/

Rétessel és bivalypörkölttel is ünnepelt a Homokhátság gyöngyszeme, Mórahalom + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

sokadalom_morahalom01_gs

Egy hétvégébe sűrítették idén a Homokháti Sokadalom programjait Mórahalmon. Szombaton megnyílt a Bivaly utca, baráti társaságok bográcsiban rotyogtak a finomságok, és ínycsiklandó réteskülönlegességekből sem volt hiány. Vasárnap is érdemes kilátogatni a homokháti kisvárosba, a réteskészítők versenye mellett néptáncfesztiválra is várják a vendégeket.

Immár a különleges rétesek hazájává vált Mórahalom, a hagyományos Homokháti Sokadalomban rendre ínyencségekkel és rekordkísérletekkel készülnek a fesztiválozók. Ahogy beszámoltunk róla, bővítette és át is alakította nyári programkínálatát a homokháti kisváros, a sokadalom és a VI. Dél-alföldi Rétesfesztivál idén egy hétvégén várja a vendégeket. A gasztronómiai és kulturális seregszemlére a réteskészítők mellett baráti társaságok is jelentkezhettek, Bivaly utca nyílt ugyanis, ahol gasztronómiai tudásukat mérhették össze azok, akik arra vállalkoztak, hogy a rekkenő hőségben bográcsban főznek. A IV. Bivalyfesztiválra több mint húsz csapat nevezett be, és idén is érkeztek határainkon túlról is, például Pécskáról és Csíkszeredáról. Találkoztunk olyan szakáccsal, aki a hagyományos fűszerezés mellett érvelt, mások viszont úgy tartják, hogy mivel a bivalyhús édesebb, mint például a marhahús, érdemesebb több sót és hagymát tenni hozzá.

Aki rétest szeretne kóstolni, annak érdemes vasárnap is kilátogatnia Mórahalomra, délelőtt 9 órakor kezdődik a réteskészítők versenye, amelyen minden nevező egyedi recepttel száll harcba. Tavaly például májas-rizottós rétessel rukkoltak elő a konyhatündérek a Dél-alföldi Rétesfesztiválon, és évről-évre különböző rekordkísérletnek is tanúi lehetnek a Homokháti Sokadalomra kilátogatók. 2011-ben például 23,2 méteres; 2012-ben pedig 30,33 méteres finomság is sült Mórahalmon.

A sokadalom zárónapja a néptáncosoké, 15.30-kor az együttesek felvonulását követően kezdetét veszi a néptáncfesztivál. Este a jubileumukat ünneplő házasokat is köszöntik, 19 órakor fellép Kasza Tibi, s az estet a TNT ugyancsak kerek évfordulót ünneplő koncertje koronázza meg, majd a 22 órakor kezdődő tűzijáték.

A részletes programért kattintson IDE.

no images were found

Több mint húsz bográcsban rotyogott a bivalypörkölt Mórahalmon, ahol természetesen réteskülönlegességekkel is csábították a vendégeket a Homokháti Sokadalom programjaira.http://szegedma.hu/?p=551658

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 4.

Előző sztori

A magyar háztartások alig egyharmada tervezi meg pénzügyeit

Következő sztori

Hőségriadó: házi kedvenceinket is hőguta fenyegeti