Lenner Áron Márk: az export jobban bővül idén a GDP-nél

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az év egészében az export jobban fog bővülni a gazdasági növekedésnél, és ez húzza magával a bruttó hazai termék (GDP) növekedését – mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán kedd este.

A gazdasági növekedéshez hozzájárul a belső fogyasztás emelkedése is – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Jelezte: ez azonban az import növekedésével jár, a lakosság ugyanis elsősorban háztartási gépeket, gépjárműveket és elektronikai eszközöket vásárol nagyobb mennyiségben.

Lenner Áron Márk kitért arra, hogy az év első öt hónapjában a kivitel és a behozatal különbsége 3,5 milliárd eurót tett ki az export javára.

Az export közel egynegyedét a gépjárművek adták. A magyar áruk legnagyobb felvevője Németország – annak is két déli tartománya -, majd pedig Ausztria következik a sorban.

A helyettes államtitkár szerint az export további növekedéséhez az szükséges, hogy a kkv-szektor is növelje a kivitelt.

Ebben a szférában már most vannak külpiacokon elhelyezhető termékek, de a kisebb cégek nem rendelkeznek elég piaci információval – mondta, hozzátéve: ebben segítséget kapnak például az Eximbanktól.

Előző sztori

Vizes vb - Kikapott a negyeddöntőben a magyar férfi vízilabda-válogatott (FRISSÍTVE)

Default thumbnail
Következő sztori

Duray: az átlag feletti teljesítményeknél kezdődik a történelem

Legutóbbi hasonló cikkek