Bulvár

Megkezdték őszi vándorútjukat a fehér gólyák

Megkezdték őszi vándorútjukat a fehér gólyák

2015. augusztus 4., kedd
Megkezdték őszi vándorútjukat a fehér gólyák
golya02_gs

Szokatlanul korán indult meg idén a madárvonulás: a GPS-GSM jeladóval ellátott fiatal fehér gólyák (Ciconia ciconia) közül a Garam névre keresztelt madár már Bulgáriában jár, a napokban pedig más példányok is megkezdték vándorútjukat – tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkoordinátora az MTI-t kedden.

Papp Ferenc

elmondta, hogy bár sok fészekből még ki sem repültek a késői kelésű fehér gólyafiókák, egyes fiatal madarak már meg is kezdték az őszi vonulást. "A fiatal madarakat Afrika felé az úgynevezett kajtár gólyák vezetik. Azokat a fiatal példányokat hívjuk így, amelyek második, harmadik vagy negyedik évesek, de költésbe még nem kezdtek" – mondta a szakember. Hozzátette: az MME munkatársai idén négy fiókát láttak el GPS-GSM adóval, ezek segítségével nyomon követhető a gólyák útja Afrikába. Elsőkén a Nógrád megyei Ipolyvecén jelölték meg a Garam nevű fiókát, amely korán ki is repült, majd július 30-án már megkezdte a vonulást. Előtte a Garam folyó mentén töltött másfél hetet, majd a vonulás első napján a szlovákiai Koszorús (Kosorín) falutól Nagykáta külterületéig repült csapatával, 175 kilométert megtéve. A madár innen a Bánáton keresztül folytatta útját, pillanatnyilag az Al-Duna mellett, Bulgáriában van. A Cseresznye nevű fehér gólya augusztus 3-án indult el dél felé. Ez a madár Mór város egyetlen gólyafészkében bújt ki a tojásból. Az itteni fiókák jelölését a Móri-árok Természeti Öröksége Alapítvány szervezte meg, Cseresznye jeladójának költsége adakozásból gyűlt össze. A madár első vonulási napján 90 kilométert tett meg, a Sárvíz-völgyét követve jutott el a Duna mellé, Solt térségében állt meg – közölte a programkoordinátor. A másik két jeladós fiatal madár, Bátony és Rimóc egyelőre a fészek közelében tartózkodik, de mind többet kóborolnak, valószínűleg rövidesen ők is útra kelnek. "Az idei, száraz periódusokkal teli év nem kedvez a gólyáknak, így hamarosan minden, már felkészült fiatal nekivág a nagy útnak" - fogalmazott Papp Ferenc. A fehér gólyák – más nagy testű madarakhoz hasonlóan – nem vállalkoznak a Földközi-tenger átrepülésére. A németországi Weser folyótól keletre fészkelők a Boszporusz környékén gyülekeznek, itt hagyják el Európát, majd Anatóliát keresztezve, a Közel-Kelet partvidékét követve érik el a Nílus-völgyét. Innen dél felé folytatják útjukat: a jeladóknak köszönhetően az elmúlt két évben bebizonyosodott, hogy a madarak egy része a Száhel-övezetben telel, Szudánban és a Csád-tó vidékén. A Dél-Afrikáig vezető útvonalakat és a telelőterületeket már több mint száz éve ismerik a kutatók. A jeladós madarak vonulási útvonalai

ITT

követhetők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.