/

A Kutatók Éjszakáján feltárja titkait az Enigma + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

enigma01kf

Egy szeletnyi történelemre, egy rejtélyes gépezet működésére derül fény szeptember 25-én, a Kutatók Éjszakáján. A német gyártású Enigma, vagyis a rejtjelző gép működését, valamint a mai kódolási rendszerek mikéntjét ismerhetik meg az érdeklődők.

Szeptember 25-én, a Kutatók Éjszakáján az érdeklődők nemcsak az Enigma rejtjelező gép és a működését először feltáró lengyel matematikusok történetével ismerkedheti meg a Csongrád Megyei Levéltár jóvoltából, hanem Nagy Gábor egyetemi docens segítségével a matematika megközelítéséből is előadást hallhatnak a témában.

A Kutatók Éjszakája előtt a Bolyai Intézetben tárták fel az Enigma titkait, ahol Andrzej Bilecki muzeológus és Karol Biernacki, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának igazgatója kalauzolta el a sajtót a kódolási és titkosírási módszerek rejtélyes világába.

Az első Enigmát Arthur Scherbius német mérnök fejlesztette ki még az első világháború végén, az évtizedek alatt pedig számtalan változatot megélt a fejlesztéseknek és tökéletesítéseknek köszönhetően. Eleinte úgy tartották, hogy az ezzel kódolt szövegek megfejthetetlenek, mígnem megjelent az Enigma titkos írásait lefordító szerkezet is. Angol és francia kódfejtő csapatok kudarcai után 1932-ben Marian Rejewski tárta fel az Enigma titkát.

Az Enigma polialfabetikus rendszert használt, vagyis a gépelt betűkre szövegbeli helyüktől függően különféle helyettesítő táblázatokat alkalmazott. A dekódoláshoz szükséges kulcsot viszont gyakran kellett változtatni, a fejben és titokban tartása ugyanis szinte lehetetlen feladat volt. Az Engima I. kulcstere hatalmas volt, amit csak bővítettek az idők alatt, egészen az Enigma M4 megjelenéséig. “A lengyel matematikusok szerepe felbecsülhetetlen, ők értették meg a rendszer működését és képesek voltak az Enigma I kulcsának feltörésére. Ehhez absztrakt algebrai módszerek mellett egy „Bomba” nevű mechanikus számítógépet használtak. A módszerük lehetővé tette a két kulcs komponens elszeparálását is+ – mondta korábban portálunknak Nagy Gábor egyetemi docens.

no images were found

Egy szeletnyi történelemre, egy rejtélyes gépezet működésére derül fény szeptember 25-én, a Kutatók Éjszakáján.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=574117

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 25.

Előző sztori

Orbán: Ausztria is tudomásul veszi a horvát határon létesítendő határrendészeti rendszert

Default thumbnail
Következő sztori

Szent Gellért Fesztivál - Oratórium ősbemutató a Dómban

Legutóbbi hasonló cikkek