/

A korábban érkezett gyermekekért énekelt Miklósa Erika a szegedi dómban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szent_gellert_fesztival_hetvo54_gs

Ahogy fogalmazott, a szíve csücske a szegedi fogadalmi templom Miklósa Erika operaénekesnek, mindig szívesen énekel ott, a Korábban Érkeztem Alapítvány felkérésére pedig örömmel vállalta, hogy a Szent Gellért Fesztivál nyitónapján fellép a Szegedi Szimfonikus Zenekarral.

„Azért vállaltam el a felkérést, mert van nekem is egy kislányom, aki igaz nem koraszülött, de a születési körülményei nehézkesek voltak, így átéreztem ezeknek a szülőknek és a Korábban Érkeztem Alapítványnak az érzelmi hátterét, motivációit és céljait. Másrészt Szeged mindig is kedves volt szívemnek, szívesen jövök a dómba énekelni” – mondta el portálunknak Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekessel, aki a Szegedi Szimfonikus Zenekarral karöltve anyaszobára és egy újraélesztő, melegítő asztalra gyűjtött az alapítványnak a Szent Gellért Fesztivál keretében. „Én soha nem szoktam foglalkozni az akusztikával, engem mindig a hely szelleme, ami megfog és inspirál arra, hogy jól teljesítsek, a szegedi dóm pedig tökéletes helyszín számomra” – válaszolta az operaénekes arra a felvetésünkre, hogy a fogadalmi templom akusztikája nem a legtökéletesebb.

Az est műsorát Gyüdi Sándorral közösen állította össze az Miklósa Erika, aki mellett fellépett a Virtuózok két szegedi tehetsége, Szauer Bianka és Tóth Bettina is. „Nagy örömre szolgált az is, hogy Vajda Júlia elvállalta, hogy egy duettet énekel velem, így ehhez igazítottuk a műsorunkat” – tette hozzá Miklósa Erika. Az esten Gyüdi Sándor vezényletével Händel, Vivaldi és Mozart művei csendültek fel a fogadalmi templomban.

Rádi Katalin, a Korábban Érkeztem Alapítvány alapítója elmondta, támogatói jegyeket értékesítettek, céljuk egy anyaszoba kialakítása, illetve egy újraélesztő, melegítő asztal vásárlása. „Érintett anyaként azt gondolom, hogy a legfontosabb az anya-gyermek és az apa-gyermek kapcsolata. Fontos, hogy a gyermek már születésétől fogva érezhesse az édesanyja közelségét, hogy a kötődés kialakulhasson. Ezért szeretnénk ezeknek a szülőknek biztosítani egy olyan szállást, ahol a babájuk közelében lehetnek, és ez átsegíti őket ezen a nehéz napokon, heteken, néhol hónapokon” – fogalmazott Rádi Katalin. A melegítő, újraélesztő asztallal kapcsolatban elmondta, ez a speciális asztal fel van szerelve egy olyan műszerrel, mellyel azt is meg lehet állapítani, hogy oxigénhiányt szenvedett-e a baba születése közben, és ha igen, akkor az milyen fokú. Az alapítvány nemcsak a kórházban töltött hetek alatt nyújt segítséget a családoknak, hanem az úgynevezett kora mentor program keretében többek között arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a hasonló helyzetben lévő szülők eszmét cserélhessenek egymással. „További célunk, hogy a sorstárssegítő programunk az egész dél-alföldi régiót lefedné. Egy speciális tréninget végezhetnek el a sorstárs szülők, és ezután vannak, akik csoportos foglalkozásokat tartanak, személyes konzultációkat, illetve bejárnak a koraszülött intenzív osztályra, és egyéni támaszt próbálunk nyújtani azoknak a szülőknek, akik még nem tudták feldolgozni azt a negatív élményt, amit a sorstól kaptak” – részletezte az alapítvány alapítója. Rádi Katalin hangsúlyozta, azt szeretnék a legjobban, ha a társadalom kicsit jobban figyelne, befogadóbb lenne arra, hogy ma Magyarországon minden tízedik gyermek korábban vagy sérülten érkezik erre a világra, és őket, valamint szüleiket segíteni kell az integrációban.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspökének, a vértanú Szent Gellértnek ünnepéhez kapcsolódóan megrendezett komolyzenei fesztiválra egészen vasárnapig várják az érdeklődőket. Az idei, immár nyolcadik koncertsorozat egyik különlegessége, hogy liturgikus értelemben szeptember 24-én adják át a híveknek a felújított dómot, és ugyancsak különleges programnak ígérkezik, hogy a rendezvénysorozat zárónapján, a Szent Gellért Oratórium ősbemutatójára várják az érdeklődőket. A Szent Gellért Fesztiválról bővebben ITT olvashat, míg a részletes koncertprogramért kattintson IDE.

no images were found

Mindig szívesen énekel Miklósa Erika a dómban, most a Korábban Alapítvány felkérésére lépett fel Szegeden.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=572838

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 21.

Előző sztori

Kovács Ágnes az Arizona Állami Egyetem halhatatlanjai között

Következő sztori

40 éve szentelték fel Szeged-Tarján új templomát + FOTÓK