Kultúra

A legjobb magyar sajtófotók a REÖK-ben

A legjobb magyar sajtófotók a REÖK-ben

2015. szeptember 26., szombat
A legjobb magyar sajtófotók a REÖK-ben
Roma nyomortelepek Szlovakiaban. ciganysorok, a fallal korulvett Nagyida, Velka Ida kep: Stiller Akos 2014.03.19.

Megnyílt a 33. Magyar Sajtófotó Kiállítás a REÖK-ben. A képeken idén is az elmúlt év legmeghatározóbb pillanatait láthatjuk viszont. A válogatásba bekerült például Erdei Zsolt utolsó mérkőzéséről egy sorozat és a szocsi téli olimpia emlékezetes momentumai.

A Magyar Sajtófotó Kiállítás a magyar fotóriporteri szakma legnagyobb seregszemléje, amely mindig az adott évet megelőző esztendő legjobb sajtófotóit vonultatja fel. Azok az események, arcok, hangulatok köszönnek vissza a REÖK-ben látható képeken is, amelyek a 2014-es esztendőt emlékezetessé tették. Drámai és örömteli pillanatokat, küzdelmeket, hétköznapi élethelyzeteket és soha többé ugyanígy tetten nem érhető pillanatokat láthatnak azok, akik ellátogatnak a palotába. Idén több mint 7100 fotót küldött be közel 250 pályázó. Ebből közel 380 fotográfia került a válogatásba és tekinthető meg a palota falain, melyek közül több egy-egy sorozat része. Segítségükkel visszaidézhetjük többek közt a szocsi téli olimpiai izgalmas pillanatait, az internet adó elleni tüntetést,

Erdei Zsolt Madár

utolsó mérkőzését, az ukrajnai forradalmi eseményeket. Már a menekültekről is készültek képek a tavalyi évben, a debreceni táborból és Ásotthalomról is tudósítottak a fotósok. Hangulatos képeket válogattak be a tárlatra a mohácsi busójárásról vagy éppen egy fácánvadászatról, de érzékletes sorozatban mutat rá a magyarországi szegénységre egy fotós, aki Csanyteleken készített képeket. Mókás természetfotókon pockok verekednek, és összehasonlíthatjuk a Kilimandzsáró látképét egy ködös reggellel Salgótarján felett. A világhírű természetfotós, Máté Bence a magyar természetvédelem szimbólumává választott madárról, a nagy kócsagról készített lenyűgöző sorozatot a Kiskunsági Nemzeti Parkban.

Suveg_aron-falramaszas

A sajtófotó lassan száz éve önálló műfaj a fotográfiában. A hétköznapok műfaja. Napról-napra szűkül a nyomófelület, így a képek egyre kevésbé jelenhetnek meg eredeti, nyomtatott formájukban. Szinte nem látunk a hangsúlyokat kiemelő, az értelmezést segítő, betördelt képriportokat. Mindezt, ha nem is pótolja, talán felidézi az idei kiállítás korábbiaktól eltérő formája. A szervezők megpróbálták megjeleníteni az újságok, magazinok hangulatát, formavilágát. A legfőbb cél az volt, hogy a kiállítás minél inkább a sajtófotókról és az azokat készítő fotóriporterekről szóljon. A 33. Magyar Sajtófotó Kiállítás november 10-ig tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.