Sport

Kajak-kenu: itthon és külföldön is sikeres Kopasz Bálint

Kajak-kenu: itthon és külföldön is sikeres Kopasz Bálint

2015. augusztus 5., szerda
Kajak-kenu: itthon és külföldön is sikeres Kopasz Bálint
kopasz_balint01

A portugáliai montemor-o-velhói ifjúsági és U23-as világbajnokságon K1-1000 méteren aranyérmet, míg négyesben ugyanezen távon bronzot szerzett az Algyő SK kajakosa, Kopasz Bálint, aki jövőre megismételné teljesítményét.

Remekül sikerült a portugáliai világbajnokság az algyői

Kopasz Bálint

számára: a 17 éves sportoló a rangsorolón és a válogatókon is megnyerte a K1-1000 métert, majd Montemor-o-Velhóban is meg tudta ismételni teljesítményét, és azt követően, hogy 200 méterrel a cél előtt még hátrányban volt, jelentős előnnyel futott be elsőként a verseny végén. A világbajnoki cím mellett a négyessel még egy bronzot is hazahozott Portugáliából Kopasz Bálint, a hétvégén pedig két magyar bajnoki címet szerzett Szolnokon, ahol szintén K1-1000 méteren, valamint K1-4000 méteren sem talált legyőzőre. „Nagyon sokat dolgoztam, ennek pedig meglett az eredménye, nagyon örültem, hogy sikerült nyernem. A világbajnokság számított a legnagyobb versenynek, eleinte nem is számoltam azzal, hogy itt nyerni tudok, az első hat hely valamelyikével terveztem, de végül ez bőven sikerült. Ez egy taktika a részemről, amit gyakorlunk is az edzéseken, erős utazó tempóban mentem, és megnyomtam az utolsó kétszáz méteren ami maradt bennem, ott a maximumot kiadtam” – mondta el portálunknak Kopasz Bálint aki hozzátette, mindkét távon jól érzi magát, így az ezer és a négyezer méteres versenyeket is kedveli. A fárasztó megmérettetések után most egy kis pihenés következik majd Kopasz Bálint számára, három hetes szünet után viszont újból az evezés játszhatja a főszerepet a fiatal kajakos életében, hiszen szeptember 23.-26. között egy szlovákiai maraton versenyen vesz részt a tervek szerint a szezon hátralévő részében. „Szeretnék jövőre is jó eredményt elérni, megvédeni a címemet. Jövőre érettségizem, így most jobban rá szeretnék állni a tanulásra, főleg a nyelvekre, mert az nagyon fontos” – tért ki a következő szezonban rá váró feladatokra az algyői világbajnok kajakos.

Tudatos munka eredménye volt

Kopasz Bálint edzője egyben édesanyja,

Demeter Irén

a kiváló eredményekkel kapcsolatban elmondta: így is készültek, mert tudatosan így építette fel Bálint karrierjét, hogy az utolsó éves ifiként érjen fel a csúcsra. „Tudatos munka volt, de persze jók voltak az alapok is, hiszen tavaly Európa bajnokságon Párizsban hatodik lett ezer méteren. Év végén az Európai Reménységek Versenyét korosztályában megnyerte, így indultunk neki ennek az évnek. Óriási öröm, hogy első lett, mert a cél az volt, hogy kijussunk a világbajnokságra, és olimpiai pontszerzők legyünk, azaz végezzünk az első hat hely valamelyikén. Hát ezt nagy örömünkre túlszárnyalta Bálint” – fogalmazott a portugáliai világbajnoksággal kapcsolatban Demeter Irén. Kopasz Bálint felkészülése nyugodtan zajlott, az algyői gáton és konditeremben zajlottak a szárazföldi edzések, a korábbiakhoz képest pedig tanmedence és ergo nélkül készült az algyői kajakos. „Viszont kiváló körülmények között készülhettünk Hódmezővásárhelyen az uszodában, az csodálatosan jó lehetőség volt. Tavasszal nagy meglepetésemre a szövetség is támogatta Bálint sevillai edzőtáborát, ahol Magyarország legjobb fiataljai és a felnőtt válogatott egy része volt jelen, ott is jó formát mutatott. Összességében adottak voltak a feltételek ahhoz, hogy jó eredményt érjen el” – tért ki az idei évre való felkészülésre Bálint edzője, Demeter Irén. Kopasz Bálint magyar bajnokként indulhatna a maraton világbajnokságon, de ezt a versenyt nem szeretné az algyői kajakos, így most egy tudatos pihenés következik a programban. „Egy ilyen év után fontos a regeneráció, a pihenés, hogy jövőre neki tudjunk vágni a szezonnak, ahol reméljük, hasonlóan sikeres lesz. Bár nem lesz könnyű, hiszen már a felnőttek, az U23-asok között kell versenyeznie. De hála istennek, Bálint idén is már felnőtt időket evez, illetve ötezer méteren a felnőtt válogatón hatodik helyen végzett, ami nagy meglepetés volt a szövetségnek is, és nekem is. Célunk, hogy megfelelő pihenő után tudjunk nekiugrani a következő szezonnak” – nyilatkozta Kopasz Bálint edzője, édesanyja.

Remekül sikerült a portugáliai világbajnokság az Algyő SK kajakosa, Kopasz Bálint számára - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=557733

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 5.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.