Közélet

Nincs ebolás, de viszonylag nagy számban kezeltek rühesség miatt migránsokat Szegeden

Nincs ebolás, de viszonylag nagy számban kezeltek rühesség miatt migránsokat Szegeden

2015. július 9., csütörtök
Nincs ebolás, de viszonylag nagy számban kezeltek rühesség miatt migránsokat Szegeden
bevandorlok_begyujtese06kf

Eddig 6660 embert láttak el a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen létesített egészségügyi áteresztő pontján. A tapasztalatok szerint sok gyermek alultáplált, szűrtek ki fertőző betegeket is, de a városban terjedő pletykákkal ellentétben ebola nem fordult elő.

Hat orvos – háziorvosok, igazságügyi orvosszakértő, továbbá háziorvos- és igazságügyi szakértő rezidensek – és négy felcser teljesít szolgálatot a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség egészségügyi áteresztő pontján, a tavaly novemberben átadott létesítmény a nap 24 órájában fogadja a pácienseket. A SZEGEDma.hu megkeresésére a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatott, hogy együttműködnek a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetével is, és az orvosi és asszisztensi állományt várhatóan bővíteni fogják. Eddig általános megbetegedéseket, így például megfázást, tüdőgyulladást, magas vérnyomást és cukorbetegséget szűrtek ki, találkoztak már egy-két esetben TBC-s, HIV-es, bárányhimlős, maláriás, továbbá hepatitis megbetegedéssel is, de gyakoribb a rühesség. A Szegeden ismételten terjedő szóbeszéddel ellentétben azonban ebolás nem volt a migránsok között. Az eddigi tapasztalatok szerint az egészségügyi áteresztő ponton megvizsgáltak 2-3%-a szorul további orvosi kezelésre, van, akinek például valamelyik végtagja tört el, vagy éppen lázas beteg. Ahogy a rendőrség napi jelentéseiből is kiderül, az előállított migránsok között sok a gyermek, van olyan nap, amikor több mint száz érkezik hazánkba szüleivel. A gyerekek gyakran alultápláltak, ezért számukra minden esetben bébiételt, tápszert, tejet, babapiskótát és szőlőcukrot is biztosítanak az áteresztő ponton. Ahogy

az egészségügyi áteresztő pont átadójakor is megírtuk

, már a migránsok ruházatának átvizsgálása után sok esetben kiderül, hogy fertőző bőrbetegséget hordoznak. Akkor

Báró Lívia

, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság főorvosa azt mondta, AIDS-elleni felszereléssel is rendelkeznek, a megfelelő álarccal és védőruházattal és a legmagasabb fokozatú védőálarcunk is van. A rendőrség a saját állományát is védi, minden kollégájukat ellátják gumikesztyűvel és szájmaszkkal, továbbá mindegyik rendőrségi gépjárműben fertőtlenítő folyadék is van.

hatarrendeszet_bejaras03_KF

Háziorvosi szintű ellátást tudnak biztosítani az egészségügyi áteresztő pontnál, a CSMRFK tájékoztatása szerint minden olyan sebet és betegséget ellátnak, amely nem igényel kórházi kezelést, szükség esetén gyógyszert is kapnak a migránsok, akinek az állapota pedig azt indokolja, kórházba szállíttatják. A fertőző betegségek kiszűrése az áteresztő pont másik fontos feladata, ehhez is megvan a szükséges felszerelésük és elkülönítő helyiséggel is rendelkeznek. A fertőzésgyanús migránsok - így például a rühesek - egy speciális fürdetőkonténeren haladnak keresztül. Az egyirányú rendszer lényege, hogy az illető levetkőzik, ruháját veszélyes hulladékként kezelik és meg is semmisítik, majd a kialakított zuhanyzóban fertőtlenítő fürdetésen és megfelelő kezelésen vesz részt, a végén pedig tiszta ruhát biztosítanak mindenki számára. Fontos tudni, hogy a konténerből kikerülő szennyvíz csak többszöri fertőtlenítés után kerül a szegedi szennyvízhálózatba. A Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen a fürdetőkonténernél és a rendelőnél egyaránt a magyar és az angol mellett albán és pastu nyelvű feliratok segítik a migránsok tájékozódását.

A migránsoknál szűrtek már ki fertőző betegségeket és sok gyermek alultáplált, de pletykákkal ellentétben ebola nem fordult elő.http://szegedma.hu/?p=552281

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 8.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.