Közélet

Kiváló, jó és megfelelő – Bátran csobbanhatunk Csongrád megye kijelölt fürdőhelyein

Kiváló, jó és megfelelő – Bátran csobbanhatunk Csongrád megye kijelölt fürdőhelyein

2015. július 7., kedd
Kiváló, jó és megfelelő – Bátran csobbanhatunk Csongrád megye kijelölt fürdőhelyein
strand_lapos_furdozok_ia

A Tisza és mellékfolyói mentén, holtágaknál és tavaknál kijelölt fürdőhelyek mindegyike megfelelő Csongrád megyében, így aki egy kis hűsítő fürdőzésre vágyik, bátran megteheti mind a tizenegy kijelölt helyszínen, legyen az Szegeden, Csongrádon, Makón vagy akár Tiszaszigeten.

Szegeden három kijelölt felszíni fürdőhely van, az újszegedi partfürdőn, a Sziksósfürdő Strand és Kempingnél és a Sziksósfürdő Naturista Strand és Kempingnél. Csongrád megyében a napfény városán kívül Sándorfalván a Nádastó Szabadidőpark, a Hódmezővásárhely-Kopáncsnál a Sun City is várja a fürdőzni vágyókat, de Tiszaszigeten, a mártélyi holtágnál, Mindszentnél, Makón, Csongrádon és Szentesen is van engedéllyel rendelkező kijelölt fürdőzőhely – tájékoztatott a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője.

Bosnyákovits Tünde

elmondta, hogy már három héttel a fürdési idény kezdete előtt megvizsgáltatják az engedéllyel rendelkező fürdőhelyeken az üzemeltetővel a vízminőséget. „A teljes szezon alatt folyamatosan kell a vízvizsgálatokat az üzemeltetőnek elvégeztetni úgy, hogy az egyes mintavételek között nem telhet el egy hónapnál hosszabb idő. Az akkreditált laboratórium által vizsgált mikrobiológiai paraméter a jogszabályi előírás alapján a fekális enterococcus és escherichia coli” – közölte a főosztályvezető hozzátéve, hogy indokolt esetben a vizsgálati gyakoriság és a vizsgálat köre bővíthető. A strandok és fürdők medencéinek a vízminőségét is rendszeresen ellenőrzi az üzemeltető és a hatóság egyaránt független laboratóriumban végzett vízvizsgálatokkal. A fürdő üzemeltetőjének kell gondoskodnia arról, hogy a víztér ne váljon fertőzés terjesztőjévé, sem mikrobiológiai szennyezettsége, sem pedig kémiai összetétele révén ne okozzon egészségkárosodást. „A víz nem tartalmazhat bőrt, nyálkahártyát irritáló vagy mérgező anyagokat, továbbá esztétikai szempontból nem lehet kifogásolható” – sorolta Bosnyákovits Tünde.

vizilabda_medence_uszoda_boja_ia

A különböző típusú medencék ellenőrzését az üzemeltető eltérő gyakorisággal végzi: a töltő-ürítő jellegűeket kéthavonta, míg a vízforgatós medencéket havi gyakorisággal. Ezek eredményeit maguk a fürdővendégek is láthatják, hiszen az előírások szerint jól látható helyen ki kell helyezni. Hatósági vízmintát a tápvízből évente két alkalommal vesznek, míg a medencékből egyszer, közegészségügyi ellenőrzéssel összekötve. A vizsgálat során nemcsak a kórokozók jelenlétét vizsgálják, hanem a víz pH-értékét, a szabad és kötött klórt, az ammónium-, nitrit-, nitrát-, klorid-tartalmát, továbbá kémiai oxigénigény mérést végeznek. Bosnyákovits Tündétől megtudtuk, közegészségügyi ellenőrzés során tapasztaltak miatt soron kívül nem kellett leereszteni egy medencét sem, illetve a népegészségügy főosztály munkatársai által végzett ellenőrzések során sem fordult elő ilyen eset. Az országban engedélyezett és üzemeltetett természetes fürdőhelyek vízminőségi eredményeiről a tájékoztatók az

ÁNTSZ honlapján

a lakosságnak/közegészségügy/környezet-egészségügy/fürdővíz menüpontnál, valamint az

Országos Környezetegészségügyi Intézet

weboldalán érhetőek el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.