Gazdaság

Lenner Áron Márk: az export jobban bővül idén a GDP-nél

Lenner Áron Márk: az export jobban bővül idén a GDP-nél

2015. augusztus 4., kedd
Lenner Áron Márk: az export jobban bővül idén a GDP-nél

Az év egészében az export jobban fog bővülni a gazdasági növekedésnél, és ez húzza magával a bruttó hazai termék (GDP) növekedését - mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán kedd este.

A gazdasági növekedéshez hozzájárul a belső fogyasztás emelkedése is - tette hozzá a helyettes államtitkár. Jelezte: ez azonban az import növekedésével jár, a lakosság ugyanis elsősorban háztartási gépeket, gépjárműveket és elektronikai eszközöket vásárol nagyobb mennyiségben.

Lenner Áron Márk

kitért arra, hogy az év első öt hónapjában a kivitel és a behozatal különbsége 3,5 milliárd eurót tett ki az export javára. Az export közel egynegyedét a gépjárművek adták. A magyar áruk legnagyobb felvevője Németország - annak is két déli tartománya -, majd pedig Ausztria következik a sorban. A helyettes államtitkár szerint az export további növekedéséhez az szükséges, hogy a kkv-szektor is növelje a kivitelt. Ebben a szférában már most vannak külpiacokon elhelyezhető termékek, de a kisebb cégek nem rendelkeznek elég piaci információval - mondta, hozzátéve: ebben segítséget kapnak például az Eximbanktól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.