Közélet

Tíz ország, köztük Magyarország támogatja a márkasemleges cigarettásdoboz bevezetését

Tíz ország, köztük Magyarország támogatja a márkasemleges cigarettásdoboz bevezetését

2015. július 20., hétfő
Tíz ország, köztük Magyarország támogatja a márkasemleges cigarettásdoboz bevezetését

Tíz állam, köztük Magyarország hétfőn Párizsban megállapodtak, hogy aktív szerepet vállalnak a márkasemleges cigarettacsomagok népszerűsítésében.

Marison Touraine

francia egészségügyi miniszter kezdeményezésében Franciaországon és Magyarországon kívül a Dél-afrikai Köztársaság, Ausztrália, Írország, Norvégia, Új-Zéland, Nagy-Britannia, Svédország és Uruguay vesz részt. "Valamennyien vállalták, hogy részt vesznek a márkasemleges cigarettacsomagok népszerűsítésében" – mondta Marisol Touraine. Egyes országok már elfogadták a vonatkozó jogszabályt, illetve most van folyamatban az elfogadása, mások pedig hivatalos kötelezettségvállalás nélkül vesznek részt a kezdeményezésben. A márkasemleges csomagolással a dohányzás népszerűségét kívánják csökkenteni, elsősorban a fiatalok és a nők körében. Ezeken a dobozokon nincsen logó, egységes a külsejük, ugyanolyan színűek, méretűek és egyforma tipográfiával készülnek. Az egyetlen különbség a kisbetűvel feltüntetett márkanév. A doboz felületének nagy részét a dohányzás ártalmaira figyelmeztető képek és szövegek foglalják el. Magyarországot

Sonkodi Balázs

, a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkára, valamint

Beneda Attila

, az EMMI egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára képviselte a tanácskozáson. Sonkodi Balázs az MTI kérdésére elmondta: a jelentős médiaérdeklődés mellett tartott tanácskozáson Magyarországnak kiemelt szerep jutott. Az államtitkár bemutatta a résztvevőknek mindazokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország az elmúlt öt évben a dohányzás visszaszorítása érdekében tett. Nemcsak a trafiktörvényt említette, de a dohányzás betiltását a munkahelyeken, éttermekben, tömegközlekedési eszközök megállóiban, valamint a játszótereken és közvetlen környezetükben. Sonkodi a résztvevők támogatását kérte Magyarország azon küzdelmeihez is, amelyeket a közelmúltban elfogadott intézkedések, így a dohánytermékeket sújtó egészségügyi hozzájárulás bevezetése miatt az Európai Bizottsággal folytat. Az államtitkár tájékoztatta a konferencián résztvevő minisztereket arról, hogy Magyarország már 2016 májusától bevezetni tervezi a cigarettákra vonatkozó egységes csomagolást, és további intézkedéseket is fontolgat annak érdekében, hogy Magyarország továbbra is úttörő szerepet játsszon a dohányiparral szembeni harcában. A résztvevők közös nyilatkozatot is elfogadtak, amelyben egyrészt további közös kezdeményezéseket ígértek, másrészt alapvető célnak tekintették, hogy minél több ország vezesse be lehetőleg minél hamarabb a dohánytermékek egységes csomagolására vonatkozó előírásokat. A francia dohányzásellenes kezdeményezést támogatja az Egészségügyi Világszövetség (WHO) és a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményének (FTCT) szervezete is. A világon elsőként Ausztrália vezette be a márkasemleges cigarettáscsomagot 2012-ben. A brit parlament márciusban hagyta jóvá a márkasemleges csomagolás bevezetését, a jogszabály jövőre lép hatályba, Írország után másodikként Európában. Franciaországban április 3-án döntött erről a parlament, és 2016 májusában lép a jogszabály hatályba. Marisol Touraine elmondta: szeretnék elérni, hogy a mostani gyermekek legyenek az első nemdohányzó nemzedék. Emlékeztetett, hogy Franciaországban évente 78 ezer ember hal meg a dohányzás következtében. A WHO szerint – ha semmi sem történik – 2030-ra világszerte évente 8 millió halottja lehet a dohányzásnak. A kezdeményezés miatt a trafikosok több franciaországi régióban tartottak tiltakozó akciókat, és szerdára tüntetést szerveztek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.