Közélet

Szent István mai üzenetéről a városi megemlékezésen + FOTÓK

Szent István mai üzenetéről a városi megemlékezésen + FOTÓK

2015. augusztus 20., csütörtök
Szent István mai üzenetéről a városi megemlékezésen + FOTÓK
varosi_unnepseg11kf

A Széchenyi tér is benépesült az államalapítás ünnepén, a megemlékezésen táncelőadást követően felhúzták a nemzeti lobogót, majd Szabó Sándor mondott beszédet, az új kenyeret pedig Kondé Lajos szentelte meg.

A Városháza előtt indult a szegedi önkormányzati ünnepség, a Pavane táncegyüttes bevezető előadása után a Himnusz hangjaira fölvonták a magyar zászlót.

Szent István

és

Gizella

szobránál

Pataki Ferenc Reményik Sándor

Mindennapi kenyér című versét szavalta el, majd

Szabó Sándor

szocialista országgyűlési képviselő ragadta magához a szót. A politikus újból példáját adta annak, hogy a baloldal nehézkesen értelmezi a történelmi forrásokat, államalapító királyunk fiához intézett intelmeiből olyan üzenetet sikerült kiolvasnia, amire aligha gondolhatott Szent István, hiszen a fejlett gazdasági és harcászati ismereteket hazánkba exportáló nyugat-európai telepesek közelről sem tartoznak egy kategóriába a napjainkban zöldhatáron átszökő migránsokkal. Szabó Sándor kitért arra, hogy nincs élet ott, ahol a többség visszaél hatalmával, ahol a gőg, az arrogancia nagyobb hangsúllyal bír (lásd szegedi szocialista városvezetés?), mint az érdemi párbeszéd. Kiemelte államalapító királyunk sorsfordító szerepét, azt a teljesítményt, hogy államot szervezett az addig kalandozó magyarok feje fölé, horgonyt vetve őseink számára egy nagyobb közösségben, Európában. "A sorsfordítás lehetősége megvan, de az nem csak megtörténik - tennünk is kell érte" - fogalmazott a politikus.

Kondé Lajos

, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöke áldotta meg az új kenyeret, a plébános szerint az új kenyérben "látjuk a teremtő erőt, látjuk az életet, amely kicsírázik, szárba szökken és termést hoz.” Szabó Sándor

Nagy Sándor

alpolgármesterrel és

Mózes Ervin

címzetes főjegyzővel közösen Szeged nevében megkoszorúzta Szent István és Gizella szobrát, majd a Tápai Hagyományőrző Együttes helyezte el búzakoszorúját. A Szózat eléneklése után a Pavane táncegyüttes adott ismét rövid műsort, majd megszegték a kenyeret.

Szent István intelmeit boncolgatták a Széchenyi téren.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=560914

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 20.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.