalább ugyanennyien kénytelenek továbbélni a funkciókárosodással, s sajnos több mint felük belehal. A bénulással, látászavarral és leggyakrabban a beszédkészség elvesztésével járó stroke azonban nem „távozik” olyan hirtelen a betegek életéből, mint ahogyan felütötte a fejét, ugyanis a szélütés okozta sérülés még akár hetekig növekedhet az agyban, tovább rontva az érintett állapotát. „Ez azért van, mert az agyban az a sérülés, amit a stroke okozott, növekszik. Mi azt kutatjuk, hogy ez miért nő akár még két héttel a primer sérülés után is. A vizsgálati területünket agyi kúszó depolarizációnak hívják, ami azt jelenti, hogy a sérült szövetben az idegsejtek elveszítik membránpotenciájukat, amihez egy véráramlási válasz kapcsolódik. Ha a véráramlás tovább csökken, akkor az tovább rontja a szövetet túlélési esélyét, ami már eleve szenvedett attól, hogy a stroke után kevesebb vért kapott. A folyamat akár hetekig is eltarthat, a sejtek pedig elpusztulnak. Ettől nő a sérülés” – foglalta össze az alapkutatás lényegét a szegedi agykutató biológus.

Farkas_Eszter

A nemzetközi kutatócsapatnak eddig két nagyon fontos pontra sikerült rávilágítania: egyrészt feltárták, hogy az agyi kúszó depolarizáció hogyan károsítja az agyszövetet, másrészt pedig, hogy ez milyen mértékben savasítja a szövet pH-ját. Mindezek ismeretében a gyógyszerfejlesztők elkezdhetnek egy olyan készítményen dolgozni, mellyel meg tudják állítani a stroke-os betegek állapotának romlását, s lerövidíthetik a hosszú hónapokon át tartó rehabilitációt. A gyógyszerre azonban a legoptimistább számítások szerint is bő egy évtizedet. „Egy posztdoktori ösztöndíj kapcsán csöppentem erre a területre. Másfél évet töltöttem Angliában, ahol ezzel a kutatási területtel foglalkoztak. A dolog jelentőségét az adta, hogy 5 évvel korábban fedezték fel ezt az említett stroke-ot követő okozta jelenséget. Elképesztően izgalmassá vált, egyre több publikáció jelent meg arról, hogyan károsítja a kúszó depolarizáció a szöveteket” – mondta a kutatónő, hozzátéve, a program legfontosabb célkitűzését másfél év után hazahozhatta Szegedre, így jelenleg egy világszínvonalon is egyedülálló agyi képalkotó eljárás van a kezükben. „Nagyon jó dolognak tartom, hogy az ösztöndíj felhívja a figyelmet a kutatónők helyzetére. Dolgoztam akkor is, amikor még nem volt családom és azután is, hogy megszületett a fiam. Nagy a különbség. Gyerek mellett már nem lehet hátat fordítani a családnak, lelkiismeret furdalásom is lenne, ha esténként nem velük foglalkoznék. Úgy gondolom, az embernek időről időre meg kell újulnia, számomra a gyed-en töltött évek egy ilyen megújulást hoztak” – fejtette ki véleményét a család iránti elkötelezettségről és arról, hogyan merített erőt a munkához immár 4 éves kisfiával töltött időből. Farkas Eszter szeptember 7-én vehette át a L’Oréal – UNESCO ösztöndíját

Kóspál Ágnes

csillagásszal. A nőkért és a tudományért program célja, hogy mind a tudományos, mind pedig a közéletben méltó figyelmet kapjanak a nők. Hazánkban minden évben olyan tudósnők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak.

Alapkutatása révén a gyógyszerfejlesztők olyan készítményen dolgozhatnak majd, mellyel meg tudják állítani a stroke-os...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 14.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.