Kerámiaedények a közműárokból – öt helyszínen dolgoznak a Tornyai-múzeum régészei

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

bronzkori_edenyek_hodmezovasarhely

Egy tíz edényből álló késő bronzkori kerámiaegyüttes került elő nemrégiben a kishomoki csatornázás során Hódmezővásárhelyen, a Szőlőhalmi lelőhelyen. A hónap elején feltárt edények mellett számos értékes lelettel gazdagodott a Tornyai János Múzeum régészeti gyűjteménye az elmúlt hónapokban, a város környékén végzett különböző régészeti feltárások során.

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum régészei valamennyi, a város közigazgatási területén folyó nagyobb volumenű beruházásnál jelen vannak és végeznek különböző régészeti munkákat. A 47-es főút Vásárhely és Kakasszék közötti szakaszán, mind a kerekpárút építés mind a négysávosítás során megelőző feltárásokat, illetve régészeti megfigyelést végeznek. Székkutas csatornázása és a szennyvíztelep építése során több alakalommal kerültek elő szórvány régészeti leletek, de feltárásra is sor került; ez utóbbi egy római kori szarmata temetőt, valamint egy Árpád-kori települést is érintett.

A kishomoki szennyvízcsatornázás során több esetben bukkantak elő szórvány, szarmata és középkori cserepek. A megfigyelést végző régészeknek sokáig úgy tűnt, hogy a legjelentősebb régészeti terület, a Kishomok, Szőlőhalom lelőhely elpusztult. Július utolsó napjaiban azonban a legnagyobb meglepetésre egy 40 cm széles árokban egy 10 edényből álló késő bronzkori leletegyüttes tűnt fel. A zömében kis ivóedényekből és bögrékből álló anyag szemléletes példa arra, hogy kis területen végzett megfigyelések során is előkerülhetnek nagy jelentőséggel bíró leletek.

Előző sztori

Csepreghy: Magyarország az őszre teljesen lehívja az előző ciklus uniós forrásait

Következő sztori

Latorcai: államilag finanszírozott továbbképzésen tanulhatnak a holokausztról a pedagógusok