Varázslatos Afrika augusztus 15-én a Szegedi Vadasparkban

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tojasvadaszat19kf

Augusztus 15-én, szombaton igazi afrikai hangulattal és izgalmakkal várják a látogatókat a Szegedi Vadasparkban – adta hírül az intézmény közleményében, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

Augusztusban két nagy rendezvénnyel is várjuk a látogatóinkat. Az utolsó pénteki napon, augusztus 28-án újra részt veszünk az országos Állatkerten éjszakája elnevezésű programban. Augusztus 15-én talán egy még izgalmasabb és újszerűbb programot kínálunk, amelyben Afro Productions Team lesz segítségünkre, valamint vendégül látjuk a Móra Ferenc Múzeumot is, a „Csak a jó meleg Afrika” című kiállításuk apropóján. Sőt, a múzeummal egy érdekes közös akciót is hirdettünk, amely reméljük sokakat csábít majd a kiállítás és a Vadaspark együttes meglátogatására. Ígérjük, érdemes lesz!

A Vadaspark afrikai állatgyűjteménye különösen „erősnek” számít, a fajok között ritkaságokkal éppúgy találkozhatunk, mint a közönség kedvenc szurikátákkal, pápaszemes pingvinekkel és zsiráfokkal. Nem véletlen, hogy a nyár egyik nagyszabású rendezvényének témájául Afrikát választottuk. Annyiban lesz újszerű a program, hogy nemcsak állatokkal, hanem az afrikai kultúrával is megismerkedhetnek azok, akik aznap a Vadaspark meglátogatása mellett döntenek. Az Afro Productions Team nemcsak gyereknek szóló előadással, hanem játszóházzal is kedveskedik a látogatóknak: zulu gyöngyfűzéssel, csörgő hangszer és maszk készítéssel, afro hajfonással.

A nap folyamán látványetetésekkel, állatsimogatás lehetőségével mutatjuk be, a szokásosnál is nagyobb hangsúllyal kiemelve az afrikai kontinens állatvilágát. Emellett vendégül látjuk a Móra Ferenc Múzeumot is, az augusztus 7-én induló, a „Csak a Jó Meleg Afrika” című kiállításuk kapcsán. A játékos feladatok megoldói, ahogy eddig is, ajándékot is nyerhetnek, emlékül a vadasparki látogatásra.

Szafariautóval a Vadasparkba!

A Móra Ferenc Múzeum és a Szegedi Vadaspark nemcsak az augusztus 15-én tartandó Varázslatos Afrika című rendezvényen működik együtt, hanem a „Csak a jó meleg Afrika” kiállítás kapcsán egy egyedi programot is kínál: a kiállítás meglátogatói szafariautón utazva, kedvezménnyel kereshetik fel a Vadasparkot, ahol az afrikai vadvilág felfedezése mellett még zsiráfetetésen is részt vehetnek!

szafariauto

Maga az augusztus 7-én, 15.00-kor nyíló kiállítás is érdekesnek ígérkezik. A nagy magyar utazók és vadászok (Almásy László, Kittenberger Kálmán, Magyar László, Széchenyi Zsigmond és Teleki Sámuel) életének és munkásságának bemutatása mellett az afrikai vadvilágra, növényekre és az etnográfiára is betekintést kaphatnak a látogatók. Mindezt egészítheti az élő állatok megtekintése a Vadasparkban, beleértve a sok különleges afrikai állatot is.

A két intézmény közötti kapcsolatot pedig az afrikai szavannák klasszikus terepjárója, egy szafari mintázatúra festett Land Rover biztosítja, pontosabban utaztatja azokat, akik gyorsan el akarnak jutni a Vadasparkba (majd onnan vissza). A szafarin résztvevőknek a Vadaspark nemcsak kedvezményes jegyet, hanem egy felejthetetlen élményt is kínál: augusztus 8-tól minden nap 14.20-kor az etetésükkel közvetlen kapcsolatban lehet kerülni Thaboval, Luke-kal és Thabo Juniorral, a három szegedi zsiráffal.

Bízunk benne, sokan fognak élni a szegedi Afrika-szafari lehetőségével! Jelentkezni a Móra Ferenc Múzeum pénztáránál lehet.

Az oroszlánok örültek a zebrának

A legutóbbi esti programunkon érdekes kísérlet szemtanúi lehettek a látogatók: először kínáltunk műzebrát az oroszlánjainknak. Az oroszlánok hamar felfedezték az új látogatójukat, és nem sokat teketóriáztak, menten elindult a vadászat! A zebrát gyorsan lebirkózták, és utána szinte darabokra marcangolták a modellt, amit természetesen olyan anyagokból állítottunk össze, amely nem jelent veszélyt a ragadozókra, sőt, még húst is rejtettünk el benne.

muzebra

Sokan kérdezik tőlünk, miért nem adunk élő állatokat a ragadozóinknak. Erre nemcsak azért nem vállalkozunk, mert az állatvédelmi törvény nem engedi, hanem, mert nem is tartjuk etikusnak: a természetben a zsákmányállatoknak nagy az esélye a megmenekülésre, egy zárt kifutóban azonban ez szinte a nullával egyenlő. Azonban, igyekszünk a nagyragadozóinknak is szórakozást, esetleg a vadászat élményét nyújtani úgy, hogy megnehezítjük a húshoz való hozzáférést. A műzebra készítése – amellett, hogy látványos a látogatóink számára is – ezt a célt szolgálja elsősorban. Érdekes volt látni, hogy Timba, a hím oroszlán több időt töltött a zebra marcangolásával, mint amikor egy nagydarab csontos húst kötöttünk ki számára. Tehát élvezte az akciódús lakomát, ami pozitív visszajelzés számunkra, és okot ad az ismétlésre. Vagyis a műzebrát feltámasztjuk, majd újra felkínáljuk az afrikai csúcsragadozóknak a legközelebbi éjszakai túrán, augusztus 28-án.

Előző sztori

Kosárlabda: alakul a Szedeák kerete

Következő sztori

Háromnapos önfeledt szórakozást ígér a Szegedi Motoros Fesztivál