Közélet

A jószomszédi iszony alapja mindig a kóbor macskák etetése

A jószomszédi iszony alapja mindig a kóbor macskák etetése

2015. augusztus 10., hétfő
A jószomszédi iszony alapja mindig a kóbor macskák etetése
kobor_macska

A szomszédok nem tolerálják, ha valaki a lakóközösségből kóbor állatokat édesget magához. Addig eteti, itatja őket, míg a négylábúak végleg odaszoknak, esetleg házikókat is barkácsol nekik a közeli bokrok alatt. Budapest egyik kerületében alsó hangon akár 50 ezer forintra is büntetik azt, aki ellát egy kóbor állatot, de mi a helyzet Szegeden? És hőségriadó idején?

„Több állat is kószál ezen a környéken, valaki házikókat épített nekik a közeli bokrokban. Nem tudom ki lehetett, de jó látni, hogy annak ellenére is foglalkozik a kóbor cicákkal, hogy nem tudja befogadni őket. Merthogy minden nap friss víz és száraz táp van a tálkájukban” – mondta kérdésünkre a Retek utcai tízemeletesek egyikében élő fiatal lány, aki kérte, nevét inkább ne írjuk le, nehogy magára haragítsa a szomszédokat. A Retek utca és a Bite Pál utca sarkán néhány éve apró menedékhelyet építettek a kóbor cicusoknak, jól elrejtve a házikókat a bokrok sűrűjében. A környékbeli kutyasétáltatók ismerik a macskatanyát, ezért aki nem akarja háborgatni a cicák nyugalmát, inkább elkerüli őket, nem engedi a közelükbe kutyáját. Az egész közösség életét képes megmérgezni, ha egy állatbarát lakó magához édesgeti a kóbor állatokat. Problémák adódtak már ebből a Szentháromság utcában is, a szerkesztőségünk melletti zsákutcában ugyanis egy idős hölgy szoktatta magához az állatokat, bosszúságot okozva ezzel a többi lakónak. A macskák a gyerekek homokozóját használják alomnak, tappancsaikkal összemocskolják a parkoló autók motorháztetejét, a kandúrok pedig rendre a bicikligumikon hagyják a felségterületük határát jelző vizeletjeleiket. Jelenleg is legalább öt beteg, elcsigázott macskáról gondoskodik az idős hölgy, nem törődve a szomszédok szidalmával.

Alig néhány hete, hogy Újpesten komoly bajba került Erdész Józsefné, amiért enni adott egy kóbor macskának. A IV. kerültben ugyanis rendelet tiltja a közterületeken állatok etetését, amiért akár 50 ezertől 500 ezer forintig terjedő büntetést is kaphat - írta a Népszabadság.

A szokatlanul szigorú helyi rendelet a mi érdeklődésünket is felkeltette, ezért

Ácsné Gunda Judittól

, az Igazgatási és Építési Iroda vezetőjétől megérdeklődtük, Szegeden kell-e hasonló büntetésről tartania annak, aki utcai állatokon segít. „Van egy önkormányzati rendeletünk az állatok tartásáról (ez a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének 30/2012. (X.01.) önkormányzati rendelete – a szerk.), melynek egy rövid fejezete a kóbor állatokra vonatkozó szabályokról szól. A kóbor állatokra vonatkozó rendelkezés azt tartalmazza, hogy a gyepmesternek lehet felajánlani az állatokat és az ő feladata, hogy a Gyepmesteri Telepen tartsa őket. Kóbor állat etetésére és itatására vonatkozó rendeletünk viszont nincsen.” A Tisza-parti városban tehát nem büntetnek a kóbor állatok etetéséért és itatásáért, így csak a lakóközösségen múlik, hogyan tudnak dűlőre jutni, hogy a jószomszédi viszony ne alakuljon át jószomszédi iszonnyá. Hiszen a szegedi rendeletben is az áll: „Minden állattartó köteles gondoskodni arról, hogy az állattartás következtében mások jogai sérelmet ne szenvedjenek”.

A hőségben ne feledkezzünk meg az állatok fokozott itatásáról, hiszen a kánikula az emlősök, a madarak, a hüllők, a kétéltűek és a rovarok számára is nehéz időszak. Ezért az elkövetkező napokban lehetőleg minél több helyen: kertekben, tornácokon, ablakpárkányokon, erkélyeken, parkokban itassuk az állatokat! - hívta fel figyelmünket közleményben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Budapest egyik kerületében alsó hangon akár 50 ezer forintra is büntetik azt, aki ellát egy kóbor állatot, de mi a helyzet Szegeden?KLIKK: http://szegedma.hu/?p=558666

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 9.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.