Bulvár

Három kontinensről közel 700 magyar cserkész érkezetett a New York állambeli Jubileumi Nagytáborba

Három kontinensről közel 700 magyar cserkész érkezetett a New York állambeli Jubileumi Nagytáborba

2015. augusztus 7., péntek
Három kontinensről közel 700 magyar cserkész érkezetett a New York állambeli Jubileumi Nagytáborba

Három kontinensről közel hétszáz magyar cserkész érkezett az ötévente megrendezett Jubileumi Nagytáborba a New York állambeli Fillmore Sík Sándor Cserkészparkjába - tájékoztatta közleményében az MTI-t Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ).

Az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Argentína, Brazília, Ausztria, Németország, Svédország, valamint a Kárpát-medence - Kárpátalja, Erdély, Felvidék, Vajdaság és Magyarország - magyar cserkészszervezeteinek képviselői augusztus 5. és 16. között táboroznak a fillmore-i Sík Sándor Cserkészparkban. "Felemelő és egyben megható azt látni amikor magyar cserkészek, akiket tengerek választanak el egymástól, itt Fillmore-ban egymás nyakába borulnak a hosszú út végén" - jelentette ki Szentkirályi Endre, a jubileumi tábor parancsnoka. "Ezeket a gyerekeket a magyar nyelv és a cserkészet szeretete egy életre köti össze" - tette hozzá. Az idei összejövetel két fontos jubileum jegyében zajlik: az 1910-ben megalapított magyar cserkészet fennállásának 105., illetve a kommunista kormány által betiltott szövetség külföldi újjáalakulásának 70. évfordulójáéban. A cserkészek játékok és vetélkedők formájában ismerkednek a magyar hagyományokkal miközben cserkésztudásukat is gyakorolják a vadonban. A tábor keretmeséje Mikszáth Kálmán A két koldusdiák című regénye. A cserkészpark nagyrétjén létrehozták a Sárospataki vásártér mását, a maga kézműves műhelyeivel, üzleteivel, hivatalaival, kápolnájával, a hadnagyok székhelyével, a haranggal, a fő- és kiskapuval és egy szökőkúttal. A táborzáró hétvégén óriási "lakodalmat" is rendeznek, ezer cserkész és vendég részvételével, élő népzenével és táncmulatsággal. A táborlakók tanulmányozzák a hagyományos népi esküvői szokásokat, a Magyarországról meghívott Nógrád Táncegyüttes 13 tagjának közreműködésével. Az érdeklődők az összejövetel eseményeit a

www.jubitabor.org

illetve a Facebook és a Rákóczi Rádió adásain keresztül követhetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.