Kultúra

Tizenöt bemutató a miskolci teátrumban - együttműködve a Szabadtérivel

Tizenöt bemutató a miskolci teátrumban - együttműködve a Szabadtérivel

2015. augusztus 24., hétfő
Tizenöt bemutató a miskolci teátrumban - együttműködve a Szabadtérivel

Tizenöt bemutatóval készül 192. évadára a Miskolci Nemzeti Színház, ahol a 2015/2016-os szezonban egyaránt színre kerül opera és operett, musical, komédia, mesejáték, színmű és balett - hangzott el a teátrum sajtótájékoztatóján hétfőn.

Béres Attila

, a színház június végén megválasztott új igazgatója elmondta: a városi közgyűlés egyhangúlag támogatta pályázatát. Hozzátette: Miskolcnak mindig fontos volt a színház, ezt bizonyítja az is, hogy csaknem kétszáz évvel ezelőtt a miskolci polgárok egyként döntöttek úgy, hogy magyar nyelven játszó színházat akarnak. Megjegyezte, hogy most is meg kell felelni annak az akaratnak, amelyet kétszáz évvel ezelőtt az elődök megfogalmaztak: ez egy nemzeti színház. Mint mondta: a 192. évadra egészen színes palettát kínálnak a nézőknek. Szólt arról is, hogy a Budapesti Operettszínházzal szorosabbá fonták kapcsolatukat, ennek köszönhetően a Viktória című darabot mutatják majd be. Közölte azt is, hogy együttműködést kötöttek a Szegedi Szabadtéri Játékokkal, a jövő évben lesz a miskolciaknak egy előadása Szegeden. Béres Attila elmondta: egy mobilcégnek köszönhetően a 35 év alatti művészek várhatóan olyan ösztöndíjra pályázhatnak, amely Miskolchoz, a Miskolci Nemzeti Színházhoz kötődik.

Szabó Máté

művészeti vezető a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy a teátrumban a hamarosan kezdődő évadban arra törekednek, hogy érdekes, izgalmas, változatos bemutatókat állítsanak színre. A premierek között lesz egyebek mellett

Puccini

Toscája,

Csehov

Ványa bácsi című színműve, a Ludas Matyi című zenés mesejáték,

Arthur Miller

Pillantás a hídról című színműve,

Molnár Ferenc

Liliomja, valamint a Zorba, a görög című musical is. Béres Attila szólt arról is, hogy miként a miskolci közönség már megszokhatta, hogy idén is közös ünnepléssel, színes programokkal, zenével és vidámsággal várják az érdeklődőket az évadnyitó programra, amelyet szeptember 6-án rendeznek "ha azt mondom színház…(múlt, jelen, jövő...)" szlogennel. A város főutcáján a miskolciak és az ide látogatók egész nap találkozhatnak a színészekkel, a színház dolgozóival, akik "ha azt mondom színház, te mit mondasz?" - kérdéssel járják Miskolcot. A válaszokat ezer luftballonra írják fel, amelyeket este engednek fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.