Írjon nekünk

Közélet

Színes programokkal és sztárokkal vár az őszi zsidó kulturális fesztivál

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

fesztival_sajttaj02_gs

Több mint egytucatnyi koncertet és hangversenyt, négy könyvbemutatót és ugyanennyi kiállítást kínál a XI. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember másodikától. A programsorozatot Illényi Katica koncertje nyitja, november 4-én pedig Presser Gábor és Rúzsa Magdi közös fellépésével zárul a nagyszabású kulturális rendezvény.

Kulka János, Presser Gábor, Rúzsa Magdi, Varnus Xaver, Illényi Katica és Mága Zoltán – csak néhány név azon művészek sorából, akik fellépnek a XI. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon Szegeden szeptember 2-a és november 8-a között. A nagyszabású rendezvénysorozatot beharangozó sajtótájékoztatón Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke azt hangsúlyozta, hogy a zsidó kultúra szerves része a magyar és az egyetemes kultúrának. „Ez a kultúra nemcsak hogy része, hanem megtestesítője is annak, amit a szegedi zsidóság az 1700-as évek közepétől Szegeden produkál” – fogalmazott Lednitzky. Elmondta, elsőként rendeznek zsidó-cigány emlékestet Báder Béla cigányzenekara közreműködésével a fesztivál keretében, de „Bach és Pilinszki” címmel Varnus Xaver orgonaművész koncertje is igazi zenei csemegének ígérkezik. Ezen az esten – melyen a Szolnoki Szimfonikus Zenekar működik közre – a tervek szerint Törőcsik Mari színművész is fellép.

Az új zsinagóga Mártír Emlékcsarnokában kiállítások is nyílnak, Macskássy Izolda festőművész tárlata mellett „Válasz-utak” címmel az Élet Menete kiállítás is megtekinthető lesz. Könyvbemutatókra is invitálják az érdeklődőket, Horváth Péter „ÖL – Egy sorozatgyilkos vallomásai, Störr Kapitánynak” című kötetét, Géczi József Alajos „A tiszavirágzástól Horn Gyuláig, a reformkörök élete és halála” címet viselő könyvét mutatják be. Lednitzky kiemelte, hogy november 8-án Nógrádi Gergely főkántor is ellátogat Szegedre, gyermekeknek és felnőtteknek szóló könyveivel kedvenc dallamainak kíséretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A Szegedi Zsidó Hitközség elnöke elmondta, idén is megemlékeznek Gregor Józsefre, a jubileumi, immár huszadik szegedi magyar-izraeli vacsoraest alkalmából, melyen felcsendül a „Ha én gazdag lennék” című dal is.

fesztival_sajttaj01_gs

Markovics Zsolt szegedi főrabbi a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy ha az idei Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválnak a mottója is a „Ha én gazdag lennék” című dal, úgy a közösségnek is az egyik mottója lehetne ez, hiszen mindazon programok, melyekkel várják az érdeklődőket, sok mindenben vetekszik a budapesti Zsidó Nyári Fesztivál kínálatával. „Ha gazdagságról beszélünk, akkor nemcsak a zsidó kultúra gazdagságát igyekszünk megmutatni, hanem megpróbáljuk a zsidó közösség gazdagságát is megmutatni, azokat az értékeinket, amelyek egy közösséget valójában közösséggé tesznek” – fogalmazott a szegedi főrabbi.

Kitért arra is, hogy az őszi fesztivál programját úgy próbálták összeállítani, hogy az kapcsolódjon ahhoz az őszi ünnepi sorozathoz, ami szeptemberben kezdődik, a zsidó hagyományok szerint ugyanis ebben a hónapban köszöntik az új zsinagógai esztendőt Idén szeptember 13-a estére esik az ünnep, akkor búcsúztatják el az 5775-ig zsinagógai esztendőt és beköszönt az 5776-ik. Markovics elmondta, ez az időszak mindig visszatekintés a múltra, másrészt előrelépés is, hiszen meghatározzák, hogy milyen programjaik, terveik vannak a következő zsinagógai évre. Ahogy megírtuk, várhatóan még az 5776-ik zsinagógai esztendő beköszönte előtt kóser bolt nyílik Szegeden, és tovább fogják folytatni megkezdett oktatási és kulturális programjaikat is, melyek célja a közösség építése.

A XI. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál koncertjei az új zsinagógában:

Szeptember 2. (szerda): „Gipsy Swing” – Illényi Katica és az izraeli Gitanes együttes fesztiválnyitó koncertje.
Szeptember 7. (hétfő): A Szegedi Szimfonikus Zenekar hangversenye Gyüdi Sándor vezényletével.
Szeptember 10. (csütörtök): „Szeretni bolondulási” – Szulák Andrea és zenekarának műsora.
Szeptember 20. (vasárnap): Teleki Miklós orgonaművész és Kolonits Klára operaénekes koncertje.
Szeptember 30. (vasárnap): „Filmzenék csillagai” Mága Zoltán hegedűművész és barátainak koncertje, melyen közreműködnek Malek Andrea, Tokody Ilona, László Boldizsár, Szakcsi Lakatos Béla valamint a Primarius szimfonikus zenekar.
Október 7. (szerda): „Fehér Poldi” – zsidó–cigány emlékest Báder Béla cigányzenekara. közreműködésével, prímás: ifj. Rácz Lajos.
Október 11. (vasárnap): „Bach és Pilinszky” – Varnus Xaver orgonaművész koncertje a Szolnoki Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Cser Ádám vezényletével. Az esten várhatóan Törőcsik Mari is fellép.
Október 14. (szerda): A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hangversenye, melyen közreműködik Joachim Pliquett (trombita), Arvid Gast (orgona), Fejér András (harsona).
Október 18. (vasárnap): „Budapest bámészko – legendák a múlt századból” – a Kovács Kriszta Kvintette koncertje. Fellép: Kováts Kriszta – ének, vokál; Lázár Zsigmond – billentyű és hegedű; Schneider Zoltán – gitár; Csuhai Barna Tibor – nagybőgő; Perger Guszty – ütőhangszerek.
Október 21. (szerda): Kulka János színművész előadói estje.
Október 26. (hétfő): Csanádi László orgonaművész hangversenye.
November 4. (szerda): Presser Gábor és Rózsa Magdi koncertje.

Több mint egytucatnyi koncertet és hangversenyt, négy könyvbemutatót és ugyanennyi kiállítást kínál a XI. Szegedi Őszi…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 3.

Hírzóna

Az OBH elnökéről és a médiatanács tagjairól is szavaz a T. Ház

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A képviselők tizenkilenc előterjesztésről döntenek.

Tovább olvasom

Egyetem

Együttműködik az SZTE és a Szegedi Keresztény Roma Kollégium

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A megállapodást december 12-én, csütörtökön szentesítik a Katolikus Házban.

Tovább olvasom

Hírzóna

Böjte atya tartott előadást a megyei rendőr-főkapitányságon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ökumenikus lelki napot tartottak az egyenruhásoknak.

Tovább olvasom

Aktuál