Vasárnapra kész a GYODA. Gyümölccsel köszönték meg a gazdák a kerítésépítők munkáját + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

hatarzar27kf

Dinnyét, körtét, almát és nektarint küldtek az ország 15 településéről a gazdák. Nemcsak a katonáknak, hanem a közfoglalkoztatottaknak is jut belőle. A Tiszasziget és Ásotthalom közötti határszakaszon a gyorstelepítésű drótakadály kétharmada kész, az ideiglenes biztonsági határzárat is időben befejezik.

„Tizenöt településről, többek között Lajoskomáromból, Mátészalkáról, Mándokról, Medgyesegyházáról, Makóról, Röszkéről, Zsombóról, Újkígyósról, Hódmezővásárhelyről küldtek gyümölcsöt – nyilatkozta Acsay Lajos, a Vitaricum alapító tulajdonosa a Mini Hungary Park kezdeményezéséről. „Így kívánnak hozzájárulni az őket is védő kerítés építéséhez a gazdák, illetve egyben köszönetüket is kinyilvánítani. Óráról órára nőtt a mennyiség, amit felajánlottak. Kezdetben 250 kiló dinnyéről volt szó, ebből végül 1000 kiló görögdinnye, 200 kiló alma, 200 kiló nyári körte és 65 kiló nektarint lett, ennek piaci ára 250-300 ezer forint közötti. Ez nem egyszeri alkalom, bízunk benne, hogy tudjuk folytatni, a felsoroltakon kívül már ígértek a gazdák vöröshagymát, burgonyát, paprikát is” – beszélt az adományozásról és későbbi terveikről Acsay Lajos.

„A gazdaságom a határtól 800 méterre fekszik, burgonyatermesztéssel foglalkozom. Saját bőrömön érzem a migránskérdés összes problémáját, régóta küzdök, hogy valami történjen. Kora tavasszal a fóliámon keresztül vándoroltak, ekkor ért anyagi kár, most már derékig ér a burgonya szára, így kikerülik. Nyáron a gyümölcsösekben okoznak kárt, de ma már ott tartunk, hogy beugranak a kerítésen, verik az ajtót, lefekszenek az úton – panaszolta Varga Ferenc mórahalmi őstermelő. „Örülök a VITARICUM kezdeményezésének, annak, hogy a gazdák összefognak, akkor is, ha nem a határ közelében élnek. Fontos, hogy tiszteletünket fejezzük ki az itt dolgozók iránt, magam burgonyát fogok felajánlani, amiből gulyás készül” – tette hozzá a gazda.

„Örülök ennek a felajánlásnak és megtisztelve érezzük magunkat, hogy megbecsülik a magyar katonák és a velük dolgozók munkáját” – nyilatkozta Bátor Ferenc alezredes, aki az Ásotthalom és Tiszasziget közötti szakaszért felelős parancsnok. Ő vette át a zsombói VITARICUM képviselőjétől, Acsay Lajostól és Farkas László Róberttől, a Mini Hungary Park kulturális menedzserétől a gyümölcsöket, majd a katonák és a közfoglalkoztatottak nevében megköszönte a felajánlást. Az itt dolgozó csoportok ma, a távolabb munkálkodók holnap kapják meg a gazdák felajánlásait.
hatarzar14kf
„Vasárnapra befejezzük a gyorstelepítésű drótakadály, röviden GYODA építését, s már csak a főkerítés építése marad, amellyel augusztus végére végzünk. Katonák közül közel kétszáz fő dolgozik, közfoglalkoztatottak száma változó 40 és 50 fő közötti. A Honvédség tagjai reggel 7-től este 7-ig, a közfoglalkoztatottak két váltásban 6:30-6:45-től 18:45-ig dolgoznak. Összesen hat munkacsoport dolgozik” – mondta el Bátor Ferenc az általa vezetett, Ásotthalom és Tiszasziget közötti 70 km-es szakasz építési munkálatairól. Megtudtuk, komoly sérülések még nem történtek, kapnak védőkesztyűt, illetve úgy tapasztaltuk, hogy honvédségi nadrágot és szürke pólót is a közfoglalkoztatottak. A kerítésépítőnek kiemelt norma jár, ami nagyobb adag, kalóriadús ételt jelent. Bátor Ferenc tájékoztatása szerint a Honvédség gépjárműi mellett a HM EI Zrt. és bérelt civil eszközök segítségével minden rendelkezésre áll a határzár építéséhez.

„Az ideiglenes biztonsági határzárat már közelítették meg illegális migránsok. Amennyiben megközelítik a kerítést, ugyanúgy bejelentési kötelezettségünk van, mint más állampolgárnak, a rendőrség szakemberei járnak el velük szemben” – nyilatkozta portálunknak az alezredes.

no images were found

Dinnyét, körtét, almát és nektarint küldtek az ország 15 településéről a gazdák, így megköszönve a kerítésépítők munkáját – részletek fotókkal ITT: http://szegedma.hu/?p=558978

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 11.

Előző sztori

Vasárnap éjfélig meghosszabbították a hőségriadót

Következő sztori

Ismét lesz Tisza-átúszás augusztus 20-án