/

Nagy volt a nyüzsgés a Tappancs-fesztiválon + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tappancs_nap01_gsA legaktívabb Tappancs-rajongók már fél órával a programsorozat kezdete előtt elfoglalták állasaikat az újszegedi ligetben. Idén az ebek és emberek szerencséjére nem köszöntött olyan kutya meleg nap a tappancsosokra, mint tavaly, a szabadtéri medence körül sem volt nagy a nyüzsgés. A hosszú szőrű kuvaszok persze még így is lógatták a nyelvüket, nem úgy a mindig élénk corgik és a játékra kapható tacsik.

Az immár tizennegyedik Tappancs Állatfesztivál célja, hogy összehozza a kiskutyákat a nagyokkal, s a kutyatulajdonosokat a kutyátlanokkal. Az egész napos rendezvényen nemcsak azokat várták, akik négylábúakat tartanak, hanem azokat is, akiknek ilyen-olyan okoknál fogva nincs lehetőségük megosztani életüket egy kutyával. Hiszen ősidők óta tudjuk, ők az ember legjobb barátai, sok gyereknek pedig csak az állatfesztiválon jut lehetősége átélni ezt a köteléket és közelebbről megismerkedni egy-egy fajtával.

Bálintnak nagy áttörés volt a vasárnapi Tappancs nap, korábban ugyanis igen távolságtartó volt a kutyákkal szemben. Erdélyi Noémi terápiás kutyái, Mazsi és Tádé közös erővel azonban végre megtörte a jeget: a kisfiú már nem retteg a szabadjára engedett ebektől sem. A kutyadoktorok új oldalukról is tanúbizonyságot tettek, nemcsak a gyerekpszichiátrián kezelt kis betegeket, vagy az idősek otthonában élő, gyakran magányos embereket képesek felvidítani, hanem türelmes és közvetlen természetükkel a fóbiákat is kezelni tudják. A terápiás kutyusok egyébként egy félórás bemutató keretében bebizonyították, milyen esetekben lehet szükség otthon négylábú gondviselőkre.

tappancs_nap22_gs

A vasárnapi fesztivál első attrakciójaként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság kutyái nyűgözték le a közönséget; szűnni nem akaró tapsorkánt gyűjtöttek be a drogkeresési bemutatón. A terápiás kutyusok mellett a Csibész kutyasuli növendékei is visszatérő vendégek a tappancsos rendezvényeken, ezúttal a játékos engedelmesség mintaképeiként álltak a sétálóutca képzeletbeli színpadára. Az engedelmes kutyusok ügyességéről délelőtt és délután is meggyőződhetett a közönség, zákányszéki Madárkert előadásában pedig a felelős kisállattartásról tudhattak meg többet az érdeklődők.

tappancs_nap12_gs

Köztudott, hogy a Tappancs-szépségverseny bírái egyedi szempontrendszer alapján pontozzák a felsorakozó kutyusokat, hiszen állatmentők lévén a befogadott, ivartalanított ebeket plusz előnyökkel jutalmazzák. Szerencsés Tillától, a Tappancs Alapítvány kuratóriumi tagjától megtudtuk, 2003-as fennállása óta 7000 állaton segített közvetve vagy közvetlenül a közösség, ami egyrészt az elhivatott munkatársaknak és önkénteseknek, másrészt az állatszerező szegedieknek köszönhető. A Tappancs-tanya ugyanis az országban egyedülálló módon a helyiek összefogásából épülhetett fel, ami jelenleg 160 kutyusnak és több mint 20 cicának ad átmeneti otthont. Mivel a menhelyen orvosi közbejárulás nélkül nincs altatás, a kennelek folyamatos telítettsége miatt már a Tappancs is várólistával dolgozik. Fontos tehát, hogy minél több négylábú gazdára találjon. Szerencsés Tilláék ezért legkedvesebb ebeiket is elhozták a tanyáról, hogy gazdi és kutyus végre egymásra találjon.

no images were found

Kiskutyák és nagykutyák találkoztak az újszegedi ligetben. Sok-sok fotó a Tappancs-fesztiválról!http://szegedma.hu/?p=553088

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 12.

Előző sztori

Potápi: külhoni magyar szakképzést támogató programok indulnak

Következő sztori

Két hidegfront között a jövő héten is folytatódik a nyárias időjárás