Egyetem

Palkovics: nemzetközileg is értékes diplomát kell kapniuk a fiataloknak

Palkovics: nemzetközileg is értékes diplomát kell kapniuk a fiataloknak

2015. július 31., péntek
Palkovics: nemzetközileg is értékes diplomát kell kapniuk a fiataloknak

A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint fontos, hogy a magyar diákok nemzetközi szinten is értékelhető tudást, értékes diplomát kapjanak, amellyel később jól tudnak érvényesülni.

Palkovics László

mérnökhallgatók előtt pénteken Budapesten azt is hangsúlyozta: szükség van arra, hogy a fiatalok tanulmányaik során külföldi tapasztalatokat is szerezzenek. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a kormány nevében együttműködési megállapodást kötött egy nemzetközi diákszervezet magyarországi tagszervezetével. Az IAESTE Hungary – a Magyar Mérnökhallgatók Egyesülete egyebek mellett a külföldi gyakorlat lehetőségét biztosítja magyar diákoknak. A megállapodás aláírásával a kormány támogatni akarja ezeket a programokat. Palkovics László – aki korábban maga is részt vett az IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience) egyik programjában – azt mondta, fontosnak tartja a magyar felsőoktatási rendszer „nemzetköziesítését”. A magyar felsőoktatásban tanulóknak jelenleg a 7,8 százaléka külföldi, ezt szeretnék növelni, ahogy a magyar hallgatók mobilitását, külföldi tudásszerzését is támogatni – jelezte az államtitkár. Kitért arra, hogy a kormány a Campus Hungary program folytatásaként a következő években – 9,2 milliárd forintos összegből – elindítja a Campus Mundi programot, amely egyebek mellett a külföldön részképzésen tanuló fiataloknak ad támogatást.

Bernard Beyens

, az IAESTE elnöke emlékeztetett arra, hogy az 1948-ban alapított szervezet 85 országban tevékenykedik, ösztöndíjakat, csereprogramokat, képzési, gyakornoki lehetőségeket biztosít a mérnökhallgatóknak, illetve pályakezdőknek. Segítségükkel évente mintegy 4-5 ezer diák vehet részt csereprogramokban.

Cséri Balázs

, a magyar egyesület elnöke arról beszélt: a szervezet magyarországi vagy nemzetközi programjai a diákoknak szakmai gyakorlatokat, kapcsolatokat, többlettudást jelentenek, ezt későbbi munkájukban kamatoztathatják maguk, a szakmájuk és Magyarország javára. Az 1990-ben alapított egyesület már több mint 3500 magyarországi mérnök- és természettudományos képzésen részt vevő hallgatót segített abban, hogy külföldön szakmai gyakorlatot szerezhessen. Az együttműködési megállapodás aláírásán

Szabó Gábor

, a Szegedi Tudományegyetem rektora és a Magyar Innovációs Szövetség elnöke egyebek mellett azt mondta: az innováció nem értelmezhető nemzeti keretek között. Az innovációval kapcsolatban olyan célokat kell meghatározni, amelyek a világpiacon értelmezhetők, ezért van szükség a fiatalok külföldi tapasztalatszerzésére, a szakma nemzetközi összefüggéseinek ismeretére. A rektor hangsúlyozta, csak azt tekinthető innovációnak, aminek gazdasági eredménye van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.