Közélet

Hoppál: nem szabad lemondani a vidéki kulturális esélyteremtésről

Hoppál: nem szabad lemondani a vidéki kulturális esélyteremtésről

2015. július 8., szerda
Hoppál: nem szabad lemondani a vidéki kulturális esélyteremtésről

A magaskultúra pozícióinak erősítése, zömmel fővárosi intézményrendszerének támogatása mellett nem szabad lemondani a vidéki kulturális esélyteremtésről - hangsúlyozta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Kulturális Alapellátás és Közösségfejlesztés Kerekasztalának szerdai ülésén Budapesten.

A kulturális alapellátási szolgáltatórendszer kiépítésének célja, hogy Magyarországon mindenki hozzáférhessen a társadalmi felemelkedést segítő minőségi kulturális értékekhez, valamint részt vehessen kulturális javak megteremtésében - fogalmazott az államtitkár, aki szerint mindez hozzájárulhat a középosztály szélesítéséhez. Az államtitkár szerint a "szellemi környezetszennyezést" végző kereskedelmi média leszoktatta az embereket a könyvtárak, kultúrházak és múzeumok látogatásáról, ezért az államnak a hatékony szociális és egészségügyi alapellátás mellett biztosítania kell a szellemi, lelki és mentális fejlődés alapfeltételeit is. A minisztérium a témával összefüggésben idén ősszel, a kerekasztal következő ülésén szeretne konkrét vállalásokat megfogalmazni a szakmai szervezetekkel együttműködésben - mondta el

Hoppál Péter

, aki szerint Magyarország alaptörvényéből - amely előírja, hogy minden állampolgárnak joga van a művelődéshez - is levezethető a kulturális alapellátás fontosságának gondolata.

Závogyán Magdolna

kultúráért felelős helyettes államtitkár az eseményen a kulturális alapellátás két alappilléreként a kulturális szolgáltató intézmények - közgyűjtemények, múzeumok, színházak - hozzáférhetőségének megkönnyítését, valamint az értékteremtő, közösségfejlesztő kulturális programoknak a jelenleg sokszor közösség nélküli kisebb települések szintjén való megjelenését emelte ki. Mint fogalmazott, a kitűzött célok megvalósításához "aktív polgári cselekvésre", valamint a szakmai csoportok, a kulturális intézmények és az önkormányzatok összefogására van szükség, emellett fontos szerep jut a 2300 településen dolgozó mintegy 6 ezer kulturális közalkalmazottnak is. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által először tavaly szeptemberben összehívott kerekasztal mostani, harmadik ülésén több mint negyven szakmai szervezet képviselői három - művészeti, közművelődési és közgyűjteményi - munkacsoportba tömörülve fogalmazhatnak meg javaslatokat a célok megvalósításával kapcsolatban. A résztvevő szervezetek között van mások mellett a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, a Magyarországi Tájházak Szövetsége, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Táncművészek Szövetsége, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Központi Statisztikai Hivatal is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.