Közélet

Hatékonyabbá lehet tenni a külhoni közösségépítést

Hatékonyabbá lehet tenni a külhoni közösségépítést

2015. augusztus 20., csütörtök
Hatékonyabbá lehet tenni a külhoni közösségépítést

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet a magyar állammal és külhoni magyar pártokkal együtt bízik abban, hogy egyre hatékonyabbá lehet tenni a külhoni közösségépítést - mondta Kántor Zoltán, a kutatóintézet igazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorfolyamában, a magyar államalapítás ünnepén.

Az igazgató elmondta, Magyarország 1990 óta, de 2010 óta még intenzívebben támogatja a külhoni magyar közösségépítési folyamatokat. Lépéseket tettek oktatási lehetőségeik kiterjesztésére, annak minőségének emelésére, továbbá munkahelyi elhelyezkedésük elősegítése érdekében. Emellett a magyar kormány a nemzetközi porondon a külhoni magyar pártokkal együttműködve folyamatosan azon dolgozik, hogy több jogot és lehetőséget biztosítsanak a külhoni magyarság számára - jelezte.

Kántor Zoltán

kiemelte: 2011-ben a nemzetpolitikai államtitkárság is azzal a céllal hozta létre kutatóintézetüket, hogy egyfajta tudományos hátteret biztosítsanak a nemzetépítésnek. Az intézet számos konferenciát szervez, folyóiratot adnak ki magyar és angol nyelven, melyekben többek között oktatásról, nyelvhasználatról szóló kutatásokat ismertetnek, választásokat elemeznek, de rávilágítanak az egyes országok kisebbségellenes lépéseire is - ismertette az igazgató. Terveikről szólva beszélt arról, hogy egy olyan előterjesztésen is dolgozik az intézet, hogy miként lehetne a külhoni magyarok gyermekvállalását ösztönözni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.