Tizenöt bemutató a miskolci teátrumban – együttműködve a Szabadtérivel

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tizenöt bemutatóval készül 192. évadára a Miskolci Nemzeti Színház, ahol a 2015/2016-os szezonban egyaránt színre kerül opera és operett, musical, komédia, mesejáték, színmű és balett – hangzott el a teátrum sajtótájékoztatóján hétfőn.

Béres Attila, a színház június végén megválasztott új igazgatója elmondta: a városi közgyűlés egyhangúlag támogatta pályázatát.

Hozzátette: Miskolcnak mindig fontos volt a színház, ezt bizonyítja az is, hogy csaknem kétszáz évvel ezelőtt a miskolci polgárok egyként döntöttek úgy, hogy magyar nyelven játszó színházat akarnak. Megjegyezte, hogy most is meg kell felelni annak az akaratnak, amelyet kétszáz évvel ezelőtt az elődök megfogalmaztak: ez egy nemzeti színház. Mint mondta: a 192. évadra egészen színes palettát kínálnak a nézőknek.

Szólt arról is, hogy a Budapesti Operettszínházzal szorosabbá fonták kapcsolatukat, ennek köszönhetően a Viktória című darabot mutatják majd be. Közölte azt is, hogy együttműködést kötöttek a Szegedi Szabadtéri Játékokkal, a jövő évben lesz a miskolciaknak egy előadása Szegeden.

Béres Attila elmondta: egy mobilcégnek köszönhetően a 35 év alatti művészek várhatóan olyan ösztöndíjra pályázhatnak, amely Miskolchoz, a Miskolci Nemzeti Színházhoz kötődik.

Szabó Máté művészeti vezető a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy a teátrumban a hamarosan kezdődő évadban arra törekednek, hogy érdekes, izgalmas, változatos bemutatókat állítsanak színre.

A premierek között lesz egyebek mellett Puccini Toscája, Csehov Ványa bácsi című színműve, a Ludas Matyi című zenés mesejáték, Arthur Miller Pillantás a hídról című színműve, Molnár Ferenc Liliomja, valamint a Zorba, a görög című musical is.

Béres Attila szólt arról is, hogy miként a miskolci közönség már megszokhatta, hogy idén is közös ünnepléssel, színes programokkal, zenével és vidámsággal várják az érdeklődőket az évadnyitó programra, amelyet szeptember 6-án rendeznek “ha azt mondom színház…(múlt, jelen, jövő…)” szlogennel.

A város főutcáján a miskolciak és az ide látogatók egész nap találkozhatnak a színészekkel, a színház dolgozóival, akik “ha azt mondom színház, te mit mondasz?” – kérdéssel járják Miskolcot. A válaszokat ezer luftballonra írják fel, amelyeket este engednek fel.

Előző sztori

Kezdődik a SZIN! + FOTÓK

Következő sztori

Novák Katalin: kiemelt kormányzati cél a tehetséggondozás